Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: (Cid: 0), Fid:268, Did:0, useCase: 0



Alkohola ietekme uz dažādām horoskopa zīmēm 07.08.2019 16:06

Neparasts horoskops, kuru vajadzētu izlasīt pirms alkohola lietošanas. Tie ir dažādu astrologu savāktie dati un pētījumi, kā alkohols ietekmē dažādos zvaigznājos dzimušos.

Kas ir dekanters un kāpēc tas vajadzīgs? 07.07.2019 18:09

Dekanters ir trauks, kurā no pudeles pārlej vīnu (gan izturētu, gan jaunu vīnu), pakļaujot to aerācijai (apgādāšanai ar skābekli). kā arī atbrīvojot no nogulsnēm. Bez tam daudziem dekanteriem ir arī estētiska nozīme,- tie izveidoti no kvalitatīva materiāla un tādās formās, ka dažus var nodēvēt pat par mākslas darbiem.

Kā saprast un lasīt etiķeti uz vīna pudeles 11.06.2019 14:30

Daudziem vīna cienītājiem šķiet, ka viņi noteikti zina, ko pērk, bet ir tik daudz un dažādu vīnu, ka pat vīna ekspertiem ir grūti precīzi pārzināt visu, kas rakstīts uz katras vīna pudeles etiķetes. Turklāt mūsdienās daži vīndari un tirgotāji ir kļuvuši par īstiem lietpratējiem sava vīna pārdošanā un ar informāciju uz etiķetes nereti maldina pircējus.

Ideālais vīna un uzkodu salikums 02.04.2019 21:25

Jums gaidāms kāds īpašs notikums. Un, protams, gribas, lai viss noritētu perfekti. Mūzika piemeklēta, sveces sagatavotas, vīns arī iegādāts. Taču kā pie tā pareizi izvēlēties uzkodas? Hm, uz pudeles, piemēram, rakstīts, ka tas labi sader ar vieglām uzkodām. Bet kādām konkrēti? To aizmirsuši pieminēt. Tad nu nekas cits neatliek, kā immprovizēt. Taču tādas improvizācijas visbiežāk beidzas ar Rokforas siera un vīnogu ķekara iegādi. Rezultātā jūs esat zaudētājs, jo tikai pareizi piemeklētas uzkodas pasvītro konkrēta vīna garšas īpašības, padara to īpaši interesantu un baudāmu. Par to, kādas uzkodas katram vīnam izvēlēties, lai tas nezaudētu savu unikalitāti, jautājām someljē no Itālijas- Džuzepem Bassi.

Vīna un ēdiena harmonija. Kā pareizi izvēlēties vīnu pie ēdiena 22.09.2018 20:12

Nevienam gardēdim nav noslēpums, ka vīns, kas pasniegts pie ēdiena, var gan harmonēt ar tā garšu, gan arī tieši pretēji- nomākt to. Pareiza vīna izvēle var jebkuru maltīti pārvērst par svētkiem, piešķirot tai īpašas garšas baudas. Kādu vīnu pie kāda ēdiena izvēlēties? Galvenais nosacījums, kas jāievēro, lai ideāli saskaņotu ēdienu ar vīnu, ir ēdiena blīvuma un vīna piesātinātības savstarpējā saderība. Kaut gan ir arī citi kritēriji, kas jāņem vērā- ēdiena skābums, saldums, taukainība utt. Ja jums šajā jomā nav pieredzes, palīdzēs speciālistu ieteikumi.

Louis de Lauriston kalvadosa burvības noslēpums 22.08.2018 16:05

Pirms iepazīstināt jūs ar brīnišķīgo Louis de Lauriston kalvadosu, nedaudz pastāstīšu par paša dzēriena tapšanu, jo esmu pārliecināta, ne katrs zina pat tā izcelsmi un daži pat nenojauš par tā pastāvēšanu vispār.

5 zelta ieteikumi vīna un maltītes saderībai 12.04.2018 20:16

Latvijā un citviet pasaulē vīns aizvien vairāk iekaro savas pozīcijas kā topa dzēriens, vēl vairāk – gardēži zina, ka maltītei piemērots vīns izcels un paspilgtinās tās garšas, sagādājot patiesu baudījumu garšas kārpiņām.

