Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:213, Did:0, useCase: 0



Latviešu garšas gaumei pievilcīgie vācu ēdieni 15.11.2019 20:02

Vācu virtuvei kopumā ir raksturīgi sātīgi, spēcinoši ēdieni, gaļas daudzveidība, biezas mērces, sautējumi, sacepumi un zupas. Tur atrodamas simtiem maizes un alus šķirnes. Pasaulē vācu virtuve gan nav no iecienītākajām, taču tā ir savdabīga un latviešu garšas gaumei ļoti pievilcīga.

Ceļojums garšu pasaulē – ko vērts kaut reizi nobaudīt ceļojot 14.06.2018 13:50

Ir virkne neapstrīdamu un lielisku iemeslu ceļot – dabas pārsteidzošais krāšņums, pilnvērtīgāka atpūta, jauni iedvesmojoši iespaidi un vēl daudzi citi. Pieredze, no kuras varam mācīties un ar kuru varam pilnveidot savu ikdienu pēc atgriešanās, ir neatņemama mūsu dzīves bagātība. Kulinārais baudījums ir viena no tām vērtībām, kuru varam ne tikai iedzīvināt savā ikdienā pēc atgriešanās no atpūtas brauciena, bet varam arī tajā dalīties ar draugiem, radiem un pat nodot mantojumā nākamajām paaudzēm. Tūroperators un ceļošanas eksperts “Novatours” iesaka, krāšņākos ceļojumu galamērķus šai vasarai un ziema, un ko tajos ir vērts nobaudīt.

Turku kafija un tās pagatavošanas noslēpums 05.03.2018 14:16

Visiem zināms, ka kafijas pupiņas Turcijā neaudzē, taču turku kafija ir slavena visā pasaulē. Kad mēs sakām "turku kafija", tad uzreiz iedomājamies karstu aromātisku dzērienu, kas pasniegts skaistā tasītē, uzmundrina no rīta, paaugstina tonusu dienas vidū un dod spēku vakarā.

Visi kafijas cienītāju ceļi ved uz Pērnavu 29.09.2017 19:45

Kafijas dzeršana jau sen vairs nav tikai efektīvs veids, kā iegūt enerģiju. Tas ir patīkams process, kurā iesaistītas teju visas cilvēka maņas - garša, smarža, redze un arī tauste. No 7. līdz 15. oktobrim Igaunijas pilsēta Pērnava kļūs par aromātiskā dzēriena cienītāju galvaspilsētu, jo tajā norisināsies ikgadējā Kafijas nedēļa.

Franču ēdieni- pavārmākslas pilnības etalons (1) 01.06.2017 18:09

Izdzirdot vārdus "franču mode" vai "franču smaržas", prātā nāk visizsmalcinātākie tērpi un aromāti. Arī franču virtuve visos laikos ir bijusi pavārmākslas pilnības etalons. Tomēr lai tas jūs nebaida- gardi ēdieni tapuši ne tikai karaļu un augstmaņu galmos slavenu šefpavāru vadībā, bet arī ikvienas ģimenes virtuvē visā Francijā.

3 videoreceptes ar Hestonu Blumentālu – ēdiens, kas rosinās atmiņas un sniegs mierinājumu dvēselei 27.03.2017 16:36

Trīs “Michelin” zvaigžņu restorāna “The Fat Duck” dibinātājs un šefpavārs Hestons Blūmentāls allaž pauž, ka ēdiens ir vairāk nekā tikai produktu kombinācija – viņaprāt, izcila maltīte ir arī stāsts un teju 360 grādu garšu un maņu piedzīvojums!Piedāvājam jums Blumentāla video recepšu izlasi gan klasiskām, gan nostalģiskām maltītēm, kas reizēm varbūt arī lielisks mierinājuma ēdiens. Video receptēs Hestons ne tikai stāsta, kā pagatavot konkrēto ēdienu, bet dalās arī gatavošanās pieredzē un dažādās niansēs. Piebildīsim, ka izmantotajām virtuves ierīcēm ir informatīva nozīme.

Labākie uztura paradumi dažādās valstīs 21.03.2017 12:22

Var ilgi lauzt šķēpus par to, kas ir labāks – paleolīta diēta, bezglutēna produkti vai kāda monodiēta. Taču nekas nesanāks, ja uzturā netiks lietotas svaigas zivis, piena produkti un kvalitatīva, liesa gaļa. To, starp citu, labi zina gan Ziemeļvalstu, gan arī Vidusjūras reģiona iedzīvotāji.

