![]() | Miežu putraimu jeb bukstiņbiezputra 09.01.2021 09:51Turpinām gatavot latviskus, sātīgus un garšīgus ēdienus. Šoreiz piedāvājam miežu putraimu biezputru, ko mani vecvecāki dēvēja par bukstiņbiezputru. |
![]() |
|
![]() | Tradicionālais cūkas šņukurs veiksmei trako gadu pavadot 30.12.2020 17:13Ziemaasvētku un Jaunā gada sagaidīšanas laika galds izsenis Latvijā nav iedomājams bez cūkas galvas vai vismaz šņukura. Līdz ar šo recepti, Vēlam visiem 2021. gadu veselīgāku nekā aizejošo. Radošu, vērtīgu un garšīgu 2021. gadu! |
![]() | Sarkanā dārzeņu zupa ar cūkas ribiņām 21.12.2020 17:34Kaut kas līdzīgs borščam un tomēr nav borščs, jo šajā zupā neliekam ne kāpostus, ne pupiņas. |
![]() | Cūkgaļas cauraudzis ar puravu biezeni alus mērcē 15.12.2020 09:13Šo ļoti latvisko recepti iesaka Dikļu pils šefpavārs Valters Zirdziņš. |
![]() | Mannas biezputra ar augļiem 11.12.2020 01:51It kā tik vienkāršs un kopš bērnības iepazīts ēdiens, kas vienmēr un visos laikos sevišķi mazo mutīšu un vēderiņu novērtēts. Taču, lai tas būtu bez kunkulīšiem, kā arī ne par biezu un ne par šķidru, tomēr jāzina daži knifi, kas pārsvarā saistīti ar sastāvdaļu proporcijām un pareizo mannas pievienošanas brīdi. |
![]() | Rupjmaizes deserts ar dzērveņu ķīseli 07.12.2020 09:10Kas gan var būt latviskāks par īstu rudzu rupjmaizi, kas ir mūsu virtuves pamatu pamats! To varam baudīt gan kā piedevu zupām, gan pamatēdienos, gan salātos un pat desertos. Aromātiska maizīte savienojumā ar saldu krējumu un skābenām dzērvenēm ir lielisks saldēdiens gan ikdienā, gan svētku reizēs. |
![]() | Rūgušpiena, maizes un doktordesas sacepums 01.12.2020 07:38Lieliskas un vienkārši pagatavojamas un ļoti latviskas vakariņas no jebkuram pieejamiem produktiem. |
![]() | Kartupeļu un ķirbju sacepums ar asinsdesu 29.11.2020 08:37Gatavojot sacepumus, svarīgi lai produkti labi saderētu kopā un papildinātu viens otru, un ķirbis ar kartupeli ir lielisks duets. Bet par niansētāku garšu parūpējas ēdienam pievienotās garšvielas un piedevas. |
![]() | Kartupeļu un ķirbju sautējums 27.11.2020 08:30Sātīgs un latvisks ēdiens! |
![]() | Āboļu pautu karraša – lielisks senlatviešu ēdiens 22.11.2020 09:30Par āboļu pautu karrašu, lai cik tas arī mūsdienās dīvaini neliktos, pirms vairāk kā 200 gadiem tika dēvēts ābolu olu pīrāgs, kura recepte drukāta pirmajā oriģinālajā latviešu valodas pavārgrāmatā, kas izdota 1796. gadā un paredzēta muižas pavāriem. Lai interesantāk, esam saglabājuši tā laika izrunu un gramatiku. |
![]() |
|
![]() | Latviskā uzkoda ar siļķi un biezpienu 18.11.2020 22:23Ja svētku viesībās ciemiņus esat iecerējuši iepriecināt ar daudzveidīgu uzkodu klāstu, tad ēdienkartē droši varat iekļaut arī latviskās pamatvērtības, kas jo īpaši garšo un ir pārsteidzošs atklājums ārzemniekiem. |
![]() |
|
![]() | Kāpostu gulašs 14.11.2020 20:05Ēdiens, kas īsteni atbilstošs ziemīgam laikam un latviskās virtuves tradīcijām. |
![]() | Biešu vinegrets ar olu un siļķi 11.11.2020 15:52Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis un portāls Tavavirtuve.lv aicina Latvijas dzimšanas dienas svinības padarīt gardākas ar biešu vinegretu, kas papildināts ar olu un siļķi. Svinēsim svētkus tradicionālās noskaņās, agatavojot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās. |
