Franču ēdieni- pavārmākslas pilnības etalons

Drukāt

Izdzirdot vārdus "franču mode" vai "franču smaržas", prātā nāk visizsmalcinātākie tērpi un aromāti. Arī franču virtuve visos laikos ir bijusi pavārmākslas pilnības etalons. Tomēr lai tas jūs nebaida- gardi ēdieni tapuši ne tikai karaļu un augstmaņu galmos slavenu šefpavāru vadībā, bet arī ikvienas ģimenes virtuvē visā Francijā.

Franču ēdieni- pavārmākslas pilnības etalons

Franču ēdieni- pavārmākslas pilnības etalons

Ratatujs

Nepieciešams:

1 vidējs kabacis,
1 sarkanā paprika,
1 dzeltenā paprika,
8 tomāti,
2 ēdamkarotes sviesta,
1 daiviņa ķiploka,
1 ēdamkarote citrona sulas,
50 ml sakapātu pētersīļu,
1 lauru lapa,
sāls,
malti melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Kabaci sagriež nelielos kubiciņos. Paprikai iztīra sēklas un sagriež to kubiņos. tomātus blanšē, novelk miziņu un sagriež tos gabalos.

2. Lielā pannā sakarsē sviestu, apcep dārzeņus un izspiestu ķiploku. Dažas minūtes pasautē.

3. Pievieno lauru lapu, samazina liesmu un bez vāka sautē vēl aptuveni 20 minūtes.

4. Pievieno citrona sulu un pētersīļus, pieber sāli un piparus.

5. Pasniedz pie vārītiem rīsiem, makaroniem vai ceptas gaļas.

Beķerienes kartupeļi

Nepieciešams:

800 g kartupeļu,
400 g sīpolu,
30 g sviesta + 20 g sviesta (piciņām),
1/2 litrs gaļas vai vistas buljona,
1/2 ķiploka daiviņa,
sāls,
malti melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Kartupeļus nomizo, sagriež plānās šķēlēs.

2. Sīpolus sagriež pusgredzenos un pannā karstā sviestā apcep, līdz tie kļūst caurspīdīgi.

3. Platu veidni cepšanai ieziež ar ķiploku, tad bagātīgi ar sviestu.

4. Pusi no kartupeļu šķēlēm liek veidnē, virsū uzber sīpolus, uzkaisa sāli, piparus. Pāri liek atlikušos kartupeļus, uzkaisa sāli, piparus. Visu pārlej ar buljonu tā, lai kartupeļi būtu pārklāti. Virsū liek sviesta piciņas.

5. Veidni liek sakarsētā cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā un cep aptuveni 1 stundu.

6. Pasniedz kā piedevu pie gaļas un zivs ēdieniem.

Liellopa gaļa franču gaumē

Nepieciešams:

800 g liellopa gaļas mīkstuma,
1,5 glāzes gaišā alus,
1 neliels sīpols (vai vairāki mazie sīpoliņi),
2 burkāni,
20 g sadrupinātu piparkūku,
1 ēdamkarote rozīņu,
1 ēdamkarote sadrupinātu mandeļu,
6 ēdamkarotes sviesta,
1/2 tējkarote rīvētas ingvera saknes,
sāls,
melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Gaļu sagriež strēmelēs, uzber sāli, piaprus un dziļā pannā sviestā apcep brūnganu.

2. Pievieno salmiņos sagrieztu sīpolu (mazos sīpoliņus var negriezt) un burkānus un cep vēl 2 minūtes.

3. Pielel alu un sautē, līdz gaļa ir mīksta.

4. Gaļu izņem no pannas un liek dziļākā traukā, kurā to paredzēts pasniegt galdā.

5. No atlikušā šķidruma gatavo mērci: tajā ieber sadrupinātas piparkūkas un pavāra aptuveni 5 minūtes. Tad pievieno rozīnes, mandeles, ingveru un vāra vēl 2 minūtes.

6. Gaļu pārlej ar mērci un pasniedz ar vārītiem rīsiem vai dārzeņiem.

Coq au vin

Nepieciešams:

4 vistas filejas,
4 vistas stilbiņi,
50 g bekona,
200 g šampinjonu,
2 burkāni,
2 sīpoli,
2 ēdamkarotes eļļas,
2 ēdamkarotes sviesta,
2 ēdamkarotes tomātu pastas,
4 daiviņas ķiploka,
4 lauru lapas,
1 pudele Beaujolais vīna,
4 zariņi timiāna,
4 zarini majorāna, 4 zariņi pētersīļu,
sāls,
malti melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Bekonu sagriež kubiņos, sīpolu- salmiņos, burkānu- plānās ripiņās.

2. Vistas gaļu nomazgā un nosusina, ierīvē ar sāli un pipariem.

3. Dziļā pannā sakarsētā eļļā apcep bekonu, pievieno sviestu un ļauj uzputot. Tad pievieno vistu un apcep zeltaini brūnu.

4. Kad vista apcepta, pievieno burkānus un sīpolus, kā arī ar ķiploku spiedni izspiestus ķiplokus. Pievieno tomātu pastu, vīnu, lauru lapas, uzliek vāku un uz mazas uguns sautē aptuveni 45 minūtes.

5. Šampinjonus sagriež 4 daļās un liek pie sautējuma, pievieno buntītē sasietus zaļumus, sāli, piparus un sautē vēl 10 minūtes.

6. Pirms pasniegšanas izņem zaļumus un lauru lapas. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, rīsiem vai bageti.

Lorēnas kišs

Nepieciešams:

500 g kārtainās mīklas,
300 g žāvētas krūtiņas,
150 g labi kūstoša siera,
4 olas,
0,4 l piena,
sāls,
melnie pipari,
rīvēts muskatrieksts.

Pagatavošana:

1. Mīklu plāni izveltnē un ieklāj lielā, apaļā formā.

2. Gaļu sagriež kubiņos, sieru sarīvē.

3. Mīklu pārber ar gaļu, tad ar sieru.

4. Olas ar pienu sakuļ, pievieno sāli, garšvielas. Pārlej sagatavotajam pīrāgam.

5. Cep 180 grādu temperatūrā 20 minūtes, līdz virsa brūngana. Pasniedz karstu.

     [+] [-]

, 2012-11-28 10:31, pirms 5 gadiem
izskatas gardi- japamēģina

Tev jābūt autorizētam,