Pasaulē ietekmīgākā šefpavāra Hestona Blūmentāla 4 neparastākās receptes 20.02.2017 10:19

Trīs “Michelin” zvaigžņu restorāna “The Fat Duck”, Brejā, Anglijā īpašnieks, viens no ietekmīgākajiem un pazīstamākajiem šefpavāriem pasaulē Hestons Blūmentāls ir radījis ne vien brīnišķīgas, bet arī visnotaļ dīvainas receptes, ar kurām vēl pirms izcilā kulināra un “Sage” zīmola vēstnieka viesošanās Rīgā vēlamies iepazīstināt arī Latvijas auditoriju.

Daugavas samu un zušu profesionālis 23.07.2016 16:19

Jēkabpilietis Juris Niedrītis draugos ar makšķeri un zivīm ir jau kādus 20 gadus. Sevi viņš uzskata par profesionālu makšķernieku, bet ne jau tādā nozīmē, ka ar to pelnītu sev iztiku. Profesionāls copmanis, viņaprāt, ir tas, kas pazīst upi, māk to „nolasīt”, iet ar konkrētu mērķi, piemēram, „šodien gribu noķert samu” un to arī izdara. Tāds, kurš zina, kas, kurā vietā, kad un uz ko ķersies, kā piebaros copes vietu un ko liks uz āķa. Jura mērķzivis visbiežāk ir sami un zuši.

Laduree konditorejas nams un slavenie MAKARŪNI 08.01.2016 18:30

Ladurée ir franču konditorejas nams, kas dibināts Parīzē 1862.gadā. Starptautisku atpazīstamību tas ieguvis, pateicoties Makarūniem- mazas, apaļas formas mandeļu cepumiem, kas ir Ladurée nama lepnums. Pirmo reizi Makarūni pārdošanā nonāca 20.gadsimta sākumā, kad Luī Ladurjē mazdēls Pjērs Defontēns nolēma savienot kopā divus cepumus, savā starpā tos sastiprinot ar krēmu. Kopš tā laika Makarūnu recepte palikusi nemainīga, bet gardie cepumi ieguvuši pelnītu atzinību, padarot parastu konditoreju par starptautiski atpazītu marku .

Itāļu gardumi. 8 burvīgas receptes 27.10.2015 11:24

Itālijas raksturīgās iezīmes ir mode, futbols, motorolleri „Vespa” un espresso kafija. Taču galvenokārt Itālija ir valsts, kurā augstu novērtē labu ēdienu. Tās var būt gan picas un pasta, gan izsmalcināti gaļas un zivju ēdieni, kā arī klasiskie konditorejas izstrādājumi un deserti.

Mājas vīnu darītava VĒJKALNIETIS 25.03.2015 16:18

Kurzemes pusē, Talsu novada Laucienē, jau vairāk kā 40 gadus tiek darināti mājas vīni, izmantojot sentēvu receptes.

Īsts bērnības dienu gardums. Skrīveru Gotiņa 19.03.2015 16:55

Skrīveru Pārtikas Kombināts ir viens no senākajiem un vēsturiskākajiem uzņēmumiem Latvijā, kas nākamgad svinēs savu 60.gadu pastāvēšanas jubileju. Gadu desmitos uzņēmumam ir gājis visādi. Tas ir bijis gan viens no triecienuzņēmumiem Latvijā, kas savu produkciju eksportēja visā bijušajā padomju savienībā, gan pieredzējis dīkstāvi.

Paaudžu paaudzēs gardi zaļumi un dārzeņi. Elejas pagasta “Vārpās” mājražošana rit pilnā sparā 16.03.2015 15:23

Zemnieku saimniecība "Vārpas" atrodas Jelgavas novada Elejas pusē. Ģimenes saimniecībai ir jau ap 20 gadu, tajā saimnieko paši saimnieki, ir pastāvīgi un sezonāli strādnieki, kas palīdz darbos.

Kā zināt, uz kurieni doties sēņot 07.09.2014 15:13

Saprotams, ka sēnes pašas par sevi neaug. Tam nepieciešami daudzi faktori. Katrai sēnei ir raksturīgs savs augļķermeņa veidošanās laiks. Bez tam sēnēm nepieciešams mitrums un atbilstoša temperatūra.