![]() |
|
![]() | Ar garšvielām cepti kartupeļi zemnieku gaumē 08.11.2020 20:05Šis ēdiens viennozīmīgi ir klasika un tā vienkāršības dēļ iecienīts daudzās, jo daudzās valstīs. Tikai vienviet to gatavo, pievienojot tikai sāli, bet citviet padara gardāku ar daudz un dažādām garšvielām. |
![]() |
|
![]() | Pašcepta maize tortes formā 05.11.2020 08:20Ja nav speciālas formas, maizīti var cept arī tortes formā. Tas nekādi neiespaidos ne garšu, ne aromātu. Maizīte jebkurā gadījumā būs lieliska pati par sevi, bet varat, protams, to baudīt kopā ar garšaugu sviestu, sieru vai medu. |
![]() | Kartupeļu salāti ar siļki 03.11.2020 08:00Klāt jauno kartupeļu laiks ! Un kur kartupelis, tur arī siļķīte iederēsies. |
![]() |
|
![]() | 6 garšīgu pudiņu receptes 25.10.2020 16:13Pudiņš ir ēdiens, kas pie mums, varbūt, nav tik populārs kā citviet pasaulē, bet ļoti garšīgs. Izvēlies, kura no garšām tev būtu vispiemērotākā un izmēģini. Lai iegaršojas pudiņi! |
![]() | Latviešu spēka recepte: skābu kāpostu zupa 25.10.2020 08:34Skābo kāpostu spēka zupu piedāvā Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis. Tās noslēpums meklējams arī zupai klāt pievienotajā svaigajā ķiplokā. Baudiet pilnvērtīgu uzturu un esiet stipri un veseli! |
![]() | Maltās gaļas un auzu pārslu kroketes 16.10.2020 09:31Maltās gaļas un auzu pārslu kroketes ir sātīgs pamatēdiens vai gardas uzkodas, kas pasniedzamas ne tikai siltā, bet arī aukstā veidā. Lieliski sader ar dažādām putrām, rīsiem, kartupeļiem, pastu un svaigiem lapu un dārzeņu salātiem. |
![]() | Apgāztā brūkleņu kūka ar riekstiem 11.10.2020 21:28Vienkārši pagatavojams našķis ar saldi rūgtajiem vitamīnu avotiem - brūklenēm -, kas īpaši piemērots svētdienas pēcpusdienai visai ģimenei. Brūkleņu vietā var ņemt dzērvenes, bet valriekstus aizstāt ar citiem riekstiem. Recepti piedāvā Dansukker. |
![]() | Gaļas, kartupeļu un miežu putraimu kotletes 09.10.2020 07:56Ļoti interesantas kotletes sanāks, ja maltai cūkgaļai pievienosiet miežu biezputru un vārītus kartupeļus. Tās vairs nebūs tik gaļīgas, bet iegūs īpaši maigu un saistošu konsistenci, ko sevišķi novērtēs bērni. Mums šīs kotletītes ļoti patīk burgeros vai siltas kopā ar svaigiem lapu salātiem. |
![]() | Brokastīs biezpiena stienīši senlatviešu gaumē 05.10.2020 08:53Biezpiena stienīši ir sens latviešu ēdiens, kas joprojām dažviet Latvijā tiek gatavots. Tas lieliski garšo gan siltā, gan aukstā veidā, turklāt var tikt pasniegts kā sāļā uzkoda, sātīgas brokastis, vakariņas vai saldais ēdiens. Kā nu kuram labāk tīk un garšo. |
![]() | Lielie Kurzemes kartupeļu salāti 28.09.2020 18:04Pirmo reizi šādus salātus ēdu pie draudzenes Kurzemē – viņas ģimenē tos tradicionāli gatavojot uz katriem Jāņiem. Tos nevajag ēst vienus pašus – šie salāti jābauda kopā ar alu, ar ķimeņu sieru, grilētiem dārzeņiem, un arīdzan otrā rītā pēc kārtīgas līgošanas. Galvenais, visa jābūt daudz – lielai bļodai, piepildītai ar kartupeļu kubiņiem: lai visiem jāņabērniem pietiktu, daudz sīpolu: tā, lai kož kaklā, un daudz diļļu, kā latvieši iecienījuši. |
