Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:324, Did:0, useCase: 3


Dzīvības sakne ingvers. Tā vērtīgās un veselīgās īpašības

Ingveru jau no neatminamiem laikiem dēvē par dzīvības sakni. Tā unikālās īpašības pazīstamas jau vairāk kā trīs tūkstošus gadu, bet ingvera aromāts un garša tiek augstu vērtēta un pat slavināta. Kultivēt pirmie augu sāka Ziemeļindijas iedzīvotāji, līdz tam brīnumainās formas sakņaugs tika izmantots kā naudas vienība. Ar ko tad ir tik ievērojama šī "valūtas" sakne?

Ingvers ir patiesi unikāls augs, kura sastāvā ietilpst milzīgs vitamīnu, minerālu un dažādu citu cilvēka organismam vērtīgu vielu daudzums. Ēteriskā eļļa, ko satur šī sakne, piedod ingveram īpašo dedzinošo garšu un sīvo aromātu. Uz šodienu ingvers tiek izmantots kulinārijā (kā piedeva dažādiem ēdieniem, tējām, alum un pat ievārījumiem), medicīnā, dietoloģijā un kosmetoloģijā. Savukārt, ingvera ēteriskā eļļa plaši tiek pielietota aromterapijā psihoemocionālu traucējumu kompleksai ārstēšanai.

Un kaut arī ingvers ir ļoti vērtīgs un veselībai noderīgs augs, lietot to nav ieteicams grūtniecības un zīdaiņa barošanas ar krūti periodā, pie kuņģa- zarnu trakta saslimšanām, čūlainā kolīta un kuņģa čūlas gadījumā vai arī, ja ir stiprs drudzis vai divertikuloze. Kā blakusparādības tiek minētas alerģiskas reakcijas, caureja, slikta dūša un vemšana. Tādos gadījumos, protams, ingvera lietošana jāpārtrauc.

Ārstnieciskās ingvera īpašības un tā pielietojums tautas medicīnā

Ingveram piemīt tik plašs ārstniecisko īpašību saraksts, kā nevienai citai garšvielai. Tas stiprina imunitāti, kas ir īpaši svarīgi aukstajā gada laikā, ir efektīvs pie saaukstēšanās slimību simptomiem (klepus, sāpēm kaklā, gripas), tiek pielietots bronhiālās astmas ārstēšanai, samazina asinīs holesterīna līmeni, noņem muskuļu sāpes un sāpes locītavās, stimulē vairogdziedzera darbību, samazina arteriālo spiedienu, likvidē krampjus kritisko dienu laikā un palīdz pie vairuma daudzu citu vainu un saslimšanas.

Piemēram, Ķīnā ingveru izmanto jūras slimības, potences un neauglības ārstēšanai. Ķīnas zinātnieki atzīmē- ja pakošļāt mutē svaiga ingvera saknes gabaliņu pēc ēšanas, tad var izbēgt no problēmām, kas saistītas ar mutes dobumu un atsvaidzināt elpu.

Ja jūs nomoka zobu sāpes, kārtīgi sakošļājiet nelielu ingvera saknes gabaliņu un pielieciet to pie sāpošā zoba, tas palīdzēs mazināt sāpju sajūtu.

Ja jums izveidojies furunkuls, uzlieciet uz iekaisušās vietas smēri, ko pagatavo no ūdens, pustējkarotes kurkuma un ingvera.

Ingvera vanna palīdzēs pret nogurumu:10 g ingvera pārslas rūpīgi ietiniet marlē un uzvāriet 1 litrā ūdens. Iegūto novārījumu kopā ar marles maisiņu ielejiet ar ūdeni piepildītā vannā.