Ēdienkarte lidmašīnā. Kas piedāvājumā Turkish Airlines? (1) 19.05.2014 13:05

Jau sen aizmirsti tie laiki, kad lidmašīnā kā ekstru piedāvāja karameli "Starts" un minerālūdens glāzi. Tagad pierasts, ka, lidojot ar lidmašīnu 10 000 metru augstumā, mums piedāvā kafijas tasi vai vīna glāzi... visbiežāk gan par attiecīgu samaksu! Taču baudot lidojumu ar sevi un klientus cienošu lidsabiedrību, vari justies kā labā restorānā. Piemēram, lidojot Turkish Airlines mūsu rīcībā ir gan aukstais, gan siltais galds atkarībā no izvēlētās lidojuma apkalpošanas klases. Iespēja izvēlēties ēdienkarti ir plaša: pēc vecuma, medicīniskiem ārsta, kulināriem vai reliģioziem principiem.

Izvēlies un baudi lidojumu!

Daudzveidīgā Itālijas virtuve. 7 garšīgas receptes 22.11.2013 12:05

Tikpat daudzveidīga kā Itālijas ainava ir arī Itālijas virtuve. Lai arī pasaulē itāļu virtuve ir tikpat populāra kā franču vai ķīniešu, patiesībā tādas vienas itāļu virtuves nav. Vismaz paši itāļi to neuzsver kā vienotu jēdzienu.
Itālijas ziemeļaustrumu daļas ēdienkartē ir liela Balkānu tautu un ungāru virtuves ietekme- salami, klimpas (gnocchi), kukurūzas putra (polenta). Tāpat no šī reģiona nāk karpačo (carpaccio) - ļoti plānas jēlas gaļas šķēlītes, apslacītas ar olīveļļu un garnētas ar Parmas sieru, kā arī gardais deserts tiramisu (maskarpones siera un biskvītu kārtojums).
Savukārt ziemeļrietumos ir plaši izplatīts risoto, tā kā šis ir nozīmīgākais rīsu audzēšanas reģions Itālijā. Te arī tiek gatavoti labākie gorgonzola un mascarpone sieri. Interesanti, ka tieši šajā reģionā 1986.gadā radās kustība Slow Food.
Bet Itālijas vidusdaļā neviena maltīte nav iedomājama bez makaroniem (pasta). Itālijā gatavo simtiem dažāda veida makaronus- sākot no visiem zināmajiem spaghetti, ravioli, tortellini līdz tādiem, kuriem dots poētisks nosaukums capelli d' angelo (eņģeļa mati).

Ceļojums Eiropas tradīcijās– cik daudz zinām par jamon, prosciutto, foie gras un citām gaļas delikatesēm (+2 receptes) 08.11.2013 16:59

Gaļas ēdieniem eiropiešu virtuvē vienmēr ir bijusi īpaša vieta – ja gaļa tiek likta galdā, tas norāda uz pārticību. Tāpēc ne velti tik daudzās Eiropas valstīs nacionālo ēdienu pagatavošanā tiek izmantota gaļa. Gadsimtiem ilgi glabātas receptes, īpašas gatavošanas metodes un tradīcijas daudzus gaļas ēdienus pat padarījušas par daļu no valstu vizītkartes. Turklāt mūsdienās visas šīs Eiropas delikateses iespējams iegādāties arī Latvijas lielveikalos. Ar garšu ceļojumu pa Eiropu un gaļas ēdienu tradīcijām un īpatnībām dažādās valstīs iepazīstina „Maxima Latvija” Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova.

Neaizmirstams piedzīvojums tepat Rīgā- vakariņas pilnīgā tumsā 18.10.2013 19:35

Lai izbaudītu ko īpašu un piedzīvotu neaizmirstamas emocijas, ne vienmēr jādodas tālos ceļojumos. Tepat Latvijā, Rīgā, Ģertrūdes ielā 56 atrodas restorāns "Olīve", kur divas reizes nedēļā ikviens var piedzīvot aizraujošus mirkļus- nobaudīt vakariņas pilnīgā tumsā. Ko nozīmē- pilnīgā tumsā? Tas nozīmē, ka nebūs pat sveču gaismas. Toties būs interesanta pieredze, jaunas sajūtas un bezgalīgi jauks vakars.

Maldivu salas- eksotika dabā, eksotika virtuvē 01.09.2013 06:36

Maldivu salas ir tā vieta, kur eksotiska ir ne tikai daba, bet arī virtuve. Protams, kūrortos jūs varēsiet baudīt arī Eiropas tautu iecienītas receptes, taču dominē Maldivu salās nacionālā, austrumu tautu un Ķīnas virtuve, kas mūsu platumu grādu iedzīvotājam neietilpst ikdienas ēdienkartē. Pie kam ēdieni ir ļoti daudzveidīgi un arī garša tiem niansēti izteiktāka, nekā mūsu restorānos, kas piedāvā ko līdzīgu. Kāpēc? Laikam jau tāpēc, ka sastāvdaļas, kas šeit tiek izmantotas gatavošanas procesā, ir svaigas, tātad daudz kvalitatīvākas, nekā pie mums veikalos nopērkamās.

