Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 0

Nākamā lapa

Lietot mazāk sāli ir vienkārši: septiņi padomi, kas patiešām darbojas 23.10.2020 12:22

Mēs visi zinām, ka lietot daudz sāls ir kaitīgi veselībai. Tomēr daudziem ir grūti pateikt nē šai garšvielai, uzskatot, ka ēdiens bez sāls kļūs bezgaršīgs. Vai tas ir pamatots uzskats? Eksperti iesaka: samaziniet sāls lietošanu.

Priežu vai egļu čiekuru ievārījums (sīrups) 16.10.2020 16:10

Ievārījums, kas gatavots no čiekuriem ir ne tikai garšīgs un neparasts, bet arī ārstniecisks. Tā iedarbīgums un efektivitāte nav mazāka, kā, piemēram, upenēm vai avenēm. Un pietiek kaut vai vienu reizi pagatavot šādu ievārījumu, lai jūs saprastu, ka jāgatavo vēl. Tomēr jāatceras, ka tā kā šis ievārījums ir ārstnieciska tā lietošana jāierobežo līdz maksimums 3 ēdamkarotēm dienā. Pateicoties augstajam fitoncīdu sastāvam tajā, kas ir dabīgie baktēriju ienaidnieki, čiekuru ievārījums stiprinās organisma aizsargspējas, paaugstinās imunitāti un būs neaizstājams bronhīta, klepus, saaukstēšanās, angīnas un smaganu saslimšanu gadījumos.

Veselības dzēriens pret saaukstēšanos 07.10.2020 17:02

Klāt pirmās saaukstēšanās? Lai arī šim dzērienam jāpievieno nedaudz alkohola, tas tomēr ir veselīgs un garšīgs, bez tam meža aveņu tēja mazina piena treknumu un palīdz izsviedrēt slimības.

Rudens laika konservējumi. 8 garšīgas receptes. 1.daļa 06.10.2020 21:25

Dārzos un arī mežos ienākušies dažādi rudens gardumi, kas tā vien prasās uz mūsu galda. Lai šo gardumu netrūktu arī ziemas aukstajos mēnešos, ķeramies pie konservēšanas.

Gī jeb dzidrinātais sviests. Tā vērtīgās īpašības un pagatavošana mājas apstākļos 06.10.2020 08:55

Gī sviests ir valkani tīri piena tauki, ko ļoti plaši izmanto Indijas virtuvē, it īpaši tās ziemeļos. Gī palīdz organismam uzsūkt barību un uzlabo zarnu trakta darbību. Tas ir dabisks antioksidants, kas pasargā šūnas no brīvajiem radikāļiem un satur daudz A, D un E vitamīna. Gī sviests ir ieteicams maziem bērniem, sākot mazuļa piebarošanu ar pirmajiem dārzeņiem, jo tajā nav piena olbaltuma, kas varētu izraisīt alerģiju.

Katram savu diētu pēc asinsgrupas 04.10.2020 16:34

Kā zaudēt liekos kilogramus un ievērot veselīgu diētu, kas nenodarīs ļaunu jūsu veselībai? Lūk variants - diēta pēc asinsgrupas.

7 zema magnija līmeņa cēloņi 21.09.2020 17:54

Magnijam mūsu organismā ir viena no nozīmīgākajām lomām. Tas ir cilvēka uzturā ir viens no galvenajiem minerāliem. Magnijs līdzdarbojas vairāk nekā 300 bioķīmiskajās reakcijās, nodrošina nervu un muskuļu darbību, stiprina imūnsistēmu un spēcina kaulus. Turklāt tas arī regulē glikozes līmeni asinīs, palīdz radīt enerģiju un iesaistās olbaltumvielu un ogļhidrātu vielmaiņā.

Gandrīz 2 tūkstošus gadu sena tējas recepte pret gripu 15.09.2020 09:30

Kā jau viss ģeniālais – šīs receptes ir vienkāršas, bet negaidītas kombinācijās. Zaļā tēja pati par sevi glabā ārkārtīgi daudz vērtīgu vielu un jau izsenis zināma kā tēja, kas spēcina organismu. Savukārt, apvienojot to ar citām augu valsts sastāvdaļām, tās efekts daudzkārt pastiprinās.