Ingvers novājēšanai

Ingvers ir arī efektīvs līdzeklis novājēšanai. Tam piemīt īpašība stimulēt un paātrināt vielmaiņas procesus, kā arī izvadīt no kuņģa toksīnus. Atbrīvoties no liekajiem kilogramiem jums palīdzēs ingvera tēja. Taču šeit ir divi svarīgi momenti: pirmkārt, tēju nav vēlams dzert vakaros pirms gulētiešanas (tā pāŗak uzmundrina) un, otrkārt, ja izdzert ingvera tēju pirms ēšanas, ir iespējams nomākt bada sajūtu un apvaldīt apetīti. Ir vairākas tējas pagatavošanas receptes:

1. Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes uz rupjās sakņu rīves sarīvēta ingvera, 1/4 glāze svaigi izspiestas citrona sulas, medu- pēc garšas.
Visas sastāvdaļas ievietojiet 1 litra tilpuma traukā un pārlejiet ar vārošu ūdeni. Atstājiet uz 1 stundu, lai ievelkas, tad baudiet šo aromātisko tēju. Taču, ja neesat pieraduši dzert šādu tēju, esiet uzmanīgi, jo pat no pusglāzes var sākties karstuma viļņi.

2. Sastāvdaļas: 15-20 g ingvera saknes, citronmelisa, piparmētra, citrons un medus pēc garšas.
Ingvera sakni sagrieziet sīkos gabaliņos, pārlejiet ar glāzi silta ūdens un vāriet aptuveni 15 minūtes. Iegūtajam novārījumam pievienojiet pārējās sastāvdaļas un baudiet tonizējošā dzēriena garšu.

3. Sastāvdaļas: aptuveni 4 cm liels notīrīts ingvera saknes gabaliņš un 2 ķiploka daiviņas.
Sagrieziet ingveru sīkās loksnītēs un kopā ar ķiploku ievietojiet divlitrīgā termosā, pārlejiet ar vārošu ūdeni un atstājiet ievilkties, pēc kā gatavais šķidrums jānokāš un pamazām jāizdzer vienas dienas laikā.

4. Pietiks arī ar to, ja tējas pagatavošanai tējkannā pie parastās zaļās tējas pievienosiet šķipsniņu sausa ingvera un pagaidīsiet 20-30 minūtes, lai tēja ievelkas. Tad varat to dzert.

Ingvers kosmetoloģijā

Tonizējoša ingvera- medus maska sejai
Sastāvdaļas: medus un šķipsniņa sausa malta ingvera.
Abus produktus sajauciet vienmērīgā masā, uzklājiet uz sejas un kakla, pēc 10 minūtēm nomazgājiet ar vēsu ūdeni.

Atjaunojoša ingvera maska
Sastāvdaļas: 3 cm liels notīrīts ingvera saknes gabaliņš, 1/4 glāze svaigu piparmētru lapiņu, 1 glāze svaigu spināta lapiņu, 1 banāns, 3 ēdamkarotes medus.
Ingveru, spinātus un piparmētras sasmalciniet blenderī, tad pievienojiet banānu un medu. Iegūto masu klājiet uz sejas, paturiet 20 minūtes, tad noskalojiet ar siltu ūdeni.

Ingvera un granātābolu maska sejai
Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes sarīvēta svaiga ingvera un granātābola sula.
Abas sastāvdaļas samaisiet viendabīgā masā un uzklājiet uz sejas uz 20 minūtēm, pēc tam noskalojiet ar remdenu ūdeni.

Ingvera maska taukainai sejas ādai
Sastāvdaļas: 1 ēdamkarote balto mālu un ingvera, kumelīšu un zaļās tējas maisījuma ekstrakts (izvilkums).
Siltā augu izvilkumā izšķīdiniet balto mālu un iegūto maisījumu uzklājiet uz tīras sejas ādas, pēc 15 minūtēm nomazgājiet ar remdenu ūdeni.

Ingvera maska matiem
Sastāvdaļas: 4 ēdamkarotes ingvera sulas, 2 ēdamkarotes malta ingvera.
Kārtīgi sajauciet abus produktus un uzklājiet uz matiem, rūpīgi ierīvējot iegūto masu matu saknēs. Pēc stundas matus izmazgājiet.

Ingvera vanna ādas krāsas uzlabošanai
Sastāvdaļas 1 ingvera sakne, apelsīni, 1 tējkarote medus un 3 ēdamkarotes ehinācijas izvilkuma.
Vispirms sarīvējiet ingveru, puslitrā ūdens ielejiet ehinācijas izvilkumu un izspiediet no apelsīniem sulu. Visas sagatavotās sastāvdaļas, ieskaitot medu, pievienojiet ūdenim, kas iepildīts vannā.