Špikeris kā pareizi atvērt un lietot šampanieti 18.03.2018 12:33

Šampanietis! Šis kārdinoši dirkstošais dzēriens ir katru lielāku un mazāku svētku neiztrūkstoša sastāvdaļa. Un net ikai- šampanieti var baudīt arī ikdienā. To var pasniegt pirms ēdiena kā aperitīvu, var baudīt kopā ar uzkodām, kā arī pasniegt pie pusdienām, vakariņām vai deserta.

"Dienas Grāmata" jaunums - Ivetas Harija meitas grāmata "Vīna meditācija sievietei. Patiess stāsts" 02.02.2018 16:17

Latviešu autores Ivetas Harija meitas “Vīna meditācija sievietei” ir gan vērtīga pašterapijas grāmata, gan literāri pievilcīgs, patiess un iedvesmojošs stāsts par cīņu ar depresiju un atkarībām.

Kā pagatavot pieneņu vīnu 03.05.2017 10:10

Pavisam neparasts, savdabīgs, bet ļoti garšīgs un pat veselīgs, ir no pienenēm gatavots vīns. Izmēģiniet!

Ekskluzīvākie pasaules dzērieni – kopā ar karaļiem un dimantiem 10.10.2016 10:35

Kad viss dzīvē ir nopirkts, bet gribas sevi vēl palutināt, tad viens no veidiem ir kvalitatīvi dzērieni. Septītais labākais vīnzinis pasaulē un Prike Latvija vēstnesis Raimonds Tomsons piedāvā ieskatīties karaļu un dimantu dzērienos.

Izcilais PLANTATION rums- dažādu kultūru un tradīciju apvienojums 05.05.2016 21:28

Rums, tāpat kā cukurs, ir slacīts ar vergu sviedriem un asinīm, un ir viens no kapitālisma un koloniālisma attīstības iniciatoriem. Šis spirtotais dzēriens devis cerību un dzīvību miljoniem cilvēku, tāpat kā bijis par iemeslu daudzām nāvēm. Rums bijis arī vairāku tirdzniecības karu iemesls. Jāsaka, ka neviens cits dzēriens nav spēlējis tik svarīgu lomu veselu tautu likteņos, kā rums.

Turklāt tas ir ļoti garšīgs un, jāteic, arī vīrišķīgs dzēriens: tikai rums spēj padarīt cilvēku laimīgu vienkārši tāpēc, ka viņš dzīvo. Viens ruma malks- un jūs pārceļaties citā, daudz saldākā dzīvē, kas piesātināta ar neaizmirstamām garšām un medus aromātu.

Kā pareizi dekantēt vīnu? 26.08.2015 17:32

Jau no antīkās pasaules laikiem vīns ir populārākais dzēriens gandrīz vai visām tautām, kas mīt uz mūsu planētas. Un kur vien tiek audzētas vīnogas, cilvēki cenšas no tām pagatavot "Dievu dzērienu".
Vīns var būt visdažādākais gan pēc krāsas un garšas, gan pēc izturēšanas ilguma un vietas, no kurienes tas nāk. Par noslēpumaināko un augstākā mērā dižciltīgu tiek uzskatīts sarkanais vīns. Taču, lai iegūtu maskimālu baudījumu un pilnā mērā sajustu visu garšas īpašību spektru, šim vīnam jāļauj "atvērties".

Mājas vīnu darītava VĒJKALNIETIS 25.03.2015 16:18

Kurzemes pusē, Talsu novada Laucienē, jau vairāk kā 40 gadus tiek darināti mājas vīni, izmantojot sentēvu receptes.

RIEDEL speciālisti uzskata, ka guļus ir ērtāk 26.09.2013 13:51

Austriešu kompānija Riedel ir pasaules līderis un novators profesionālo glāžu ražošanā. Viss, kas tiek ražots zem šīs markas, tiek uzskatīts par mūsdienīgu, oriģinālu, bet, galvenais- ērti lietojamu. Lūk, arī šis dekanters, ko radījuši kompānijas meistari, nav nekas cits, kā vien centieni vīna mīļotāju dzīvi padarīt ērtāku.

