Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Vīna un ēdiena harmonija. Kā pareizi izvēlēties vīnu pie ēdiena

Redakcija
Redakcija

Nevienam gardēdim nav noslēpums, ka vīns, kas pasniegts pie ēdiena, var gan harmonēt ar tā garšu, gan arī tieši pretēji- nomākt to. Pareiza vīna izvēle var jebkuru maltīti pārvērst par svētkiem, piešķirot tai īpašas garšas baudas. Kādu vīnu pie kāda ēdiena izvēlēties? Galvenais nosacījums, kas jāievēro, lai ideāli saskaņotu ēdienu ar vīnu, ir ēdiena blīvuma un vīna piesātinātības savstarpējā saderība. Kaut gan ir arī citi kritēriji, kas jāņem vērā- ēdiena skābums, saldums, taukainība utt. Ja jums šajā jomā nav pieredzes, palīdzēs speciālistu ieteikumi.

Heresam un madeirai piemīt apetīti rosinošas īpašības. Tie labi sader ar dažādiem gaļas buljoniem.

Baltie galda vīni piederas pie uzkodām, viegliem gaļas un zivju ēdieniem.

Dabīgie sausie, pussausie un pussaldie vīni labi sader ar dārzeņu ēdieniem.

Sarkanie galda vīni harmonē ar aitas, teļa, putnu gaļas ēdieniem. Tie labi garšo ar šašliku, plovu, šķiņķi.

Liķierveidīgie, deserta vīni, saldā šampanieša markas rekomendē baudīt kopā ar desertu- konditorejas izstrādājumiem, augļiem, kafiju, saldējumu. Sorbertiem piestāv šampanietis, bet krējuma saldējumam- vairākums dabīgo saldo vai stiprināto vīnu, tādu kā heress vai tokajietis. Īstā Tokajieša augstais skābuma līmenis piedos saldumam vibrējošu pavasara svaiguma noti.

Šampanieti var pasniegt pie vieglām uzkodām- piemēram, siera un krekeriem. Sauso un pussauso šampanieti var dzert gan pirms, gan pusdienu laikā, kā arī pie desertiem.

Pie pikantām, piparotām uzkodām, salātiem, aukstas teļa gaļas iederēsies glāzīte stipra (taču ne deserta) sarkanā vai baltā vermuta. Neskatoties uz raksturīgo salduma piegaršu, kas piemīt šim dzērienam, tā savdabīgais aromāts, rūgtenā piegarša, kā arī vērmeļu un krustnagliņu smarža brīnišķīgi harmonē ar ļoti daudzu uzkodu garšu.
Ēdot čili, nav iespējams īsti izjust citas garšas, tāpēc pie asiem ēdieniem nav ieteicams izvēlēties pārāk dārgus vīnus.

Pie zaļumiem un svaigiem dārzeņiem, kā arī dārzeņu ēdieniem (sautējumiem, sacepumiem) un sēnēm pasniedz sausos galda vai stiprinātos vīnus. Ļoti labi pie šādiem ēdieniem garšos arī gruzīnu pussaldie vīni.

Pie pirmajiem ēdieniem rekomendē stipros vīnogu vīnus- madeiru, portvīnu, heresu, marsalu; pie krēmzupām un buljoniem- heresu un madeiru.

Pie karstajiem zivju ēdieniem- sautētām, novārītām zivīm vai zivs, kas pagatavota kopā ar smalkām mērcēm, var piedāvāt baltos sausos vīnogu vīnus.

Pie gaļas ēdieniem- bifšteka, filejas, antrekota, eskalopa, kotletēm, šniceles, romšteka, ceptas liellopa, teļa, aitas vai cūkgaļas iesaka sausos sarkanos vīnus, kā arī sarkano galda vīnu vai sarkano dzirkstošo vīnu.

Diezgan sarežģīta var būt vīna izvēle pie siera plates, jo ne visi sieri labi garšo pie sarkanvīna. Tradicionāli uzskata: jo siers ir cietāks, jo tas labāk garšos pie sarkanvīna, savukārt, mīkstie sieri, piemēram, Camembert un Brie, labi piestāvēs pie baltvīniem.

Lai neizjauktu garšas sajūtas, nav ieteicams izvēlēties sauso sarkano galda vīnu pie zivju ēdieniem, bet deserta un liķierveidīgos vīnus- pie sālītas zivs, desām un žāvējumiem.

Būtiska piezīme: ja ēdiena pagatavošanā izmantojat kādu konkrētu vīnu, tad šis pats vīns arī pasniedzams pie pusdienām vai vakariņām.

Noderīgi!

Katram no mums ir savas iemīļotākās receptes un iecienītākie vīni. Apgāda Jumava izdotajā grāmatā "Manas receptes un vīns" viegli un ērti varēsi apkopot dažādas receptes gan brokastīm, uzkodām, salātiem, zupām, gaļas ēdieniem, zivju ēdieniem, pastām, dārzeņu un graudaugu ēdieniem, picām, mērcēm, sacepumiem un sautējumiem, gan konservēšanai, gan arī desertiem, kūkām un cepumiem.

Grāmatas beigās ir izveidots pārskats par populārākajām balto un sarkano vīnogu šķirnēm - uzzini, kas ir MUSCAT, SAUVIGNON BLANC, SEMILLON, RIESLING, CHARDONNAY, PINOT GRIS, CABARNET SAUVIGNON, MERLOT, MALBEC, SHIRAZ / SYRAH, PINOT NOIR, ZINFANDEL / PRIMITIVO, izvēlies savu iecienītāko un baudi pilnvērtīgu maltīti.

Esi radošs un veido savu garšas buķeti katrai dzīves situācijai!