Koko un meža pīles- Mārtiņa Rītiņa medību stāsts 14.08.2013 17:01

Es dodos medīt. Gan zvejniekiem, gan medniekiem ir savi medību stāsti, man ir savējais. Un tas ir patiess.Jūs jau zināt, ka man ir skaista un pašpārliecināta itāļu spinones šķirnes kucīte Koko. Viņa no galvas līdz pat mūžīgi kustīgajam astes galiņam ir putnu suns. Kaut kur pa vidu viņai ir iebūvēts modinātājpulkstenis, kas uzstādīts uz otrās augusta sestdienas plkst.16:00.

Daudzveidīgā, tradīcijām un interesantiem ēdieniem bagātā lietuviešu virtuve 16.05.2013 15:09

Lietuviešu nacionālā virtuve ir ļoti daudzveidīga un interesantiem ēdieniem bagāta. Katrā reģionā te ir savas īpašās, no sendienām saglabājušās receptes. Lietuviešu virtuves raksturīgākā īpašība- dažādas zupas (karstā- lai aukstumā sasildītos, savukārt, aukstā- lai karstā laikā atveldzētos).
Jau no seniem laikiem Lietuvā plaši izmanto pārtikā graudaugus, gaļu un piena produktus, neaizmirstot arī par dārzeņiem, augļiem un meža veltēm. Bet īpašā cieņā šeit, tāpat kā Latvijā, ir rudzu maize.

Labākā ēdināšana lidmašīnā. TOP- 10 pasaules aviokompānijas 25.04.2013 14:54

Kā zināms, visus cilvēkus var iedalīt divās kategorijās: kulināros jeb tajos, kam patīk gatavot, un gardēžos- tajos, kuriem patīk garšīgi paēst. Speciāli otrajai kategorijai pasaules labāko aviokompāniju šefpavāri gatavo ēdienus, kuri mierīgi var sacensties ar 11 pasaules slavenāko restorānu meistardarbiem. Labākie no labākajiem katru gadu tiek nominēti speciālai prēmijai no "Skytrax Awards".

Vjetnama- gastronomisku izvirtību un motorolleru paradīze, kur par rītdienu ir jādomā rīt! 23.03.2013 13:19

Doma kaut kad aizceļot uz Vjetnamu un izbaudīt šo valsti no pašiem ziemeļiem, kur kalnu reģionos regulāri ir sastopams sniegs, līdz pat dienvidu tropu joslai, kur patstāvīgi ir vismaz + 30, neradās spontāni un pēkšņi. Laikam jau šāda ceļojuma idejai, tāpat kā labam vīnam, vajag mazliet atļaut nosēsties un uzkrāt savu vērtību. Noteikti nebijām no tiem, kas „uz dullo” izlēma pēkšņi izbraukāt šo valsti, jo patērētai naudai un laikam ir sava zināma vērtība. Neieslīkām arī pretējās galējībās, izpētot visu līdz sīkākajām detaļām, tādejādi patstāvīgi atrodot iemeslus atlikt ceļojumu un izvēlēties ko vienkāršāku, paredzamāku un slinkuma pakāpei atbilstošāku.

Spānija kā balto vīnu darītāja. Vai tas ir iespējams? 09.01.2013 14:09

Spānija, kaut arī ir kaimiņu valsts, tomēr nav konkurente Itālijai gaišo vīnu segmentā, jo tai ir maz izsmalcinātu un interesantu vīnogu šķirņu un vīnu, kas spēj pārsteigt vai tieši pretēji – demonstrēt stabilu sniegumu ilgākā laika periodā. Un kaut gan pēdējo dažu desmitgažu laikā Spānijā ir atklātas potenciālākās teritorijas, taču to tradīcijas, ja tā var teikt, nav vēl pietiekoši stipras.

Vakariņas restorāna tumsā - ekskluzīvs un neaizmirstams piedzīvojums 15.11.2012 17:17

Droši vien katrs no mums savu reizi ir vakariņojis romantiskā sveču gaismā un atmiņas par šādiem vakariem raisa mūsos patīkamas sajūtas, tomēr ja bieži šādi vakariņot, tas vairs nebūs nekas īpašs. Ja romantika kļūst par ikdienu, tā pārstāj būt romantika. Bet kā jums patiktu vakariņas pilnīgā tumsā? Restorānā, bet pilnīgā tumsā!