Iepazīsties! Pasaulslavenais Lanson šampanietis 31.08.2013 06:54

Šoreiz gribu pastāstīt jums par brīnišķīgu dzirkstošo dzērienu- Lanson šampanieti. sākot no XVII gadsimta un līdz pat mūsdienām bez tā nav noticis gandrīz neviens svarīgs pasākums pasaulē vai svinības augstākajā sabiedrībā. Un tiešām, kas gan var būt labāks par labu šampanieti?

Kā pareizi atvērt vīna pudeli, kā vīnu ieliet glāzē un kā baudīt 04.07.2013 19:42

It kā nemaz nevajag daudz, lai gūtu baudījumu no vīna: labu pudeli vīna un piemērotu glāzi. Taču visbiežāk tieši te arī sākas problēma: kurā brīdī atvērt pudeli? Kā to pareizi ieliet glāzē? Kad dekantēt?

Lūk daži padomi (kas nekādā gadījumā nav prasības), kas palīdzēs gūt patiesu baudījumu no šī burvīgā dzēriena, nesabojājot to.

Kurš vēl nezin CONO SUR? 17.04.2013 19:56

Vīna darīšanas māksla Amerikas kontinentā aizsākās pateicoties spāņiem, kas savulaik vīnogu gēnu materiālu – visticamāk sēkliņas- ieveda Meksikā. Jau vēlāk (ap 1550 gadu) stādi nonāca Peru. Par to, kā tas notika, pastāv divas versijas: vai nu tika ievestas kā stādi no Meksikas vai arī atceļoja pa tiešo no Spānijas vai Portugāles. Savukārt Čīlē tie nokļuva 1554 gadā, pateicoties Juan Jufre un Diego Caceres, kas tiek uzskatīti par „Čīles vīnu tēviem” un kopš tā laika sāka veidoties Čīles vīnu vēsture.

Veneto- vieta, kur top AMARONE 27.03.2013 10:26

Itālijas ziemeļu province Veneto, kas ir vīna tirdzniecības centrs ar Ziemeļeiropu, demonstrē izteiktu vīna kvalitātes kontrastu. Veronas apkaimē, Soave, Valpolicella, un Bardolino pārsvarā tiek darīta masu produkcija, taču tā satur šim līmenim tik reti sastopamo līdzsvaru kvalitātē. Acīmredzot, tas tāpēc, ka vīnogas šeit tiek kultivētas kā augstvērtīgākajās nogāzēs, tā arī Adige upes ielejā. Savukārt reģiona rietumu daļas labā slava iemantota, pateicoties smagsvaram Amarone un individuālajiem deserta vīniem.

Vīni, ar ko lepojas Spānija 25.03.2013 20:06

Pirmais nozīmīgais posms Spānijas vīna tradīciju attīstībā bija brīdis, kad krita Romas Impērija un Vestgoti pārņēma valdīšanu. Tobrīd arābi nepropagandēja vīnu darīšanu savā teritorijā, taču pacieta to, tā kā vīni viņiem noderēja medicīniskām vajadzībām. Nākošais posms, kuru vērts pieminēt- 16.gs Spānijas dienvidu daļā Jerez un Malaga apgabalos, kas ieņēma nozīmīgu lomu Pasaules tirgos. Tajos laikos vīni bija britu galma iemīļotie dzērieni, bet līdz 18.gs tie kļuva tikpat pieprasīti arī citur pasaulē.
Pēdējais ievērības cienīgais laika posms- 19.gs, kad tika dibināti pirmie kooperatīvi un cilvēki sāka investēt vīna darīšanā, izveidojot vīna darītavas.

Austrālija izvēlas PENFOLD 20.02.2013 11:06

Par austrāļu shiraz mēdz teikt: „ ja chardonnay bija kuģis, kas aizsāka Austrālijas armādas veidošanu, lai uzsāktu savu ceļu pretī pasaules tirgiem 90-tajos, radot šo „plaisu” starp Vecās un Jaunās Pasaules syrah, tad shiraz ir bijis un paliek galvenais komandieris, kas turpina to virzīt”.

Spānija kā balto vīnu darītāja. Vai tas ir iespējams? 09.01.2013 14:09

Spānija, kaut arī ir kaimiņu valsts, tomēr nav konkurente Itālijai gaišo vīnu segmentā, jo tai ir maz izsmalcinātu un interesantu vīnogu šķirņu un vīnu, kas spēj pārsteigt vai tieši pretēji – demonstrēt stabilu sniegumu ilgākā laika periodā. Un kaut gan pēdējo dažu desmitgažu laikā Spānijā ir atklātas potenciālākās teritorijas, taču to tradīcijas, ja tā var teikt, nav vēl pietiekoši stipras.

