Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:268, Did:0, useCase: 3


Kā pareizi dekantēt vīnu?

Jau no antīkās pasaules laikiem vīns ir populārākais dzēriens gandrīz vai visām tautām, kas mīt uz mūsu planētas. Un kur vien tiek audzētas vīnogas, cilvēki cenšas no tām pagatavot "Dievu dzērienu".
Vīns var būt visdažādākais gan pēc krāsas un garšas, gan pēc izturēšanas ilguma un vietas, no kurienes tas nāk. Par noslēpumaināko un augstākā mērā dižciltīgu tiek uzskatīts sarkanais vīns. Taču, lai iegūtu maskimālu baudījumu un pilnā mērā sajustu visu garšas īpašību spektru, šim vīnam jāļauj "atvērties".

Lai to panāktu, vajadzīga vīna dekantēšana un speciāli šim nolūkam paredzēts dekanters. Dekanters pēc izskata līdzinās caurspīdīgai stikla krūkai ar garu kaklu un platu dibenu. Formas tam var būt visdažādākās. Ražotāja fantāzija netiek ierobežota, tāpēc viss atkarīgs no katra personīgās gaumes.

Savukārt dekantēšana nozīmē vīna pārliešanas procesu no pudeles dekanterā. Tas nepieciešams, lai atdalītu vīnu no nosēdumiem, veiktu jauna vīna aerizāciju un pārbaudītu ilgāku laiku izturēta vīna stāvokli.
Bez tā, ka vīna dekantēšana ir būtiska dzēriena garšas īpašību atvēršanai, tā ir arī ļoti efektīga un neparasta ceremonija, kuras saknes meklējamas tālā pagātnē.

Lasi arī: Kā pareizi atvērt vīna pudeli, kā vīnu ieliet glāzē un kā baudīt

DEKANTĒŠANA

Kad vīna pudele pareizi atvērta, ielejiet nedaudz no tās dekanterā. Piemēram, jūs varat ar kreizo roku turēt dekanteru, bet ar labo- pudeli. Vai arī dekanters var stāvēt uz galda. Tādā gadījumā labajā rokā turiet pudeli, bet ar kreiso pie pudeles kakliņa pamatnes pielieciet salveti. Tagad lejiet un vienlaicīgi lēnām nedaudz pagrieziet pudeli pulksteņrādītāja virzienā.

Lai dekantētu sarkano vīnu divām personām, ir nepieciešamas trīs glāzes. Pirmajā glāzē ielejiet nedaudz vīna no dekantera. Tad paceliet to virs otrās glāzes un griežot pulksteņrādītāja virzienā un nedaudz pakratot (tas ir ļoti svarīgi), uzmanīgi pārlejiet vīnu. Tas nepieciešams, lai visas pirmās glāzes sieniņas pārklātos ar vīna aromātu. Ja esat procedūru veikuši pareizi, pa pirmās glāzes sieniņām visā iekšpusē brīvi tecēs sīciņas vīna straumītes.
Šo pašu procedūru atkārtojiet ar trešo glāzi. Rezultātā jums būs divas aromātiska vīna ieskautas glāzes un viena glāze ar vīna paliekām. Tās nevienam nav jādzer. Līdz ar to trešā glāze savu lomu nospēlējusi un vairs nav vajadzīga.

Tagad, neaizmirstot izmantot salveti, pārlejiet atlikušo vīnu dekanterā. Turpmāk to var droši liet tieši glāzēs un pasniegt viesiem.

Lai vīnu vēl vairāk piesātinātu ar skābekli, vīna glāzes kājiņa jānovieto starp lielo un rādītājpirkstu, pārējos pirkstus brīvi novietojot uz kājiņas pamatnes, un ar roku jāveic apļveida kustības, kas ļaus vīnam iegriezties nelielā virpulī. Tikai to darot, jābūt uzmanīgam, lai vīns neizšļakstītos pāri glāzes malām.

Ievērībai!
Dekantēšanas procesi dažādās valstīs notiek atšķirīgi. Tāpat kā dekanteri mēdz būt visdažādāko formu. Mēs šoreiz piedāvājām paņēmienu, kas ir populārs Itālijā. Taču jūs droši varat izdomāt savas vīna dekantēšanas tradīcijas, jo šajā procesā svarīgi ne tikai ļaut vīnam atvērties, bet arī atstāt paliekošu iespaidu uz saviem viesiem.