Smūtiji un smūtiju dzērieni 02.09.2020 13:56

Smūtijs (angļu val. smoothie) radies kā ātri un viegli uzņemama maltīte aizņemtiem ļaudīm īsos darba starplaikos, tas iegūst arvien lielāku popularitāti arī Latvijā. Vienkāršoti definējot tās ir sablenderētas ogas vai augļi, parasti atdzesēts, bet, tam pievienojot šķidrās sastāvdaļas kā pienu vai jogurtu un citas piedevas, iegūstam smūtija dzērienu.

Olbaltumvielas veģetārā uzturā 21.08.2020 11:53

Olbaltumvielas jeb proteīni ir būtiskākā dzīvo organismu sastāvdaļa, tos veido aptuveni 20 dažādas aminoskābes. Parasti astoņas no tām ir neaizstājamās jeb svarīgās aminoskābes, kuras organismā nevar sintezēties, tāpēc tās obligāti jāuzņem ar uzturu, savukārt pārējās cilvēka organismā veidojas no neaizstājamajām aminoskābēm. (Zīdaiņu un dažu neveselu cilvēku organisms nespēj sintezēt lielāku aminoskābju skaitu.)

E vielu saraksts un ietekme uz cilvēka organismu 12.08.2020 12:14

Iepazīstieties ar E vielu sarakstu un uzziniet, kādu ietekmi uz organismu atstāj katra no tām.

Detoksikācija. Kad organismam jānāk palīgā 11.08.2020 21:33

Ik dienu mēs nonākam saskarē ar milzīgu daudzumu toksisku vielu. Nekvalitatīvi pārtikas produkti, apkārtējās vides piesārņojums, alkoholisko dzērienu lietošana, nikotīna dūmi u.tt. Liela daļa šo kaitīgo elementu ilgi saglabājas apkārtējā vidē pēc izdalīšanās no pirmavota. Šādu procesu ietekmē notiek cilvēka organisma aizsargsistēmu novājināšanās un tas piepildās ar toksīniem. Materiāls ievietots sadarbībā ar skaistumkopšanas industrijas portālu Intensa.Pro

50 labie produkti, kas satur mazāk par 100 kalorijām 29.07.2020 17:00

Ikviens droši vien zina ka veselīga uztura pamatā ir augļi un dārzeņi, taču, iespējams, jūs būsiet pārsteigti, uzzinot to, ka šokolādei, alum un pat degvīnam ir savas vērtīgās īpašības.

Siltie kvinojas salāti 29.07.2020 08:52

Vasara ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu.

Uztura ieteikumi labākam noskaņojumam 22.07.2020 18:07

Mūsdienu steidzīgais dzīvesveids bieži vien neļauj atlicināt laiku kvalitatīvām, regulārām un nesteidzīgām maltītēm, un tas atstāj iespaidu ne tikai uz mūsu organismu, bet, kā izrādās, arī garastāvokli. LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule mūs iepriecina – nedaudz izmainot ierasto ēdienkarti, varam rosināt ķīmiskas un fizioloģiskas izmaiņas smadzeņu darbībā, kas var uzlabot mūsu noskaņojumu.

Vitamīnu krāsu špikerītis. Vitamīni no dabas, ko viegli iespējams uzņemt vasarā 04.07.2020 16:40

Tas, cik liela nozīme mūsu veselībai un pašsajūtai ir uzturam, lielākai daļai cilvēku ir zināms fakts. Tajā pašā laikā “darbs dzen darbu”, tādēļ bieži vien ikdienā ierasto maltīti nākas aizstāt ar ātrām uzkodām vai diezgan vienveidīgu uzturu, ar ko nodarām kaitējumu paši sev. Labā ziņa – vasara ir tās pilnbriedumā un šis ir labākais laiks, kad visus organismā trūkstošos vitamīnus iespējams uzņemt ar pašmāju augļiem, ogām un dārzeņiem. Lai neapjuktu plašajā vitamīnu jūklī, “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga skaidro, kādi vitamīni cilvēka organismam ir paši svarīgākie un, ar kādiem produktiem tos iespējams uzņemt.

10 iemesli, kāpēc jāēd olas (1) 29.06.2020 22:12

Olas, kā izrādās, ir veselīgs, vērtīgs un mūsu organismam nepieciešams pārtikas produkts, kas jālieto uzturā ne tikai Lieldienās, bet gandrīz vai katru dienu.

