Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Sāls – ieradums vai nepieciešamība

Ne vienmēr ir pareizi uzskatīt, ka tas, ko tajā brīdī alkst uzlikt uz mēles, ir nepieciešams organismam. Dažreiz tas ir tikai ieradums, kas var likt tiekties arī pēc neveselīgām lietām.

Sāls nereti tiek lietots par daudz. Cilvēki to ieraduši pievienot gandrīz jebkuram ēdienam, ja tajā sāls būs mazāk vai nebūs vispār, viņš sniegsies pēc sāls trauciņa, lai ēdienu pasālītu, taču patiesībā sāls nevis uzlabo, bet nomāc dabīgā ēdiena garšu. Pat mazam zīdainītim ēdiens tiek pasniegts bez sāls un viņam šis ēdiens garšo nesālīts. Līdzko bērns sāk pierast pie sālītiem ēdieniem, tā arī viņš sāk izrādīt vēlēšanos pēc ēdiena, kam pievienots sāls.

Sāls ķīmiskā formula ir NaCl. Nātrijs un hlorīds cilvēka organismam ir nepieciešami, taču ne šādā savienojumā. Tos var iegūt no citiem produktiem. Tas nenozīmē, ka no sāls būtu jāatsakās vispār, taču tā lietošanai nevajadzētu pārsniegt normu. Organismam dienas garumā nepieciešams uzņemt apmēram 2 līdz 5 grami nātrija. Tas ir tieši tik, cik lielākajai daļai cilvēku organisms ir spējīgs to viegli arī izvadīt, taču cilvēks ikdienā uzņem daudz vairāk, jo nātrijs jau ir tādos produktos kā gaļa, zivis u.c. Lietojot sāli lielā daudzumā, organisms uzņem to vairāk nekā nepieciešams un tas jau ir krietni par daudz.

Pārāk liels sāls patēriņš var veicināt hipertonijas, aknu un nieru slimību, tūskas, aptaukošanās un osteohondrozes attīstību, tāpēc, lai neuzņemtu pārāk daudz sāls, ēst gatavošanu labāk uzticēt sev pašam. Sāls piesaista ūdeni, tieši tādēļ no rītiem bieži ir aizpampušas acis, jo iepriekšējā vakarā ēsts sāļš ēdiens. Pārtraucot lietot produktus, kas satur daudz sāls, var ietekmēt svara zudumu, jo liels sāls daudzums parasti ir tieši visos treknajos produktos.

Ja sāls tomēr tiek lietots, tad labāk izvēlēties rupjo sāli nekā smalko, jo, sāli apstrādājot, zūd tā labās vērtības, piemēram, dzelzs un jods. Pārstrādātais sāls ir ar ļoti zemu uzturvērtību un vairāk ir kaitīgs veselībai.