Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:403, Did:0, useCase: 3


Kā pareizi atvērt vīna pudeli, kā vīnu ieliet glāzē un baudīt

It kā nemaz nevajag daudz, lai gūtu baudījumu no vīna: labu pudeli vīna un piemērotu glāzi. Taču visbiežāk tieši te arī sākas problēma: kurā brīdī atvērt pudeli? Kā to pareizi ieliet glāzē? Kad dekantēt?

Lūk daži padomi (kas nekādā gadījumā nav prasības), kas palīdzēs gūt patiesu baudījumu no šī burvīgā dzēriena, nesabojājot to.

Vīna pudeli, kā likums, atver pie galda. Vispirms uzmanīgi ar asu nazīti nogriež metālisko papīra apvalku (apkārt pudeles kakliņam) nedaudz zemāk par pudeles kakla vainadziņu. Tas nepieciešams, lai lejot vīnu, griezuma vieta nesaskartos ar glāzi un tajā neiekļūtu metāliskās daļiņas, kas ir ne tikai neestētiskas, bet arī kaitīgas veselībai.

Vēl viena lieta: pudelēm, kas ilgāku laiku uzglabātas pagrabā, bieži vien zem metāliskā papīra apvalka izveidojas pelējums, kas pie pareizas pudeles atvēršanas nekādi neiespaido ne korķa, ne vīna kvalitāti.

Pēc tam, kad noņemts metāliskais papīra apvalks, ar korķu viļķa palīdzību varat izvilkt korķi no pudeles.

Vīna aromāta pārbaude ar korķa palīdzību jeb kā noskaidrot, vai korķis nav bojāts?

Kad esat izviluši korķi, pasmaržojiet to. Bojātus korķus var atšķirt pēc to intensīvās korķa smakas; savukārt kvalitatīviem korķiem ir vai nu neitrāls aromāts, vai arī tie smaržo pēc vīna.

Ko darīt, ja vīnā iekļūst korķa daļiņas?

Ja atverot pudeli, korķis nolūzt, vēlreiz uzmanīgi ieskrūvējiet korķu viļķi palikušajā korķa daļā un uzmanīgi velciet. Ja tomēr korķa daļiņas iekļuvušas vīnā- nekas briesmīgs. Tās iekļūs glāzē uzreiz, kā jūs sāksiet liet vīnu. Tādā gadījumā pirmo lējumu kopā ar korķa gabaliņiem izlejiet ārā. Ja jums žēl izliet vīnu, izkāsiet to caur smalku sietiņu vai marles audumu un izmantojiet ēdiena gatavošanai.

Kā pareizi ieliet vīnu glāzē?

Vispirms nedaudz vīna ielejiet savā glāzē un pagaršojiet, nosakot, vai vīnam ir korķa smarža vai nav. Pēc tam varat saliet vīnu viesiem, savu glāzi piepildot kā pēdējo.

Lejot vīnu no pudeles, sekojiet tam, lai pudeles etiķete būtu vērsta uz augšu. Grūtāk ir ar pudelēm, kas veidotas blašķes formā. Piepildot glāzes šāda pudele jātur nevis ar šķautni (sānu), bet gan ar plakano pusi uz augšu.

Vīnu glāzēs lej ļoti uzmanīgi tā, lai tas nešļakstītos pa malām. Kad vīns glāzē iepildīts pietiekamā daudzumā, nedaudz pagrieziet pudeli un "pēdējais piliens" nekur nenopilēs, bet paliks uz pudeles kakliņa.

Kā sagatavot glāzes vīnam?

Glāzēm, kurās iepildīsiet vīnu, jābūt tīrām, bez ūdens paliekām un ar neitrālu aromātu. Tāpēc tās jāmazgā tikai ar karstu ūdeni, bez jelkādu mazgājamo līdzekļu izmantošanas. Pēc mazgāšanas glāzes obligāti jāizslauka ar tīru dvieli.

Glāžu piepildīšana vienmēr ir mājas saimnieka uzdevums un viņam jāseko, lai viesi nesēdētu pie tukšām glāzēm.

Kā pareizi baudīt vīnu?

Vīna glāze pareizi jātura aiz kājiņas, nevis aiz kausiņa- rokas siltums izmaina vīna temperatūru, kas nav vēlams.

Vīnu nedzer kā ūdeni (tiem, kurus moka slāpes, labāk padzerties minerālūdeni), bet gan bauda. Tas nozīmē, ka malku vīna paņem mutē, vispirms it kā "aptausta" ar mēli un tikai tad norij, izbaudot pēcgaršu.

Vienā reizē var nobaudīt vairākus vīnus, taču tādā gadījumā atcerieties, ka pirmo bauda balto un tikai pēc tam sarkano vīnu. Vakaru varat sākt, piemēram,ar aperitīvu, bet nobeigt ar deserta vīnu.

Kad pēc baltā vīna baudīšanas jūs pārejat pie sarkanvīna, jāmaina arī vīna glāzes. Tas pats attiecas uz deserta vīniem. Gadījumā, ja tiek pasniegti divi līdzīgu šķirņu sarkanie vai baltie vīni, tad nu varat nemainīt glāzes, bet izmantot tās pašas.

Vecākus vīnus, kuriem nepieciešama dekantēšana, sevišķi, ja tie atradušies pagrabā guļus stāvoklī, ieteicams pirms lietošanas uz divām diennaktīm novietot vertikālā stāvoklī, lai nogulsnes nosēstos pudeles dibenā.

Vecos vīnus dekantē tieši pirms pasniegšanas, savukārt, jaunos vīnus, kuriem nepieciešama dekantēšana, lai dotu tiem iespēju "paelpot", pārlej no pudeles dekanterī divas līdz četras stundas pirms pasniegšanas. Ja jums nav iespējas vīnu dekantēt vai jūs to nevēlaties darīt, tad vismaz stundu vai divas pirms pasniegšanas jātaver vīna pudele, lai vīns "ieelpotu" gaisu.