Ķiploku receptes pret dažādām vainām, kaitēm un slimībām 11.06.2020 21:24

Vai zinājāt, ka pietiek dažas minūtes pakošļāt ķiploka daiviņu, lai pilnībā attīrītu mutes dobumu no dažādām baktērijām. Tiesa, daudzi to izvairās darīt specifiskā aromāta dēļ, ko ķiploks atstāj mutē. Ir gan viena metode, kā no šī aromāta atbrīvoties- pakosļāt svaigas pētersīļa lapiņas, kas pilnībā aizstāj visdārgāko mutes dezodorantu, pie kam ir dabīgs mutes atsvaidzinātājs.

Garšīgi un diētiski ēdieni, kuros ir maz holesterīna. 4 receptes 11.06.2020 16:24

Ēst veselīgi nenozīmē ēst negaršīgi. Diētiskai maltītei nav jābūt bezgaršīgai un nesātīgai. Pie kam ēdieni ar mazu holesterīna daudzumu var būt pārsteidzoši daudzveidīgi.
Lūk, tikai daži no tiem.

Brīnumdares mellenes jeb ko der zināt par mellenēm 03.06.2020 15:46

Sen zināms, ka mellenes uzlabo redzi, pastiprina redzes asumu un samazina acu nogurumu. Pierādīts, ka mellenes paātrina acs ābola iekšējā apvalka- tīklenes- atjaunošanos. Otrā pasaules kara laikā angļu lidotājiem bija jāēd melleņu ogas un melleņu ievārījums, lai uzlabotu redzes spējas mijkrēslī un nakts laikā. Interesants ir arī fakts, ka Džona Kenedija tēvs, aviācijas ģenerālis Džozefs Kenedijs, lidotājiem ieviesa melleņu porciju kā obligātu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu labas redzes saglabāšanai. Mellenes ietilpst arī kosmonautu ēdienkartē.

Produkti, kas veicina labsajūtu 19.05.2020 17:00

Vai Tavā ēdienkartē ir šie produkti?

Reliģijas un veģetārisms 10.05.2020 20:58

Visu pasaules lielāko reliģiju svētajos rakstos ir norādes uz veģetārismu kā ideālu dzīvesveidu.

7 padomi mājas pavāriem maltīšu gatavošanai ar tvaiku 14.04.2020 14:49

Viena no slepenām, neredzamām sastāvdaļām mājas virtuvē uzturvielām bagātīgu maltīšu gatavošanā ir tvaiks. Turklāt tvaiks ne tikai ir viens no veselīgākajiem maltīšu gatavošanas veidiem, bet vienlaikus tā ir iespēja gatavot videi draudzīgā veidā. Rūpējoties par mājās gatavotāju veselību, mājas ierīču zīmols „Electrolux” dalās zināšanās, kāpēc ir vērts izmantot tvaiku maltīšu gatavošanā un kā to darīt visefektīvāk.

11 produkti, kas palīdz uzveikt sliktu garastāvokli 18.03.2020 22:49

Slikta garastāvokļa un nomāktības iemesls bieži vien ir ļoti elementārs - organismam trūkst nepieciešamo vielu, kas tieši ietekmē cilvēka emocionālo labsajūtu. Lūk, daži pārtikas produkti, kas, pateicoties to sastāvam, palīdzēs izvairīties no minētajām problēmām.

Kam vajadzīgi katras grupas vitamīni? 11.03.2020 21:38

Vitamīnu kopumā ir ļoti daudz un dažādi. Tie veic mūsu organismā visdažādākās funkcijas.

Gribi būt skaists un vesels? Ēd auzu pārslas! 09.03.2020 20:07

Esi vīlusies, ieraugot savu atspulgu spogulī? Tādā gadījumā pačukstēšu, ka labi izskatīties ir pavisam viegli un vienkārši. Sākumam brokastu sviestmaizes aizstājiet ar auzu pārslu biezputru vai izmērcētām auzu pārslām.

