Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:268, Did:0, useCase: 3


Kas ir dekanters un kāpēc tas vajadzīgs?

Dekanters ir trauks, kurā no pudeles pārlej vīnu (gan izturētu, gan jaunu vīnu), pakļaujot to aerācijai (apgādāšanai ar skābekli). kā arī atbrīvojot no nogulsnēm. Bez tam daudziem dekanteriem ir arī estētiska nozīme,- tie izveidoti no kvalitatīva materiāla un tādās formās, ka dažus var nodēvēt pat par mākslas darbiem.

Dekanteri jauniem un izturētiem vīniem

Ir divu veidu dekanteri- tādi, kas paredzēti jaunajiem vīniem un tādi, kas domāti izturētiem vīniem.

Jaunajiem vīniem nepieciešama spēcīga aerācija, līdz ar to arī svarīgs vīna saskares laukums ar skābekli. Jauns vīns, piesātināts ar skābekli, iegūst spilgtāku un dziļāku aromātu, kļūst manāmi samtaināks un patīkamāks pēc garšas. Šādiem vīniem piemērots dekanters ar piltuvveida kakliņu un paplatinātu lejasdaļu.
Taču ir arī izņēmumi. Daži dekanteri veidoti tik interesantā spirālveida formā, ka vīna aerācija notiek, kamēr tas lēni un plūstoši tiek līdz spirāles apakšējai daļai.

Izturētie vīni jau ir piesātinājušies ar skābekli visā to uzglabāšanas laikā caur korķi, tāpēc dekanteriem, kas paredzēti šādiem vīniem, ir nedaudz citāda forma- ar šauru kakliņu, apaļa, pīļveida (trauks atgādina pīles ķermeņa izliekumu) vai karafes izskatā. Jebkurā gadījumā, dekanteram, kas paredzēts izturētam vīnam, jābūt tādam, lai vīns pēc iespējas mazāk saskartos ar gaisu.

Bez tam dekanteri atšķiras arī pēc tilpuma, sākot no tādiem, kas paredzēti vienas pudeles (750 ml) dekantēšanai līdz pat tādiem, kuru tilpums pieļauj aptuveni divu litru vīna dekantēšanu. Jāatceras gan, ka dekanteru piepildīt lidz augšai nevajadzētu, pareizi ir trauku piepildīt aptuveni par ceturtdaļu no tā tilpuma.

Kā vīnu pareizi dekantēt?

Pareiza vīna dekantēšana nav sarežģīta. Pirms pārliet vīnu no pudeles dekanterā, vispirms dekantera iekšpuse ar nelielu vīna daudzumu jāapskalina, lai likvidētu nevajadzīgus aromātus. Pēc tam šis vīns jāizlej laukā (varat to izmantot ēdiena gatavošanā).

Vīns dekanterā jālej uzmanīgi, lai tas notek pa dekantera sieniņām, līdz pudelē paliek apmēram 2-3 ēdamkarotes vīna,- tādējādi jūs atbrīvosiet vīnu no nogulsnēm, kas neizbēgami atrodas izturētos vīnos, taču bieži vien sastopamas arī jaunos vīnos.

Jaunu vīnu jālej dekanterā 2-3 stundas pirms lietošanas, savukārt izturētie vīni jālej dekanterā īsi pirms lietošanas. Dekanterā ielietu vīnu nav ieteicams ilgstoši uzglabāt, tas jāizlieto dienas laikā.

Savukārt, nekļūdīties vīna izvēlē tev palīdzēs pasaulē pazīstamā someljēra Vinsenta Gasnjē padomi, kas apkopoti Apgāda Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā "Kā izvēlēties vīnu. Vīnziņa padomi".

Izdevumā someljērs Vinsents Gasnjē ne tikai sniedz noderīgus ieteikumus vīna izvēlē, bet arī iepazīstina ar vīna darīšanas un degustācijas procesu. Vērtīgie padomi palīdz orientēties bagātīgajā piedāvājumu klāstā un novērtēt vīna kvalitāti.
Grāmatā stāstīts, kā klimats un laikapstākļi ietekmē vīna garšu, kāds ir vīnu iedalījums, kas jāņem vērā, iegādājoties un pasniedzot šo dzērienu, kā arī kā pareizi izvēlēties vīnu pie ēdiena.