Īstā glāze tavam vīnam 11.11.2012 20:06

Vai jūs zinājāt, ka viens un tas pats vīns, ieliets dažādas formas glāzēs, garšo citādi? izrādās- glāzēm, kurās paredzēts liet vīnu, jāatbilst veselai virknei prasību, kuras nosaka mūsu mute, acs un deguns. Tikai pie pareizas glāžu izvēles varēsiet izbaudīt labākās vīna garšas īpašības un sajust pilnīgu garšas buķeti. Tātad- katram vīnam sava glāze, kuras izvēle atkarīga ne tikai no formas, izmēra un materiāla, no kura tā izgatavota, bet arī no vīna izturētības ilguma. Šoreiz pastāstīsim par glāzēm, kas paredzētas jauniem (līdz 5 gadiem izturētiem) vīniem.

Elegantās RIEDEL Vitis sērijas sarkanvīna glāzes 08.10.2012 15:18

RIEDEL ražotās Vitis sērijas kristāla vīna glāzes ir mūsdienu tehnoloģijas virsotne jeb elegances kvintesence. Šī tehnoloģija ļauj izgatavot izsmalcinātas glāzes uz augstas kājiņas, kas paredzētas dažādu vīnogu šķirņu vīniem, no viena stikla gabala, rezultātā iegūstot satriecošu vīna plūstamību.
Vīns mūsdienīgo formu Vitis glāzēs, kas līdzinās briljantiem, tieši tāpat kā dārgakmens, iegūst burvīgu slīpējumu un atklāj savas labākās īpašības.

Kā izvēlēties vīna glāzes jeb kāpēc ir svarīga glāzes forma (1) 06.06.2012 21:24

Ja jūs interesē dzērienu izbaudīt, tad novērtēsiet atšķirību, malkojot vīnu no glāzes, kas tam piemērota. Kvalittatīvas glāzes forma pielāgota dzēriena garšas niansēm, un, pateicoties tai, attiecīgais vīns nokļūst uz mēles tieši tur, kur tā garšu var sajust visspēcīgāk.

Kā izvēlēties labu vīnu veikala plauktā. Klasiskie vīni 14.12.2011 13:08

Vīns ir daudzu ļaužu iemīļots dzēriens. Taču to, kā pareizi izvēlēties labu vīnu un neapjukt plašajā vīnu piedāvājumā, zina ne katrs. Kāds izvēlas vīnu pēc cenas, citi pēc markas vai ieteikuma. Taču izrādās, ka izvēloties šo dzērienu jāņem vērā uzreiz vairāki faktori. Tas, ka jūsu priekšā veikala plauktā ir dārga vīna pudele, vēl nenozīmē produktu ar augstu kvalitāti. Kādiem nosacījumiem pievērst uzmanību, lai izvēlētais vīns būtu labas kvalitātes? Iesakām sākt ar klasiku.

Vīnu īsā vārdnīca 06.07.2010 22:28

Iespēja nedaudz paspīdēt sabiedrībā ar nelielām zināšanām par vīniem tiks novērtēta. It īpaši, ja esat vīrietis un atrodaties jaunu meiteņu uzmanības centrā.

Kā pareizi izvēlēties vīnu? 06.07.2010 07:44

Draugi uzaicinājuši vakariņās? Paši esat uzaicinājuši draugus? Kādu vīnu izvēlēties no klāsta, kas nav aptverams. Nevajag satraukties, izvēle jāreducē, ievērojot pāris padomus.

Praktiski padomi, kā izvēlēties vīnu pie zivju ēdieniem 09.06.2010 18:35

Lielisks vīns un lieliska zivju maltīte - kas gan var būt labāks par to!

"Bioefekts"- kā pagatavot vīnu mājas apstākļos (1) 31.03.2010 19:44

Vīna ieraugs satur dzīvas Saccharomyces vini vai S. ellipsoideus šūnas un ir paredzēts augļu un ogu sulu raudzēšanai un vīna pagatavošanai.