Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:213, Did:0, useCase: 3


Spānija kā balto vīnu darītāja. Vai tas ir iespējams?

Redakcija
Redakcija

Spānija, kaut arī ir kaimiņu valsts, tomēr nav konkurente Itālijai gaišo vīnu segmentā, jo tai ir maz izsmalcinātu un interesantu vīnogu šķirņu un vīnu, kas spēj pārsteigt vai tieši pretēji – demonstrēt stabilu sniegumu ilgākā laika periodā. Un kaut gan pēdējo dažu desmitgažu laikā Spānijā ir atklātas potenciālākās teritorijas, taču to tradīcijas, ja tā var teikt, nav vēl pietiekoši stipras.

Neskatoties uz to, ir dažas autentiskas Spānijas šķirnes, kas tur mājo jau ļoti sen un šeit darītie vīna stili tiek uzskatīti par Pasaules vīna darīšanas pērlēm, kaut arī dažbrīd tiek nepamatoti zemu vērtēti. Kā viens no tādiem jāmin Anglijā populārais stiprinātais vīns šerijs, kas ir unikāls ne tikai šķirnes dēļ, bet arī pēc darīšanas procesa, kuram nav alternatīvas.
Dominance šai ziņā pieder baltajai šķirnei ar nosaukumu Palomino, kas dažos sajaukumos tiek savienota ar Moscatel vai Pedro Ximenes, kurš 100% personīgajā stilā ar tādu pašu nosaukumu pārstāv augstāko koncentrāciju, ko nācies baudīt pasaules vīndarīšanā.
Visa būtība ir vīna nogatavināšanā mucu sistēmā zem rauga mikroorganisma Flor ietekmē.

Šerija dzimtā pilsēta ir Jerez de la Frontera. Tieši šeit skābenās, augļainās Palomino vīnogas, kas spēj sasniegt augstu cukura līmeni, tiek pārstrādātas dažādajos šerija paveidos, sākot no sausā un jaunā Fino, līdz pat ekstremālajam PX (Pedro Ximenez).

Viena no Jauno Laiku „zvaigznēm” Spānijā ir Rueda, kas tika atklāta 1973.gadā. Tā atrodas Spānijas ziemeļrietumu daļā starp varenajiem „sarkanajiem” reģioniem, kur vīna darīšana pastāv vairākus gadu simtus tieši tāpat kā dienvidos, kur tika darīti stiprinātie šeriji.

Ruedā autentiskā vīna darīšana bija vērsta uz Palomino šķirnes pārstrādi, kurai tika pievienota mazpazīstamā Verdejo. Rezultātā tā palīdzēja atsvaidzināt vīna kopējo raksturu. Bet 1973. gadā Marques de Riscal no Rioja atklāja un vēlākajos gados nodemonstrēja „balasta” šķirnes īsteno potenciālu, kas šodien vairs netiek apspriests.

Tieši Marques de Riscal vīna nams bija tas, kas nodemonstrēja Rueda augsnes un mazpazīstamās Verdejo ( Verdeho) šķirnes potenciālu, piesakot Spāniju kā nopietnu spēlētāju vieglo, atsvaidzinošo un lieliski sabalansēto baltvīnu tirgū. Tieši Riscal bija viens no vadošajiem vīndariem, kas parādīja pārējiem nākotnes virzienu vīnu darīšanā.

Šodien Marques de Riscal jau ir atzīts lielisku gaišo vīnu darītājs, kas Rueda vīnu klāstam pievienojis lielisku, atsvaidzinošu un "kraukšķīgu" Sauvignon Blanc un pilnmiesīgu Limousin, kas izturēts slavenajās Francijas ozolkoka mucās.

Marques de Riscal - nekautrējies nogaršot un tu būsi patīkami pārsteigts.