Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 0



Topinambūru un puķķāpostu biezzupa

Topinambūrs ir brīnišķīgs asteru dzimtas lakstaugs. Tas ir patīkams pēc garšas (svaigā veidā nedaudz atgādina riekstus) un satur lielu daudzumu cilvēkam vajadzīgu vitamīnu un mikroelementu: cinku, dzelzi, kāliju, kalciju, fosforu, selēnu, mangānu, hromu, varu, C vitamīnu, A vitamīnu, PP vitamīnu, B grupas vitamīnus, bet galvenais- inulīnu, kas cilvēka organismā sašķeļas līdz fruktozei. Tāpēc topinambūrs īpaši ieteicams lietošanai diabēta slimniekiem.
Topinambūrs- tā ir arī iespēja dažādot savu ēdienkarti.

Nepieciešams

1 neliels puķkāposts,
300 g topinambūru,
1 liels sīpols,
sāls pēc garšas,
1 tējkarote malto melno piparu,
400 ml saldā krējuma,
2 l ūdens,
2 kubiņi liellopa buljona,
saišķītis svaigu vai saldētu diļļu.

Pagatavošana

1. Puķkāpostu sadala rozetēs, topinambūru saknes nomizo un liek katlā aukstā ūdenī;

2. Katlu ar ūdeni un dārzeņiem liek uz uguns, pievieno nomizotu sīpolu un vāra, līdz dārzeņi gatavi;

3. Katlu noņem no uguns un tā saturu sablenderē;

4. Tad katlu vēlreiz liek uz uguns, pievieno sāli, piparus, buljona kubiņus un visu vāra, līdz kubiņi izšķīduši;

5. Zupai pielej saldo krējumu. Kad parādās pirmie burbuļi, katlu ņem nost no uguns.

6. Zupu lej šķīvjos, pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm.

Labu apetīti!

Gatavoja un fotografēja: Iveta Apškrūma