OleAtriuM - olīveļļas vēstures muzejs Turcijā, Kušadasi apgabala Davutlar ciematiņā 05.07.2012 23:35

Olīveļļas muzejā, kas atrodas Turcijā, Kušadasi apgabala Davutlar ciematiņā, jums būs iespēja doties ceļojumā cauri visai olīveļļas vēsturei: jūs iepazīsieties ar olīveļļas ieguves procesa evolūciju ne tikai teorētiski, bet arī redzēsiet reālus eksponātus, sākot no senatnē izmantotajām metodēm līdz pat mūsdienu mehanizācijas procesiem un modernām iekārtām.

Latvijas delikateses ikdienai un svētku reizēm 05.07.2012 10:02

Ja līdz šim, lai nopirktu Latvijas zemnieku ražojumus, bija jāgaida no viena tirdziņa līdz nākamajam, tad tagad Latvijas delikateses pieejamas katru dienu: jaunais veikals, kas atvēries Rīgā, Vīlandes ielā 1 (pagrabstāvā) piedāvā visdažādākos pārtikas produktus ikdienas maltītēm un svētkiem tieši no Latvijas ražotājiem. Pie kam piedāvājumā tikai pati labākā un kvalitatīvākā prece- viss svaigs un bez konservantiem.

Unikāls restorāns uz Zviedrijas Karaliskā Operas nama jumta 12.06.2012 08:29

No 18. jūnija līdz 14. oktobrim uz viena no skaistākajiem kultūras pieminekļiem pasaulē būs atvērts Electrolux pop-up restorāns Cube. Tas atradīsies uz Karaliskā Operas nama jumta Stokholmā. Baudot labāko Zviedrijas šefpavāru gatavotas maltītes no vietējiem produktiem, apmeklētājiem pavērsies pārsteidzošs panorāmas skats uz Stokholmu.

Turcijas virtuve un tās vēsture. 2.daļa (2) 05.05.2012 10:39

Turku virtuve ietilpst labāko pasaules virtuvju trijniekā (tūlīt pēc franču un ķīniešu virtuvēm); tā ir slavena ar savu daudzveidību un ievērojamo vecumu.

Turcijas virtuve un tās vēsture. 1.daļa 03.05.2012 11:39

Turcijas virtuves saknes meklējamas Osmāņu impērijā, tāpēc, lai šo virtuvi raksturotu, nepieciešams neliels ieskats vēsturē.
Osmāņu impērijas dibinātāji piederēja tjurku cilšu apakšgrupai, kas 5.gadsimtā valdīja Austrumu Sibīrijas klejojošo tautu valstī. Kad dodoties Eiropas virzienā, viņi šķērsoja Persiju, tā nebija vis lielā tautu pārceļošana, bet īsts zirgu kavalērijas karagājiens, ko var pielīdzināt tikai krusta gājieniem. Šī tauta pakļāva sev milzīgas Dienvidaustrumu teritorijas vēl 150 gadus pirms tam, kad 1453.gadā ieņēma Konstantinopoli, tādējādi izdarot nāvējošu triecienu Austrumu Romas impērijai Bizantijai.

Kušadasi un Aidinas apgabala (Turcijā) garšīgie un veselīgie ēdieni 25.04.2012 13:42

Dodoties uz kādu no valstīm, es parasti cenšos iepazīt ne tikai tās vēsturi, kultūru un parašas, bet arī virtuvi un ēšanas paradumus. Šoreiz mans galamērķis bija Kušadasi, kas atrodas Turcijā, Aidinas apgabalā un ir ievērojams ar savām vīģu, olīvu un vīnogu plantācijām. Šeit ir ļoti attīstīta gastronomija un tieši šeit tika uzstādīts zviedru galda pasaules rekords.
Aidinas apgabala virtuvi par garšīgu un veselīgu atzinuši ne tikai speciālisti, bet arī tūristi. Iepazīties ar to var gan viesnīcu, gan arī pilsētas restorānos.

Kā saņemt atlaides Rīgas restorānos? 08.03.2012 14:27

Līdzīgi kā ziedu audzētājiem un pārdevējiem arī restorānu biznesam pavasara romantiskākie svētki - 8. marts un 14. februāris - ir darbīgas dienas. Par to, ka šo svētku svinēšanu daļa Latvijas iedzīvotāju plāno laicīgi un izvērtējot savas iespējas, liecina palielināts pieprasījums pēc interneta vietnes RezervēGaldiņu.lv pakalpojumiem.