Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Kalnciema kvartāla galerijā būs apskatāmas Martas Ģibietes stikla skulptūras "ZAĻĀ GAISMA"

Redakcija
Redakcija

Kalnciema kvartāla galerijā būs apskatāmas Martas Ģibietes stikla skulptūras "ZAĻĀ GAISMA"
Foto: Inese Kalniņa

No 21. jūlija līdz 10. augustam Kalnciema kvartāla galerijā skatāma Martas Ģibietes stikla skulptūru grupa „Zaļā gaisma”, kas pagājušogad tapusi Stikla mākslas biennālei Francijā, kuru, iesākto tēmu turpinot, papildina arī jauni darbi.

Stikla māksla ir diezgan šaura mākslas nozare, toties vizuāli ļoti daudzveidīga un skaista. Pasaules kontekstā tā šobrīd piedzīvo pārmaiņas un jaunus izaicinājumus, rodot ceļus gan laikmetīgās mākslas virzienā, gan izkopjot dekoratīvās mākslas tradīcijas un slīpējot tehnikas un tehnoloģijas. Lai gan Latvija nav stikla māksliniekiem bagāta, Marta Ģibiete ir viena no tiem, kuri turpina ticēt stiklam un mākslas misijai, radot aizvien jaunus darbus, kuros vienlaikus veiksmīgi sadzīvo kā saturiski tā tehniski risinājumi.

Arī šoreiz mākslinieces radīto telpu caurstrāvo stikla kā idejas, materiāla un tehnoloģijas sinerģija, kas izstādē „Zaļā gaisma” runā par optisku retumu. Par savām jaunākajām stikla skulptūrām māksliniece stāsta: „Kopš bērnības atceros to laimīgo sajūtu, kad siltā vasaras dienā es guļu puķainas pļavas vidū un vēroju baltos, kuplos mākoņus, kas peld zilās debesīs. Mākoņi peld.. No kurienes tie nāk, kur dodas? Iztēlojos, kā tas spurainais mākonis, kas tikko aizpeldēja man garām, pēc dažām stundām lidos pāri citai pilsētai, bet vakarā būs jau simtiem kilometru tālu.
Ar mākoņiem, gaismu, zvaigznēm varam apceļot Zemi neskaitāmas reizes. Ceļošanas un atmosfēras parādību tēma manos darbos nav retums. Pēdējo darbu kolekciju iedvesmojusi dabas parādība – zaļais stars. Zaļais stars ir reta atmosfēras optiskā parādība, redzama uzreiz pēc saulrieta vai tieši pirms saullēkta. Tā parādās kā koši zaļa, liesmojoša saule mazliet virs horizonta un ilgst tikai dažus mirkļus. Retajam izdodas to redzēt. Šai skaistajai parādībai ir zinātnisks izskaidrojums, bet gribu labāk ticēt, ka zaļo gaismu mums sūta nezināmā pasaule, kas pastāv tur-kaut kur-nezin kur aiz horizonta. Leģenda vēsta, ka ikviens, kurš redzējis zaļo gaismas staru, kļūst apskaidrots un laimīgs.”

Marta Ģibiete 2005. gadā ieguvusi Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra grādu Stikla mākslas apakšnozarē un kopš 1996. gada piedalās Latvijas un starptautiskās mākslas izstādēs, projektos un simpozijos gan ar abstraktām stikla skulptūrām, gan vides objektiem. Marta Ģibiete ir latviešu stikla māksliniece, kuras vārds neskaitāma reizes godam pelnījis starptautisku atpazīstamību piedaloties stikla mākslas izstādēs; viņas darbi atrodas publiskās kolekcijās muzejos – Latvijā un ārpus tās robežām, kā arī darbi bijuši skatāmi daudzās starptautiskās mākslas izstādēs (Francijā, Čehijā, Japānā, Bulgārijā, Polijā, Azerbaidžānā, Lietuvā, Krievijā, Somijā, ASV, Vācijā, Igaunijā, Holandē, Ungārijā, Beļģijā, Latvijā).

Marta stikla mākslas pasaulē ir pazīstama ar oriģinālu autortehniku – no daudziem ģeometriski precīzi aprēķinātiem stikla gabaliņiem, kuros iepriekš iekausētas kapara stieples, kopā savīti tēli, kas pāraug bezierobežojuma formu stikla tēlniecībā. Šī mākslinieces autortehnika bijusi pamats lielai daļai viņas darbu, arīdzan Kalnciema kvartāla galerijā eksponētajai stikla skulptūru grupai ZAĻĀ GAISMA.

Izstāde apskatāma no 2016. gada 21. jūlija līdz 10. augustam katru dienu no 10.00 – 22.00, izņemot svētdienas, Kalnciema kvartāla galerijā, Kalnciema ielā 35/37, Rīgā. Iespēja satikt mākslinieci Martu Ģibieti ikvienam interesentam būs 27. jūlijā 18.00.