Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


11 produkti, kas palīdz uzveikt sliktu garastāvokli

Slikta garastāvokļa un nomāktības iemesls bieži vien ir ļoti elementārs - organismam trūkst nepieciešamo vielu, kas tieši ietekmē cilvēka emocionālo labsajūtu. Lūk, daži pārtikas produkti, kas, pateicoties to sastāvam, palīdzēs izvairīties no minētajām problēmām.

Medus

Viena no lietām ar kuru visvairāk grēko, ir cukurs. Jāatceras, ka gan cukura trūkums, gan tā pārlieks daudzums var manāmi pasliktināt garastāvokli. Saldu produktu būtisks ierobežojums pārtikā var novest pie cukura līmeņa pazemināšanās, tādēļ labam garastāvoklim labvēlīgs ir mērens cukura, saldumu un miltu patēriņš. Lietderīgi ir daļu cukura aizstāt ar medu vai saldiem augļiem.

Medus palīdz uzlabot garastāvokli, saglabāt veselību un lielisku izskatu. Medus bieži tiek izmantots gan kosmētiskos līdzekļos, gan kā ārstniecības līdzeklis pirtī. Lai vakarā labi nāktu miegs, zinātāji iesaka pirms gulētiešanas iedzert nedaudz siltu pienu ar medu.

Āboli

rūpējas par labu izskatu, mundrumu, veicina gremošanas sistēmu, pazemina holesterīna līmeni un remdē pārlieku lielu apetīti (īpaši labs tiem, kas ievēro diētu ). Ābolos esošais C vitamīns stiprina imūnsistēmu. B vitamīns nomierina nervu sistēmu, kā arī uzlabo matu un ādas struktūru. Ābols ir ļoti ieteicams brokastīs, jo rada nepieciešamo enerģiju.

Aprikozes

satur daudz dzelzs, un tās lieliski palīdz pret nomāktību un nervozitāti. Žāvētas aprikozes ir bagātas ar kāliju, kas pazemina asinsspiedienu, turklāt ieteicamas uzturā tiem, kas strādā mazkustīgu darbu birojā pie datora, jo ir lielisks līdzeklis vēdera darbības regulēšanai.

Banāni

vieni no labākiem garastāvokļa uzlabotājiem, jo 1- 2 augļi paaugstina ķermenī serotonīna līmeni, tas savukārt – garastāvokli. Arī tiem, kas jūtas noguruši vai apātiski, ieteicams panašķoties ar šiem augļiem, jo tajos esošā ciete, kas vēlāk pārveidojas cukurā, rada enerģiju.

Ananāsi

ir bagāti ar C vitamīnu, kāliju un enzīmu, kas veicina gremošanu – tieši tāpēc ananāsu uzskata par dabīgu novājēšanas, slaiduma un enerģijas iegūšanas līdzekli. Tie rosina serotonīna izdalīšanos – labam garastāvoklim.

Kāposti

satur A,C un E vitamīnus, kas uzlabo imūnsistēmu un pasargā no saaukstēšanās. Kā izrādās, kāposti uzlabo arī izskatu.

Rīsi

satur B vitamīnu un magnēziju, kas stiprina nervu sistēmu, savukārt ciete – vairo enerģiju. Rīsu diēta ir lielisks veids kā attīrīt organismu un atgūt labu izskatu.

Tomāti

ir arī labs līdzeklis pret ultravioletajiem stariem un noder kā dabiska pašiedeguma līdzeklis. Vasarā pirms došanās uz pludmali, ir ieteicams apēst pa kādam tomātam, jo tad nebūs jābaidās no saules apdegumiem.

Zivīs

esošais D vitamīns pasargā no locītavu sāpēm, infarkta un padara ādu maigu un glītu. Dziļjūras zivis satur lielu daudzumu Omega 3 polinepiesātināto taukskābju, kas organismā vairo tā saucamās antidepresantu vielas, kas savukārt veicina ievērojamu garastāvokļa uzlabojumu un mazina stresu.

Piena produktos

ir nopietns daudzums kalcija, kas nepieciešams, lai nezaudētu paškontroli kritiskās situācijās.

Ķirbji

daudz dzelzs un B6 grupas vitamīnu, kas asinīs atvieglo cukura pārstrādi glikozē, kas savukārt stimulē laimes sajūtas vairošanos.

Izrādās, ka savas maltītes varam ieplānot ne tikai kā pilnvērtīgu barības uzņemšanu, bet laba garastāvokļa garantu. Kombinācijas no iepriekš nosauktajiem produktiem ir bezgalīgas, bet tie protams nav vienīgie.

Ieskaties! Tas ir noderīgi!

Apgāda Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā Smūtiji & sulas iekļautas vairāk nekā 100 receptes ātrai veselīgu brokastu, desertu un vieglu maltīšu pagatavošanai. Ja virtuvē ir blenderis, turpmāk nebūs problēmu uzņemt dietologu ieteikto dārzeņu un augļu dienas devu.

Veselības uzlabošanai pagatavojiet kādu no vitamīniem bagātajiem dzērieniem – koriandra un mandeļu detoksicējošo smūtiju vai banānu un persiku smūtiju ar kviešu dīgstiem. Brokastīs nogaršojiet mango un jogurta smūtiju vai citrusaugļu un pētersīļu sulu. Ātri pagatavojams gards deserts būs šokolādes kapučīno smūtijs vai banānu smūtijs ar šokolādi un riekstiem.

Grāmatā atrodamas arī veģetāriešiem un vegāniem piemērotas receptes, kurās netiek izmantoti piena produkti.

Visas šīs izcilās receptes apkopojusi kulinārijas grāmatu autore Karla Bardi, kas iedvesmojusies no tradicionālās itāļu virtuves ēdienu garšām un aromātiem. Viņa sarakstījusi vairāk nekā 20 populāru pavārgrāmatu, kas tulkotas vismaz 25 valodās.