Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:199, Did:0, useCase: 3


Konservējam dārzeņus un garšaugus. 7 dažādas receptes

Redakcija
Redakcija

Vai tas nebūtu jauki, ja mēs varētu vasaru ielikt mazā burciņā un tā uzglabāt? Patiesībā tā arī varam izdarīt. Ja jums nav sava dārziņa, nopērciet veikalā šī gada pirmās ražas dārzeņus, kamēr tie vēl ir lēti un labi, un pagatavojiet paši savus konservētos dārzeņus. Gluži tāpat, kā tas tika darīts agrākos laikos. Sarežģīti? Nē! Vienkārši izpildiet receptē sniegtos norādījumus un drīz vien jūsu ledusskapis būs piepildīts ar pašu gatavotiem konservētiem dārzeņiem, kurus vēlāk varēsiet pasniegt pie dažādiem ēdieniem, sākot no putna gaļas līdz pat zivīm.

Marinēti gurķi

Sastāvdaļas

1 gurķis
100 ml svaigi spiestas citrona sulas
100 ml baltvīna etiķa
100 g Dansukker baltā smalkā cukura
1 sarkanais sīpols
5 g sakapātu pētersīļu
2 g sāls
1 g rupji maltu melno piparu

Gurķi nomizo, sagriež gareniski uz pusēm un nogriež sēklas. Sagriež 1 cm biezās šķēlītēs. Sīpolu nomizo, sagriež uz pusēm, sagriež šķēlītēs. Gurķi, sīpoli un pētersīļus liek bļodā, kurā iecerēts pasniegt gurķus. Citronu sulu, etiķi un sīrupu samaisa un pārlej pāri dārzeņiem. Ļauj, lai pastāv vismaz stundu pirms pasniegšanas. Labi sader ar grilētu gaļu, it īpaši, ja tā ir pagatavota ar asām garšvielām.

Ķiplokugurķīši

Sastāvdaļas

15 vidēja izmēra vai 30 mazi gurķīši
1 sīpols
2 svaigi sarkanie čili pipari
10 ķiploku daiviņas

Marinādei
500 ml ūdens
100 ml tīra 24% etiķa vai 200 ml spirta etiķa (12%)
200 g Dansukker baltā cukura
60 g sāls
1 mārrutka sakne

Gurķus rūpīgi nomazgā. Sīpolu nomizo un sagriež šķēlītēs. Noskalo čili, pārgriež uz pusēm un izņem sēklas. Ķiploku nomizo. Izmazgātās, sterilizētās burkās kārto gurķus, sīpolus, ķiplokus un čili.

Marinādes sastāvdaļas katliņā uzvāra, mazliet atdzesē un tad pārlej gurķiem. Katrā burciņā pievieno pa mārrutka saknes gabaliņam. Aizvāko un uzglabā ledusskapī vismaz 4 nedēļas pirms pasniegšanas.

Marinēti ķiršu tomātiņi

Sastāvdaļas

1 kg g ķiršu tomātu
75 g sāls
3-4 zariņi svaiga timiāna

Marinādei
200 ml etiķa (12%)
300 ml ūdens
300 g Dansukker baltā smalkā cukura
5 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
1 kanēļa standziņa
5 g smalkās šķēlītēs sagrieztas ingvera saknes
3 krustnagliņas

Tomātus nomazgā, sagriež uz pusēm un pārkaisa tiem sāli. Tur ledusskapī 3-4 stundas. Noskalo sāli un liek tomātus uz dvieļa, lai tie nožūst. Sausos tomātus ievieto siltās, rūpīgi iztīrītās burkās. Pieliek timiānu. Marinādes sastāvdaļas liek katliņā un uzvāra. Nokāš putas. Pārlej marinādi pāri tomātiem, aizvāko un glabā ledusskapī.