Sāls grūtniecības laikā – jā vai nē? 06.02.2020 19:39

Sāls jau gadsimtiem ilgi ir bijusi neatņemama mūsu garšvielu plaukta sastāvdaļa. Taču pēdējās desmitgadēs tā ieguvusi sliktu slavu, tāpēc daudzi to cenšas izslēgt no savas ēdienkartes. Tā kā topošās māmiņas īpaši rūpējas par savu veselību, tad tā ir viena no garšvielām, kam jāpievērš papildu uzmanība. Vairāk par sāls ietekmi un to, kādu sāli labāk izvēlēties grūtniecēm, stāsta Rimi veselības veicināšanas programmas Uztura speciālists iesaka vēstnese, uztura speciāliste Inga Pūce.

Smiltsērkšķis – no tūkstošiem gadu sena dziednieka līdz modernai superogai (+ recepte) 31.01.2020 14:05

Smiltsērkšķa dziednieciskās īpašības jau daudzus tūkstošus gadu atpakaļ novērtēja senie tibetieši, ķīnieši un grieķi. Mūsdienās oga atkal iemanto popularitāti, pateicoties zinātniskiem atklājumiem uztura zinātnē un izteiktajām garšas īpašībām.

Dzērieni, kas palīdz notievēt 23.01.2020 14:38

Jūs esat nolēmis atbrīvoties no dažiem liekiem kilogramiem? Kam jūs pirmām kārtām pievērsīsiet uzmanību? Protams- uzturam, un tas ir pareizi. Taču, daži vājēt gribētāji mēdz aizmirst, ka uzturs ir ne tikai ēdieni, bet arī dzērieni. Ja domāsiet tikai par ēdieniem, aizmirstot piedomāt par to, ko dzerat, rezultāts var nebūt tāds, kā vēlaties. Savukārt, ja izvēlēsieties "pareizos" dzērienus, nomest liekos kilogramus būs daudz vieglāk. Uzmanība jāpievērš arī izdzertajam šķidruma daudzumam. Jo vairāk mēs dzeram, jo vairāk šķidruma mūsu organisms izvada, paņemot līdzi taukus, toksīnus un šlakvielas. Tiem, kas dzer maz, šķidrums uzkrājas audos, provocējot liekā svara veidošanos.

Cukurs un saldinātāji. Ko lietot vai nelietot uzturā? 09.01.2020 12:45

Brūnais cukurs ir veselīgāks nekā baltais – tas ir apgalvojums, ko reizi pa reizei var dzirdēt no cilvēkiem, kuri mēģina ieviest savā ikdienā veselīgu uzturu. Par cukura lietošanu, dažādiem cukura un saldinātāju veidiem, to ietekmi uz mums un mītiem, kas saistīti ar šo tēmu, stāsta uztura speciāliste Liene Sondore un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča.

Dzīvības sakne ingvers. Tā vērtīgās un veselīgās īpašības 10.12.2019 18:01

Ingveru jau no neatminamiem laikiem dēvē par dzīvības sakni. Tā unikālās īpašības pazīstamas jau vairāk kā trīs tūkstošus gadu, bet ingvera aromāts un garša tiek augstu vērtēta un pat slavināta. Kultivēt pirmie augu sāka Ziemeļindijas iedzīvotāji, līdz tam brīnumainās formas sakņaugs tika izmantots kā naudas vienība. Ar ko tad ir tik ievērojama šī "valūtas" sakne?

Ķiploki veselībai 26.11.2019 16:16

Ķiploki ar savām garšas īpatnībām un ārstnieciskajām īpašībām cilvēkiem pazīstami jau no seniem laikiem. Savu izplatību pa pasauli tie sākuši no Vidusāzijas. Ķiplokus pārtikā lietoja jau senajā Ēģiptē, Romā, Grieķijā un Indijā. Svaigs ķiploks ietilpa gan Romas leģionāru ikdienas maltītē, gan arī Ēģiptes piramīdu cēlāju ēdienkartē. Tika uzskatīts, ka tas piešķir drosmi un spēku.
Senajā Ķīnā ķiplokus izmantoja kā garšvielu un līdzekli ļauno garu atbaidīšanai- ķiploka saišķi tika karināti pie katras mājas ārdurvīm. Arī ķiploka labums veselībai un tā ārstnieciskās īpašības bija tikpat plaši pazīstamas- ķiploks ietilpa dezinficējošu un dziedējošu smēru sastāvā. Ar ķiploku ārstēja gremošanas un elpošanas orgānu saslimšanas, asinsrites traucējumus.

