Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:403, Did:0, useCase: 3


Padomi, kā pārliecināties, ka recepte izdosies

Tiem, kuri gatavo pēc sajūtām un recepšu grāmatas nav atšķīruši, šis varētu nebūtu aktuāli- lai izdodas un gan jau izdosies arī turpmāk, bet, ja vienmēr strikti gatavojiet pēc receptes, tad izlasiet un, vēlams, izmantojiet šos padomus - tie noderēs, lai rezultāts būtu iepriecinošs un baudāms.

1. Vienmēr izlasiet recepti līdz galam.

Neuztveriet to kā pamācību, kuru neviens neizlasa, lai nesanāk tāpat kā senajā anekdotē - ja nekas nepalīdz, tad pārskatiet instrukciju. Receptes lasīšanai veltītās minūtes ļaus ietaupīt lieku stundu skriešanai uz veikalu, ja pēkšņi izrādīsies, ka mājās nav, piemēram, piestas.

2. Lieciet visas sastāvdaļas vienkopus.

Profesionālajā žargonā to sauc par mise en place vai nolikt vietā, un tas ir veids, kā sākt gatavošanu. Tas nozīmē, ka iepriekš viss ir sagriezts, sasmalcināts un nomērīts, lai gatavošana veiktos raiti, nevis maisīt dārzeņus ar vienu roku, kamēr ar otru plauktā meklēt ķimenes.

3. Uztveriet mērvienības nopietni.

Izmantojiet kausu, lai iebērtu miltus mērtraukā, un ar naža otru pusi notrausiet lieko kaudzīti. Lietojiet plastmasas vai stikla mērtraukus škidrumiem, lai var redzēt un nomērīt precīzi.

4. Paļaujieties uz instinktu.

Ja recepte izklausās nedaudz dīvaini, tad, iespējams tā tāda arī ir, un jums tā kritiski jāizvērtē. Ja šaubāties par kādu gatavošanas paņēmienu, tad labāk rīkojieties, kā šķiet pareizi, nevis sabojājiet ēdienu.

5.Nebaidieties mainīt garšu.

Negaršo zilais siers? Tad izmēģiniet kazas sieru! Domāiet, ka rozmarīns būs par stipru? Tā vietā var pievienot timiānu. Ja tā ir garšas kombinācija, kas jums šķiet tīkama, tad ēdiens noteikti izdosies.

6. Iegādājieties vienu uzticamu un universālu pavārgrāmatu pamatzināšanām.

Ja kādā receptē būs minēta, piemēram, Holandes mērce, tad no uzticama un pārbaudīta avota varēs uzzināt, kā to pagatavot.

7. Noskaidrojiet, ko var glabāt cepeškrāsnī vai uz plīts.

Arī restorānos visu nedara pēdējā brīdī. Daudzus komponentus, piemēram, vārītas olas, kartupeļus, pastu un mērces pamatu var sagatavot jau iepriekš un turēt siltumā.

8. Neizmēģiniet jaunu recepti nozīmīgos svētkos.

Vienkārši - nemēģiniet! Ja domājiet izvēlēties nezināmu recepti, tad izmēģiniet to jau nedēļu iepriekš.

9. Apbruņojieties ar humora izjūtu.

Dzīve ir negaidītu nejaušību un negadījumu pārpilna, taču pārbaudītās vērtības izdzīvo. Vienmēr turiet prātā atkāpšanās plānu un pie rokas - tālruņa numuru ēdienu piegādei mājās.

Ieskaties! Noderīgi!

Minjonas pavārniecības māksla

Latvijas kulinārais mantojums, kas izdots Apgādā Zvaigzne ABC.

Leģendārās Minjonas (īstajā vārdā Hermīne Zālīte, dz. Balode) vārdu droši vien zina katra saimniece, kuras rokās kaut reizi nonākušas Latvijas laikā izdotās pavāru grāmatas.
Grāmatā “Minjonas pavārniecības māksla” ir atrodams viss, kas vien attiecas uz ēst vārīšanas mākslu, arī skaidrojums par vielu ķīmisko sastāvu un iedarbību uz cilvēka organismu, pamācības par produktu pirmapstrādi, ieteikumi augļu, dārzeņu un sēņu kaltēšanai un marinēšanai, gaļas sālīšanai un žāvēšanai, padomi, kā saglābt sabojātu ēdienu.
Izdevumā iekļautās 1837 receptes ir ne tikai latviešu ēdieni, bet arī cittautu pavārmākslas šedevri.
Daudz kas no teiktā ir mūsdienīgs un pielietojams ikdienā, taču grāmata reizē var kalpot arī kā aizraujoša lasāmviela.

Cilvēki ir meklējuši pēc jaunības avota, kurā nomazgājoties tiekot atjaunoti – mēs to turam tikai kā senlaiku teikās iespējamu, bet patiesībā šāds jaunības avots pa lielai daļai ir mūsu ķēķis. Ja tanī tiktu pēc zinātnes prasījumiem sagatavoti ēdieni un pie uztura ieturēts pareizais, vajadzīgais mērs, tad mūsu jaunības svaigums un spēks uzturētos vairākus gadu desmitus.”