Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Uzzini svarīgāko par D vitamīnu + 7 receptītes

Redakcija
Redakcija

Vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju trūkst D vitamīna. Īpaši būtiski tas ir bērniem – D vitamīns nodrošina veselu kaulu attīstību un kalcija uzsūkšanos organismā. Tas palīdz spēcināt imunitāti, kavē diabēta, asinsvadu slimību un ļaundabīgu audzēju attīstību. Nereti vecāki domā, ka bērns iegūs D vitamīnu līdz ar saules atgriešanos pavasarī. Tomēr šis pieņēmums ir maldīgs. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova un pediatre Anna Birka kopā ar Mazo ekspertu skolu piedāvā noderīgus ieteikumus un vienkāršas receptes bērna ēdienkartes bagātināšanai.

“Bērna normālas veselības attīstībai diennaktī nepieciešami minimāli 5µg vai optimāli 10-15µg D vitamīna (400-600 darbības vienības), kas ir līdzvērtīgs, piemēram, 110-160g laša. Līdz divu gadu vecumam bērnam tiek dots D vitamīns pilienos Lai arī pēc tam D vitamīns vairs netiek lietots, jāuzsver – ir būtiski uzņemt D vitamīnu visu mūžu,” norāda A. Birka.

Kā norāda pediatre, galvenais D vitamīna avots ir saules stari. “Mūsu platuma grādos ir maz saules pat vasarā, tā jāizmanto pēc iespējas lietderīgāk. Protams, nav vēlams atrasties saulē par ilgu un pārsauļoties. Tomēr jāzina, ka pretiedeguma krēmi samazina D vitamīna sintēzi par apmēram 90-95%. D vitamīns, kas radies saules ietekmē, asinīs uzturas divas reizes ilgāk par to, kas uzņemts ar uzturu.”

Pēc pastaigas svaigā gaisā bērnu var palutināt ar ko veselīgu un gardu. Piedāvājam vairākas receptes, kas satur vitamīnu D un ir salīdzinoši viegli pagatavojamas.

D vitamīna “zelta fonds”. Liec folijā 150g laša un cep cepeškrāsnī kopā ar dārzeņiem, vēlāk to dāsni apberot ar pirmajiem pavasara zaļumiem.

Putra ar paipalu olām. Ņem auzu pārslas, uzvāri spēcinošu putru un iejauc tajā pāris paipalu olas (var lietot svaigas).
Pildīti tomātiņi. Sajauc vārītas olas dzeltenumu ar konservētu tunci. Tad masu pildi tomātiņos. Izvēlies dažādu krāsu tomātiņus – bērniem patiks!

Siera salāti. Siers un olu dzeltenumi ir labi D vitamīna avoti. Kā saistvielu pievieno salātu kefīru (nevis majonēzi) – būs gan veselīgi, gan bērnam garšos.

Delikatese. Arī ikri ir labs D vitamīna avots. Produkts ir specifisks, taču retu reizi to var iekļaut bērna ēdienkartē.
Paņemiet graudu maizi, nogrieziet nost garoziņu un izgrieziet to interesantā formā (piemēram, sirsniņas, mākonīša vai saulītes formā). Virsū uzliec nedaudz sviesta un ikru, izrotā to ar zaļumiem. Arī sviests ir D vitamīna avots, taču ar tā daudzumu pārspīlēt nevajadzētu.

Jogurta salāti. Pagatavo spilgtus un krāsainus jogurta salātus, pievienojot jogurtam, kas satur D vitamīnu un kalciju, piemēram, Danonki, svaigus augļus un ogas.

Svaigais našķis. Ātri, ērti un vienkārši pagatavojams našķis – sablendēts biezpiens ar kādu augli, piemēram, banānu, zemenēm, avenēm vai citiem augļiem.

Karstais dzēriens. Uzsildi pienu, līdz tas karsts, iejauc tajā saputotu olas dzeltenumu ar cukuru un pievieno kakao (pēc garšas).