Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:268, Did:0, useCase: 3


Špikeris kā pareizi atvērt un lietot šampanieti

Šampanietis! Šis kārdinoši dirkstošais dzēriens ir katru lielāku un mazāku svētku neiztrūkstoša sastāvdaļa. Un net ikai- šampanieti var baudīt arī ikdienā. To var pasniegt pirms ēdiena kā aperitīvu, var baudīt kopā ar uzkodām, kā arī pasniegt pie pusdienām, vakariņām vai deserta.

Kas ir šampanietis?

Šampanieša dzimtene ir Francijas ziemeļu reģions. šis dzēriens tiek uzskatīts par pasaules dzirkstošā vīna etalonu. atbilstoši likumam, šampanieti ražo no triju šķirņu vīnogu maisījuma- vienas gaišās un divas sarkanās šķirnes ogas. Chardonnay piešķir šampanietim eleganci, kā arī zaļo ābolu un citrusaugu aromātu, Pinot Noir nodrošina dzērienam sarežģītību un sarkano augļu aromātu, bet Pinot Meunier noapaļo maisījuma buķeti, piešķirot tam pilnmiesīgumu un papildus aromātu.

Pirms iegādāties, pārbaudām

Iegādājoties dārgu pazīstama zīmola šampanieti, pasekojiet līdzi tam, vai pudele veikala plauktā atrodas horizontālā stāvoklī un vīns saskaras ar korķa pamatni (tas attiecas uz šampaniešiem ar korķa, nevis plastmasas aizbāzni). Pretējā gadījumā korķis var būt no ilgas stāvēšanas ižuvis un ogļskābā gāze pudeli pametusi. Pie nepareizas uzglabāšanas, šampanietis, arī solīdu ražotāju, pārvēršas parastā sausā vīnā, zaudējot savu dzirkstošumu un daļēji arī aromātu. Šāda parādība dažreiz mēdz atgadīties arī ar šampanieti, kas aizbāzts ar plastmasas korķi, taču tas notiek ļoti, ļoti reti.

Kā pareizi dzert šampanieti ?

Pirms lietošanas šampanietis jāatdzesē līdz 7-9 grādu temperatūrai. Tieši tāpēc tas pasniedzams uz galda spainītī nevis ar ledu (kā tas bieži novērojams), bet gan ar ūdeni, kurā peld ledus gabaliņi. Šampanieša pudelei jāatdziest ātri - no uzglabāšanas temperatūras, kas ir apmēram 15 grādi līdz 7-9 grādu temperatūrai. Nekādā gadījumā pudele nedrīkst atdzist līdz 0 grādiem. Ja šampanietis būs atdzesēts pārāk zemā temperatūrā, ar atvēršanu var rasties problēmas.

Kā pareizi atvērt šampanieša pudeli?

Šampanieša kvalitāte nekādi nav saistīta ar korķa "šāviena" spēku. Šampanietis jāatver klusu, lai ar savu troksni nebaidītu klātesošos. "Šāviens" veicina ātru ogļskābās gāzes izkļūšanu no pudeles. Kā saka daži vīndari- burbulīši vīnā nav tik daudz saistīti ar ogļskābās gāzes izdalīšanos, cik ar aminoskābēm, kas tajā atrodas un formējušās šampanizācijas procesā. Ja burbulīši no glāzes ātri izzūd, tas liecina par sliktu kvalitāti. Kvalitatīvā šampanietī burbulīši turpina dzirkstēt pat vairākas stundas, īpaši labas kvalitātes dzērienā- pat līdz 10 stundām.

Kvalitatīvam šampanietim burbulīšiem jābūt maziem un noturīgiem, tiem jāpaceļas strūklakas formas veidā no glāzes centra, veidojot pie glāzes sieniņām burbulišu apmalīti, kurai jānoturas glāzē vairākas stundas. Liela izmēra burbulīši liecina par šampanieša zemo kvalitāti.

Paņemot šampanieša pudeli rokās, nekad to nekratiet. Tas nav pareizi un profesionāļi tā nekad nerīkojas.

Atverot pudeli, tai jāatrodas 45 grādu leņķī. Korķi cieši jāsakļauj plaukstā, bet pudeli jāgriež uz riņķi (jā, jā- tieši pudeli un nevis korķi).

Kā pareizi šampanieti ieliet glāzē?