Marinēti mazie sīpoliņi

Sastāvdaļas

1 kg nelielu sīpoliņu
2 viendaiviņas ķiploki
5-6 zariņi svaiga timiāna
1 svaigs sarkanais čili
800 ml ābolu sidra
600 ml etiķa
500 g Dansukker baltā smalkā cukura
1 kanēļa standziņa
1 zvaigžņu anīss
10 baltie pipargraudi
1 g sāls

Sīpolus ieliek vārošā ūdenī, tad nolej to nost. Sīpolus noskalo aukstā ūdenī un nomizo. Ķiplokus nomizo un sagriež šķēlītēs. Čili piparu sagriež uz pusēm, atbrīvo no sēklām un sasmalcina. Sīrupu, etiķi, cukuru un garšvielas liek katliņā un uzvāra. Nosmeļ putas. Siltās, sterilizētās burkās kārtām liek sīpolus un ķiplokus, timiānu un čili. Pārlej pāri marinādi. Aizvāko. Uzglabā ledusskapī. Notur nedēļu pirms pasniegšanas.

Marinēts sarkanais kāposts

Sastāvdaļas

1 kg smalki sagriezta sarkanā kāposta
75 g sāls
1 svaigs čili pipars
400 ml baltvīna etiķa
200 ml ūdens
100-150 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
2 g rupju maltu melno piparu
0,5 g maltu krustnagliņu
10 g sasmalcināta svaiga ingvera

Kāpostus kārtām ar sāli liek bļodā un ļauj pa nakti nostāvēties. Tad noskalo sāli nost. Čili piparu nomazgā un atbrīvo no sēklām. Sagriež plānās strēmelēs un pievieno kāpostam. Liek kāpostu masu burkās. Etiķi, ūdeni, sīrupu, piparus, krustnagliņas un ingveru katliņā uzvāra. Ļauj 5 minūtes padzist, tad lej pāri kāpostiem. Aizvāko. Uzglabā ledusskapī. Labi sader ar grilētu cūkgaļu vai vistas gaļu.

Marinēti vasaras dārzeņi

Sastāvdaļas

3 cukini
6 dažādu krāsu paprikas
6 jaunie burkāni
1 neliels ziedkāposts
10 mazi sarkanie sīpoli
1 ķiploks (pēc izvēles)
Mārrutka saknes gabals apm. 5 cm garumā
100 ml sāls

Marinādei
500 ml ūdens
1000 ml etiķa
700 g Dansukker baltā smalkā cukura
15 g sinepju sēklu

Kraukšķīgi dārzeņi, kas labi garšo ar grilētiem ēdieniem.

Dārzeņus noskalo un sagriež gabaliņos. Sīpolu un ķiploku nomizo. Liek visus dārzeņus bļodā un apkaisa ar sāli. Tur ledusskapī 24 stundas. Tad sāli noskalo nost. Ūdeni uzvāra un liek tajā dārzeņus. Vāra dažas minūtes. Papriku un cukini vāra tikai ļoti īsu brīdi. Tad dārzeņus liek siltās, rūpīgi iztīrītās burkās. Marinādes sastāvdaļas liek katliņā un uzvāra. Nosmeļ putas. Uzlej karsto marinādi uz dārzeņiem, aizvāko. Glabā ledusskapī. Var glabāt vairākus mēnešus.

Marinēti citroni

Sastāvdaļas

2 kg ekoloģiski audzētu citronu
1000 ml ūdens
100 g jūras sāls
500 ml baltvīna etiķa
200 g Dansukker baltā cukura
2 lauru lapas
1 kanēļa standziņa
3 ķiploka daiviņas
1tējkar. melno piparu graudu

Citronus rūpīgi nomazgā un saliek izmazgātās, sterilizētās burkās. Visas marinādes sastāvdaļas katliņā uzvāra, pārlej citroniem un burkas aizvāko. Uzglabā vēsā vietā vismaz 4 nedēļas pirms pasniegšanas.

Citronus var arī sagriezt 4 daļās vai šķēlēs. Šādā veidā tie gūs gatavi ēšanai jau pēc 1 vai 2 nedēļām.

Saglabā savu vasaru burciņā!