Lai gripa nepieveiktu. Vecmāmiņu receptes 23.11.2019 18:28

Lai izvairītos no vīrusiem, kā arī gripas profilaksei noderēs daži vienkārši ieteikumi un receptes.

Lai neslimotu, ziemai jāgatavojas ar veselīgu uzturu 05.11.2019 20:41

Ziemā, kad aktīvi uzbrūk dažādi vīrusi, svarīgi, lai organisms būtu nodrošināts ar vitamīniem un minerālvielām, tāpēc uzturā jālieto dārzeņi un augļi, kas pastiprinās veselību. Lai organisms varētu labi funkcionēt, dienā jāizdzer pusotrs litrs šķidruma - ūdens, tējas vai sulas. Piemēram, no apelsīniem organisms uzņem gan vitamīnus, gan ūdeni.

TOP 5 produktu grupas, kas aizkavē vēža šūnu veidošanos 18.10.2019 15:03

Viena no svarīgām metodēm vēža profilaksē ir pareiza diēta. Svaigi dabīgi produkti ir vērtīgs vitamīnu un barības vielu avots. Iepazīstināsim jūs ar tām produktu grupām, kuras jālieto pirmām kārtām, lai novērstu vēža šūnu attīstību.

Hurma – garšīgs, vērtīgs un maģisks auglis 09.10.2019 10:00

Šis oranžais auglis ir ne tikai sulīgs un garšīgs, tam piemīt arī milzum daudz vērtīgu īpašību kā fiziskās veselības jomā, tā arī smalko enerģiju līmenī. Hurma ir patiesi maģisks auglis. Taču sāksim ar tās praktisko pielietojumu.

Ķiploku receptes pret dažādām kaitēm un slimībām. 2.daļa 06.10.2019 12:38

Mūsdienās izpētīts, ka tautas, kas uzturā lieto ķiplokus, mazāk sirgst ar ļaundabīgiem audzējiem. Un tik tiešām- ķiploks ir brīnumains līdzeklis, kas reizē ir gan pārtikas produkts, gan vienreizīga garšviela, gan arī efektīvas zāles. Ārstniecības līdzekļiem to lieto ne tikai svaigā veidā, bet arī uzlējumos un novārījumos. Katrai vainai sava recepte. Kaut gan bieži vien viena recepte noder pie vairākām saslimšanām.

Ķiploku receptes pret dažādām kaitēm un slimībām. 1.daļa 03.10.2019 11:25

Vai zinājāt, ka pietiek dažas minūtes pakošļāt ķiploka daiviņu, lai pilnībā attīrītu mutes dobumu no dažādām baktērijām. Tiesa, daudzi to izvairās darīt specifiskā aromāta dēļ, ko ķiploks atstāj mutē. Ir gan viena metode, kā no šī aromāta atbrīvoties- pakosļāt svaigas pētersīļa lapiņas, kas pilnībā aizstāj visdārgāko mutes dezodorantu, pie kam ir dabīgs mutes atsvaidzinātājs.

Kā stiprināt bērna imunitāti rudenī? 23.09.2019 21:27

Rudens gadalaiks ierasti nes gan skaistas, raibas koku lapas, gan dažādus vīrusus, tādēļ ir svarīgi ne tikai pārkārtot savu garderobi, bet arī izvērtēt savas ģimenes ikdienas paradumus. Lai palīdzētu Latvijas ģimenēm sagatavoties rudenīgi mainīgajiem laikapstākļiem, “Maxima Latvija” kopā ar pediatru Edgaru Medni izvērtēja šī brīža iepirkšanās paradumus un apkopoja ieteikumus, kas būtu jāiekļauj rudens ikdienas pirkumu sarakstā, lai stiprinātu bērnu un visas ģimenes imunitāti.

Augļu un ogu nepieciešamā dienas deva 10.09.2019 16:15

Augļiem un ogām būtu jāsastāda ceturtā daļa no tava kopējā dienas uztura daudzuma. Pieaugušam cilvēkam dienas laikā būtu jāapēd 2 - 4 porcijas dažādu augļu un ogu.

Nākamā lapa