Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:268, Did:0, useCase: 3


Kā saprast un lasīt etiķeti uz vīna pudeles

Daudziem vīna cienītājiem šķiet, ka viņi noteikti zina, ko pērk, bet ir tik daudz un dažādu vīnu, ka pat vīna ekspertiem ir grūti precīzi pārzināt visu, kas rakstīts uz katras vīna pudeles etiķetes. Turklāt mūsdienās daži vīndari un tirgotāji ir kļuvuši par īstiem lietpratējiem sava vīna pārdošanā un ar informāciju uz etiķetes nereti maldina pircējus.

Piemēram, daudziem garšo Chardonnay, un, ieraugot Austrālijas Colombard Chardonnay, tas viņus droši vien iekārdinās. Bet Colombard vīnogu šķirne veido 80 % austrāliešu Chardonnay vīna maisījuma, un šajā gadījumā vīns negaršos kā tradicionālais Chardonnay, garšas ziņā tas būs diezgan neitrāls.

Vīna kvalitāti nevar globāli klasificēt. Tomēr daudzās valstīs vai sō valstu reģionos vīna speciālisti ir nonākuši pie secinājuma, ka ilgtermiņa tirdzniecībai ir nepieciešama integritāte, un tāpēc ir pieņemti noteikumi, ko uz etiķetes drīkst vai nedrīkst rakstīt. Nekur citur pasaulē tas netiek tiks tingri ievērots kā Francijā.

Parasti uz etiķetes būs atrodams:

- vīna darītavas vai vīndara vārds,
- izcelsmes valsts vai reģions,
- vīna stils,
- alkohola saturs,
- paskaidrojumi par pildīšanu,
- vīnogu ražas novākšanas gads.

Tāpat uz etiķetes var būt minēts arī vīna dārza nosaukums, vīnogu šķirne (vai vairākas šķirnes), kas izmantota vīna gatavošanā.
Uz tās var būt pieminēts arī kvalitātes novērtējums, ko nosaka vīna izcelsmes valsts valdība.

Uz konkrētās pudeles zem vīna nosaukuma redzams uzraksts Les Embrazees 1 er Cru- Les Embrazees ir konkrēta vieta Chassagne Montrachet miestiņā; 1 er (premier) Cru nozīmē, ka vīns ir ražots saskaņā ar augtsas kvalitātes prasībām.
Zem šī uzraksta ir redzams apstiprinājums, ka miestiņam ir sava apelācija un tas atbilst visiem standartiem.

Piebilde!
Pastāv maldīgs uzskats, ka vintage vīns ir augstākās kvalitātes vīns un, ja pudelei uz etiķetes ir redzams gadskaitlis, tad vīnam jābūt labam. Vārds "vintage" uz vīna etiķetes vienkārši apzīmē to gadu, kurā tika audzētas vīnogas- no tā nevar spriets par vīna kvalitāti.
Labi vīnogu ražas gadi ir tie, kuros konkrētā vīnogulāju audzēšanas reģionā bijuši izcili laikapstākļi laba vīna izgatavošanai. Tajā pasaules daļā, kur katru gadu ir pastāvīgs klimats, piemēram, Austrālijā vai Čīlē, ražas gadam nav īpaši lielas nozīmes, bet visur citur laikapstākļi var ievērojami ietekmēt vīna kvalitāti.