Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:222, Did:0, useCase: 0



Pieneņu laiks! Pieneņu salāti, medus un alus

Saulītei parādoties debesīs arvien augstāk un uzsildot zemi arvien vairāk, sāk parādīties pirmie zāles stiebriņi pēc kuriem pa pēdām seko arī dažādu puķu atdzīvošanās. Vienas no tām ir dzeltenās pienenes. Par pieneņu dziednieciskajām īpašībām zināja jau senie grieķi. Šis augs plaši tika lietots arī arābu medicīnā – senatnē plašā pieneņu izplatība dabā tika uzskatīta par debesu zīmi, un cilvēki jau toreiz augstu vērtēja šā auga labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu.

Kristietībā pienene kā viens no "rūgtākajiem augiem" kļuva par Dieva ciešanu simbolu, un tieši tāds šis augs redzams Krustā sišanas ainās un gleznās, kurās attēlota Madonna ar bērnu. Sava vieta pienenēm ierādīta arī tautas ticējumos – tās lika bērnu gultiņās, lai pasargātu tos no "ļaunās acs". Dažām tautām pienene bija tradicionāls bēdu un skumju simbols.

Pienene ir ļoti vērtīgs ārstniecības augs, kam ir izteikta žulti dzenoša un veidojoša iedarbība. Saknes vairāk ir žultsdzinējs, bet lapas – sekrēcijas stimulētājs. Tieši pieneņu saknes pulveris ievērojami samazina holesterīna līmeni asinīs, palīdzot cīnīties pret aterosklerozi. Tautas medicīnā pienenes preparātus galvenokārt lieto aknu slimības ārstēšanai, gremošanas stimulēšanai, kā arī aizcietējumu gadījumā.

Pieneņu lapu salāti
Nepieciešams:
100 g pieneņu lapas
25 g pētersīļu
50 g zaļie lociņi
augu eļļa
ābolu etiķis.

Pagatavošana:

Pieneņu lapas mērcē 30 minūtes aukstā un sālītā ūdenī, notecina un sasmalcina, pievieno smalki sasmalcinātus pētersīļu zaļumus un zaļos lociņus. Salātus sajauc ar augu eļļas un ābolu etiķa maisījumu.

Lietojiet šos salātus sekrēcijas stimulēšanai.

Pieneņu medus.
Uz 1L medus būs nepieciešams:
ap 350 pieneņu galviņu (Nedrīkst lasīt tuvāk par 100 m no automaģistrālēm!)
1L auksta ūdens
1kg cukurs
1 citrona sula

Pagatavošana:

Pieneņu ziedus ar zaļajiem kausiņiem, bet bez kātiņiem, nomazgā un ieliek 1L auksta ūdens. Vāra uz lēnas uguns stundu. Pēc tam notecina sietā, ziedus izmet. Zaļganajam šķidrumam pievieno 1L cukura. Atkal vāra uz lēnas uguns stundu, ik pa laikam apmaisot. 15min pirms vārīšanās beigām pielej klāt citrona sulu. Beigās ļauj masai nostāvēties vienu dienu un medus ir gatavs.

Lietojiet to pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā. Vienam cilvēkam gadā pietiek ar trīs litriem šī medus. Taču izvairieties to dot bērniem līdz 2 gadu vecumam, tas var bojāt jaunu cilvēku kaulaudus. Lieti noder kaulu deformācijas gadījumos un pie sāļu nogulsnēm organismā. Lieliski pazemina augstu asinsspiedienu, noder pret saaukstēšanos.

Pieneņu alus
Nepieciešams:
spainis pieneņu ziedu (12L)
divi spaiņi verdoša ūdens (24L)
1,5kg cukurs
75g raugs

Pagatavošana:

Pieneņu ziedus plūc pirms atvēršanās agri no rīta. Vienam spainim ziedu uzlej divus spaiņus verdoša ūdens . Pēc diennakts šķidrumu nokāš, tam pievieno ar nedaudz cukura sajauktu raugu, cukuru un ļauj uzrūgt. Grādus regulē pēc pievienotā cukura daudzuma. Gatavs!
Pieneņu alum piemīt patīkams aromāts un specifiska garša.