Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:213, Did:0, useCase: 3


Īsts bērnības dienu gardums. Skrīveru Gotiņa

Redakcija
Redakcija

Skrīveru Pārtikas Kombināts ir viens no senākajiem un vēsturiskākajiem uzņēmumiem Latvijā, kas nākamgad svinēs savu 60.gadu pastāvēšanas jubileju. Gadu desmitos uzņēmumam ir gājis visādi. Tas ir bijis gan viens no triecienuzņēmumiem Latvijā, kas savu produkciju eksportēja visā bijušajā padomju savienībā, gan pieredzējis dīkstāvi.

Ražotnes vietu apvij sena vēsture, jo te 30.gados bija tiem laikiem grandioza spirta brūža ražotne, kas kara gados tika demolēta un nacionalizēta līdz 1956.gada 27.oktobrī entuazistu grupa uz vecā brūža pamata dibināja Ogres Augļu un Ogu pārstrādes uzņēmumu (60.gados pārdēvēja par Skrīveru Pārtikas Kombinātu). Ēkas bija nolaistas un izdemolētas - bija vajadzīga liela pacietība un gribasspēks, lai visu sakoptu, un jau pirmajā rudenī saražotu 5 tonnas ābolu sulas.

Ir vēstures liecības, ka konfektes ''Gotiņas'' izmanīga saimniece Skrīveros virēja jau 1919 gadā, varbūt tas bija kā pamudinājums Skrīveru Pārtikas Kombinātam 1957.gada janvārī pirmajiem Latvijā uzsākt tās ražot ne tikai savām, bet arī veikalnieku vajadzībām.

Drīz jau Padomju Latvijā Gotiņas ražoja vai ik katra pienotava - apzinātas ir ap 50 vietas Latvijā, kur lielākos vai mazākos daudzumos ražoja gotiņkonfektes. Tas lika Skrīveru Pārtikas Kombināta speciālistiem izstrādāt īpašo un gardo, tikai Skrīveru Pārtikas Kombinātam raksturīgo Gotiņas receptūru no iebiezinātā piena. Gardo konfekti desmitu gadu garumā tautas valodā iesauca par Skrīveru Gotiņu, kas ir saīsinājums no Skrīveru Pārtikas Kombināta Gotiņa.

Kā spilgtāko gadījumu pirms vairāk kā desmit gadiem var minēt iepirkšanos Rīgas Centrāltirgū, kur citu pienotavu ražotās Gotiņas pārdevēji uzdeva par Skrīveru Gotiņām. No vienas puses varēja dusmoties, jo pircēji tika maldināti, bet no otras puses varēja priecāties, ka pircēji tiek pievilināti ar Skrīveru Gotiņas vārdu. Visos laikos daudzi gotiņu ražotāji ir centušies atdarināt slaveno Skrīveru ''Gotiņu'', arī šodien ir ražotāji, kas piekopj šo taktiku uzdodoties par Skrīveru Pārtikas Kombināta tradīciju turpinātājiem - tā pamatīgi mulsinot patērētājus!

Šobrīd jau vairākus gadus SIA Skrīveru Pārtikas Kombināts ir pašu skrīveriešu ģimenes uzņēmums, kas leģendārajā ražotnē darbojas jau trešajā paaudzē. Lepojamies, ka vienīgie Latvijā konfekti Gotiņa ražojam pēc unikālās sendienu uzņēmuma receptūras, kas tiek glabāta lielā slepenībā, jo tikai pats uzņēmuma saimnieks ir arī galvenais konfekšmeistars . Saimniekam, gan viņa vecākiem Skrīveru Pārtikas Kombināts bija pirmā darba vieta - tapat kā nu jau paša bērniem. Mazākā meitiņa (7 gadi ) jau var ietīt itin raiti gotiņkonfektes, mazais brālīts (1,5 gadi) pagaidām tās tikai garšo, kamēr vecākā meita (16 gadi) ir liels palīgs visos mazākajos darbiņos.

''Tas, kā konfekte Gotiņa garšojā mūsu bērnībā, jo ar tās garšu uzaugām bija kā stimuls, to atgriezt, lai arī mūsu bērniiem būtu tāds bērnības gardums - atjaunojot Skrīveru Pārtikas Kombināta darbību bija viena no pirmajām domām tā ipašnieku skrīveriešu ģimenei. Darāmā mums vēl ir ļoti daudz, jo savu atgriešanos gaida vēl daudz īpašu - tikai Skrīveru Pārtikas Kombinātā tapuši gardumi!"

Tiek iekārtots Gotiņas muzejs, kur šobrīd jau ir apskatāmas daudzas uzņēmuma vēstures liecības, un 16.maijā uz muzeju nakti tiek plānots izstādīt labāko Latvijas Gotiņu kolekcionāru kolekcijas.

Ar lielāko prieku tiek uzņemtas gan skolēnu, gan citu interesantu ekskursiju grupas, kurās saimnieks stāsta par uzņēmuma vēsturi, stāsta, kā top Gotiņa, un čaklākie paši var izprovēt veiklību konfektes ietīšanā. Neizpaliek arī konfekšu degustēšana ar lauku dzēriena malkošanu.