Vienā rokā ņem šampanieša pudeli, otrā- glāzi, kuru piešķiebj apmēram 45 grādu leņķī. Šampanieti glāzē lej lēnām, tā strūkliņu virzot uz piešķiebtās glāzes sieniņu. Liešanu veic divos piegājienos, lai ļautu nosēsties putām. Glāzi pieņemts piepildīt par 3/4 no tās tilpuma- tas ir gan skaisti, gan ērti.
Ja mēģināsiet liet šampanieti glāzes dibenā, nevis uz tās sieniņas, virs glāzes momentā pacelsies milzīgs putu mākonis.

Šampanieša glāzes nav pieklājīgi pasniegt viesiem, neparādot pašu šampanieša pudeli.

Šampanieša glāzes

Reizēm pasākumos ir novērots, ka šampanieti pilda kausos. Tā darīt nevajadzētu, jo tad šampanietis ātri zaudē aromātu un dzirkstošumu.

Šampanieša glāzēm jābūt tā saucamās Flute formas. Sākot no kājiņas kausiņš pamazām uz augšu paplatinās, lai pēc tam atkal nedaudz sašaurinātos. Mūsdienās ir atrodamas daudz un dažādas šīs formas variācijas, galvenais raudzīties, lai glāzei būtu pēc iespējas plānāka un lidzenāka augšējā maliņa, kas ļaus labāk izbaudīt šampanieša garšu. Materiāls var būt gan stikls, gan kristāls.

Šampanieša glāzes nedrīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Tas ir tāpēc, ka trauku mazgājamkie līdzekļi satur silikonus, kas, savukārt, ir lielākie un niknākie šampanieša ienaidnieki.
Šampanieša glāzes drikst mazgāt tikai ar dabīgiem līdzekļiem un skalot ar tīru ūdeni. Reizēm pārāk liela dzirkstība liecina par to, ka glāzes nav pietiekami tīras.

Kā turēt šampanieša glāz un kā no tās dzert?

Šampanieša glāzes turēšanas tehnika ir diezgan oriģināla. Profesionālie degustatori un vīndari, kā arī nopietni vīna cienītāji glāzi vienmēr tura pie pašas glāzes kājiņas pamatnes. Nekādi nav pieļaujama glāzes turēšana, aptverot ar roku tās kausiņu. Ja konjaku, lai tas būtu aromātiskāks, ar roku ir nedaudz jāsilda, tad ar šampanieti ir tieši pretēji- jo ātrāk tas sasils, jo ātrāk zaudēs savu neatkārtojamo aromātu un dzirkstošumu.

Šampanieša glāzi nevajadzētu izdzert vienā rāvienā. Pirms tā lietošanas būtu labi pavērot, kā tas dzirkstī, kā arī izbaudīt šampanieša aromātu.
Nav ieteicams dzert šampanieti ar uzkrāsotām lūpām. Lūpu krāsas sastāvā ietilpst vielas, kas neitralizē visas īpaši smalkās un vērtīgās šampanieša īpašības.

Pie kādiem ēdieniem lietot šampanieti?

Produktu un ēdienu, ar kuriem lietot šampanieti, saraksts ir diezgan plašs: augļi, sviestmaizes ar kaviŗu, sieri, salāti, ēdieni no baltās gaļas, medījumi, zivis, vēžveidīgie, citrusaugi, rieksti, biskvīti ar ogām un augļiem.

Nav ieteicams šampanietim uzkost šokolādi vai šokolādes konfektes. Tāpat aizmirstiet šampanieša lietošanas laikā par sīpoliem un ķiplokiem.

Baudiet dzīvi un labu šampanieti! Lai jums viss izdodas!

Tas var noderēt!

Šajā burvīgajā Apgādā Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā "Vīni un ēdieni" atradīsiet ne vien padomus, kā novērtēt vīna kvalitāti un iemācīties uzticēties savam garšas sajūtām, bet arī 50 kārdinošas receptes, kur katrai no tām norādīts, kāds vīns klāt baudāms. Te ir recpetes gan sausajiem un pussausajiem, gan saldajiem un dzirkstošajiem vīniem.

Tāpat sapratīsiet principus, pie kādiem ēdieniem labāk der sarkanais, bet pie kādiem- baltais vīns.

Grāmata būs lielisks ceļvedis vīnu un ēdienu pasaulē ne vien tiem, kas tikai apgūst vīna mākslu, bet arī pieredzējušiem vīna cienītājiem.