![]() | Baraviku zupa ar dārzeņiem 17.09.2020 14:08Šīs zupas gatavošana neizmaksās dārgi, ja baravikas salasīsiet paši. Taču nebēdājiet, ja baraviku nav, jo derēs jebkuras citas sēnes. |
![]() | Pupiņu un kartupeļu sautējums ar cūkas ribiņām 16.09.2020 07:35Ļoti latvisks, gards un sātīgs sautējums, kura gatavošanai iepriekšējā vakarā nedrīkst aizmirst aukstā ūdenī iemērkt pupiņas- lai tās uzbriest un kļūst ātrāk pagatavojamas. |
![]() |
|
![]() | Spinātu, nātru un balandu pudiņš 01.09.2020 09:02Savvaļā augošo augu lapiņas var izmantot ne tikai salātu pagatavošanai, bet arī siltajiem ēdieniem. Piedāvājam garšīgu pudiņu no spinātiem, nātrēm un balandām. |
![]() | Ar šprotēm pildīti kartupeļu plācenīši 29.08.2020 09:18Šādi gatavoti plācenīši aizstāj kārtīgas pusdienas, pie kam tos iespējams pagatavot arī no vakardienas pārpalikušajiem kartupeļiem. Labi garšo gan karstā, gan aukstā veidā. |
![]() | Meža cūkas cepetis 24.08.2020 17:53Tā nu ir iegadījies, ka kāds mūsu ģimenes radinieks ir kaislīgs mednieks, tāpēc ik pa brīdim tiekam apgādāti ar medījumu gaļu. Svētkos noder! Jāteic godīgi, ka pietiekoši sulīgi un garšīgi cepeši izdevās vien ar kādu desmito reizi, kamēr pilnībā tika apgūti daži gatavošanas ''knifi''. |
![]() | Pankūkas no vārītiem un nevārītiem kartupeļiem 24.08.2020 09:14Šādas pankūkas labi gatavot reizēs, kad no iepriekšējās dienas pusdienām pāri palikuši daži vārīti kartupeļi. Tad atliek vien piemizot klāt vēl pāris navārītus, un uzcept pavisam citādākas pankūkas, nekā ierasts. Pasniegt tās vēlams ar skāba krējuma mērci, kuras sastāvā noteikti iekļaujami svaigi un marinēti gurķīši. |
![]() | Cūku pupas senlatviešu gaumē 21.08.2020 20:27Vārītas cūku pupas ir sena latviešu recepte- izteikti vienkārša un tajā pat laikā ļoti garšīga. Nekur citur pasaulē jūs neatradīsiet šādu ēdienu, tas nobaudāms tikai pie mums un arī tikai tad, kad ir pupu sezona. Tāpēc nepalaidīsim to garām- gatavosim, lobīsim un ēdīsim. Galu galā- tās ir ļoti vērtīgas! |
![]() | Štovēti kāposti ar grūbām 16.08.2020 10:08Mūsu ģimenē Ziemassvētku gaidīšanas laiks iesākas arī ar brīdi, kad virtuvē pirmo reizi iesmaržojas štovēti kāposti. Šādi tos gatavoja visas mūsu ģimenes sievietes, ciktāl mana atmiņa sniedzas, un arī mēs tos esam atzinuši par gardiem esam. Kāpostus parasti pērku tirgū pie pazīstamas saimnieces, un vislabākie ir saldeni skābie ar ķimenēm un burkāniem, bet pievienotās grūbas piešķir štovējumam tumīgumu. |
![]() | Kartupeļu klimpas 13.08.2020 16:56Kartupeļu klimpas ir viens no vienkāršākajiem ēdieniem, taču reizē arī viens no gardākajiem. Mūsdienās tās joprojām ir īpašā cieņā Vācijā, kur tās piedāvā pat smalkos un lepnos restorānos. Parasti tās pasniedz kā piedvu pie gaļas ēdieniem, taču ļoti labi tās garšo arī kopā ar krējuma mērci un zaļumiem. |
![]() | Ar plaušām pildītas plānās pankūkas 28.07.2020 08:54Domāju, ka liela daļa no jums nekad nav dzirdējuši par šādu pankūku pildījumu un vēl lielāka daļa nekad tās nav nobaudījuši. Pat biezās pavārgrāmatās, kur šķiet, ir visi iespējamie pankūku varianti, šīs receptes nav. Bet tai pat laikā ar plaušām pildītas pankūkas ir viens no mūsu senču gardumiem. |