Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Uzlādē smadzenes! Jeb kādi pārtikas produkti jālieto pirms eksāmeniem

Redakcija
Redakcija

Smadzenes pārtiek no tās enerģijas, kas tiek saražota no mūsu uzturā lietojamās pārtikas. Galvenais enerģijas avots ir glikoze, kuru organisms saņem no produktiem, kas bagāti ar ogļhidrātiem: brokastu pārslām, maizes, makaroniem utml. Enerģija smadzenēs uzglabājas mazās porcijās, tāpēc, lai smadzenes strādātu ar pilnu jaudu, enerģija pastāvīgi jāpapaildina. Tas nozīmē, ka laikā, kad gatavojaties eksāmeniem, jāatsakās no jebkādām diētām; jāēd veselīgi un parezi.

Uzkodas starp ēdienreizēm

Izvairieties no cukura, šokolādes, konfektēm, cepumiem un citiem produktiem ar augstu cukura daudzumu. Iespējams, ka sākotnēji tie sniegs jums enerģētisku lādiņu, taču tas būs īslaicīgs, un galu galā jūs jutīsieties tikai sliktāk, nekā iepriekš.
Ierobežojiet arī čipsu lietošanu, tā kā augstā tauku satura dēļ, kas ir tajos, uz nervu pamata kuņģim būs grūti tos pārstrādāt. Ja mācoties, jūs jūtat, ka bez uzkošanas starp ēdienreizēm jums neiztikt, uztaisiet sev normālu pārtraukumu un aizejiet uz virtuvi, lai atpūstos un pabarotu smadzenes. Pamēģiniet uzkost ar svaigiem vai kaltētiem augļiem, sviestmaizēm, zupas šķīvi, gabaliņu siera, nesālītiem riekstiņiem, jogurtu vai izdzeriet tikko pagatavotu piena kokteili.

Ņemiet palīgā dzērienus

Neaizmirstiet bieži dzert. Pētījumi ir parādījuši, ka bērni, kas daudz dzer ūdeni, labāk var koncentrēties, ātrāk uztver jaunu informāciju un mazāk cieš no galvassāpēm. Kad mācāties, turiet uz galda pudeli vai krūku ar ūdeni, bet, ja vienkāršs ūdens jums nav pa prātam, atšķaidiet to ar nelielu daudzumu sulas.
Dzērienus, kuros ir daudz cukura, labāk nelietot, tā kā uzreiz pēc to izdzeršanas enerģijas līmenis strauji krītas. Nepieradiniet sevi arī pie kofeīna (kafijas vai kolas), mācoties naktīs. Nākamajā dienā kofeīna dēļ jūs visticamāk jutīsieties noguris un nervozs.

Antistress

Necentieties mācīties, kamēr pusdienojat vai uzkožat. Atvēliet ēšanai atsevišķu laiku, tad jūs jutīsieties daudz labāk un būsiet modrāks, atgriežoties pie grāmatām. Atcerieties, ka pat eksāmenu laikā ir svarīgi nodarboties ar sportu un tikties ar draugiem, kaut arī mērenākās devās. Taču tas viss lieliski noņem stresu.

Nakts pirms eksāmena

Cieti saturoši produkti, tādi kā makaroni, rīsi, kartupeļi un maize, lieliski noderēs vakarā pirms nākamās dienas eksāmena. Tie ļaus jums mierīgi izgulēties. Arī glāze piena (labāk silta) palīdzēs vieglāk iemigt.
No rīta apēdiet kaut ko olbaltumvielām un šķiedrvielām bagātu: olas, pupiņas, tostermaizes ar medu vai auzu pārslu biezputru. Ja nu satraukums ir pārlieku liels, aprobežojaties ar pāris banāniem, sauju rozīņu un augļu-piena kokteili, kas jūs uzturēs eksāmena laikā.

Tas ir svarīgi!

Burkāni īpaši palīdz kaut ko iemācīties no galvas, tā kā stimulē vielmaiņu smadzenēs. Šķīvis rīvētu burkānu ar nelielu olīveļļas piedevu ir vienkārši ideāls ēdiens pirms uzsākt mācīties.
Uzlabot atmiņu palīdzēs ananāss, kas ir mīļākais teātra un mūzikas "zvaigžņu" auglis. Tajā ir ļoti maz kaloriju, bet daudz C vitamīna, kas tik ļoti nepieciešams tiem, kam atmiņā jāpatur milzīgs informācijas daudzums. Pietiek arī, ja vienreiz dienā izdzersiet glāzi ananāsu sulas.
Lielisks enerģijas avots īslaicīgai atmiņas uzlabošanai būs avokado. Tajā ir augsts taukskābju saturs. Pietiks apēst pusīti šī augļa.

Sakoncentrēt uzmanību palīdzēs garneles- smadzeņu delikatese, kas tās apgādās ar svarīgākajām taukskābēm, neļaujot atslābt uzmanībai. Būs gana, ja dienā apēdīsiet 100 g garneļu.
Savukārt, sīpoli palīdzēs pie garīgās pārpūles un noguruma. Tie šķidrina asinis un palīdz apgādāt smadzenes ar skābekli. Tāpēc dienā būtu jāapēd vismaz puse sīpola.

Sasniegt radošo apgaismību palīdzēs vīģes, tā kā tajās ir viela, kuras ķīmiskais sastāvs līdzinās aspirīnam, un ēteriskās eļļas, kas šķidrina asinis, kā rezultātā smadzenēm tiek labāk piegādāts skābeklis. Vīģes ir labākais ēdiens žurnalistiem un citiem radošo profesiju pārstāvjiem.
Ķimenes, kurās ir augsts ēterisko eļļu saturs, kas stimulē nervu sistēmas darbību, var kļūt par ģeniālu ideju izraisītāju. Tiem, kam nepieciešama pastāvīga radoša smadzeņu aktivitāte, būtu ļoti noderīga ķimeņu tēja.

Savukārt tiem, kas cīnās ar zinātniskām lietām, palīdzēs kāposti, kas lieliski atbrīvo no satraukuma, tā kā samazina vairogdziedzera aktivitāti. Kāpostu salāti ir labs līdzeklis, lai mierīgi gatavotos eksāmeniem.

Citrons atsvaidzina domas un palīdz vieglāk uztvert iznformāciju. C vitamīna tajā ir pārpārēm. Tiem, kas mēģina apgūt svešvalodas, glāze citrona sulas dienā ir vienkārši nepieciešama.

Ideāls produkts skolēniem un studentiem, kā arī tiem, kam jāapgūst milzīgs informācijas daudzums, ir mellenes. Tās veicina labāku asinsriti smadzenēs. Noderēs gan svaigas ogas, gan arī melleņu ievārījums.

Inese Olivka