Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:403, Did:0, useCase: 0



Kā nokrāsot Lieldienu olas 14 dažādās krāsās ar dabīgiem līdzekļiem. Vecmāmiņu padomi

Redakcija
Redakcija

Kā nokrāsot Lieldienu olas 14 dažādās krāsās ar dabīgiem līdzekļiem. Vecmāmiņu padomi
Foto: @martini


Vai zinājāt, ka skaistas Lieldienu olas dažādās krāsās var iegūt ar dabiskiem līdzekļiem? Piedāvājam receptes, kā nokrāsot olas 14 dažādās krāsās un toņos.

1. Dzeltenas olas - krāso kurkumas novārījumā: 3 ēdk. kurkumas ieber 1/2 litrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties.

2. Zaļgandzeltenas olas - krāso kumelīšu novārījumā: 8 ēdamkarotes kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj pusstundu ievilkties. Pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā ieliek vārītas olas un tura 2 stundas.

3. Aveņsarkanas olas - krāso sarkano biešu sulā: 1/2 1itru sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa, olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2 stundas ievilkties.

4. Gaišbrūnas olas - krāso kafijas novārījumā: 100 g smalki samaltas kafijas ieber 1 litrā ūdens, lēnām uzvāra un ļauj 10 minūtes ievilkties, tad novārījumā ieliek olas un vēl mazliet pavāra.

5. Brūnganas olas - krāso valriekstu čaumalu novārījumā: 2 ēdk. valriekstu čaumalu sakaltē un saberž; saberztās čaumalas uzvāra 1/2 litrā ūdens, novārījumā ieliek karstas olas un atstāj uz 1-2 stundām. Līdzīgu toni var iegūt, krāsojot olas melnās tējas novārījumā.

6. Violetas līdz tumši lillā olas - krāso aroniju sulā: uzvāra 1/2 litru aroniju sulas, tad novārījumā ieliek olas un ļauj 2 stundas ievilkties.

7. Pelēkzilas olas - krāso ar melleņu vai upeņu ievārījumu: olasšādā šķidrumā vāra apmēram 10 min., pēc tam ļauj ievilkties vēl kādas 10 minūtes (lai košāka krāsa).

8. Sarkanas olas - krāso ar dzērvenēm, dzērveņu sulu, avenēm, sarkanajām bietēm.

katliņā ielej 1/2 l sarkano biešu sulas, 2 ēdamkarotēm etiķa, ieliek olas, novāra 10 min., un ļauj 1-2 stundas krāsoties.

9. Sarkanbrūnas olas – krāso alkšņu mizu novārījumā.

10, Brūnas olas - krāso sīpolu mizu novārījumā. Toņu dažādībai sīpolu mizu novārījumam var pieliet melleņu sulu. Olu raibumam novārījumā var izkausēt parafīna gabaliņu.

11. Zaļganbrūnas olas - krāso samteņu ziedos. Kaltētās samtenes jāievāra iepriekšējā dienā pirms krāsošanas, lai labi ievelkas.

12. Zaļas olas - krāso rudzu zelmenis, pelašķi, piparmētras.

13. Gaiši dzeltenas olas - krāso apelsīnu vai citronu mizas, nātru vai spinātu lapas, burkāni, ābeles zariņu mizas - zariņu nomizo, mizu iekšpusītes iekasa katliņā un vāra 30 minūtes. Krāsa gatava.

14. Zilas olas - krāso sarkanie kāposti: sīki sakapātu kāpostu iemērc uz nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No rīta šādā novārījumā iekšā ieliek jau novārītas olas.