Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:203, Did:0, useCase: 3


Āboļu pautu karraša – lielisks senlatviešu ēdiens

Redakcija
Redakcija

Par āboļu pautu karrašu, lai cik tas arī mūsdienās dīvaini neliktos, pirms vairāk kā 200 gadiem tika dēvēts ābolu olu pīrāgs, kura recepte drukāta pirmajā oriģinālajā latviešu valodas pavārgrāmatā, kas izdota 1796. gadā un paredzēta muižas pavāriem. Lai interesantāk, esam saglabājuši tā laika izrunu un gramatiku.
Lai arī dīvaini skan, recepte ir viegli pagatavojama un pīrāgs tiešām izcili gards.

Āboļupautukarraša

Sagriez nomizzētus āboļus it smalki, sakuļļ 8 jeb vairāk pautus ar vienu karroti smalka cukkera, kanēlu, kordemomu, sīkām rozīnēm un it smalki sagrieztu citroņu mizu, liec tos sagrieztos āboļus klāt; izceppi labbu tiesu saberztu maizes mīkstumu pannā ar sviestu kamēr saus un ciets top, piemaisi to klāt, ka labbi bieza mīkla top, izceppi tad pannā ar sviestu; kad ir gārdu gribb taisīt, tad liec vēl klāt smalki sagrūztas nomizzētas saldas mandeles klāt. Kad tā karraša pie pannas pielippusi būtu, tad sakuļļ 3 pautus, leij drusciņ ūdeni klāt un ieleij visapkārt pannā.