Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


LMA un Semarah Hotels sāk sadarbību jauno mākslinieku atbalstam; atklāta gleznotājas Madaras Kvēpas personālizstāde

Redakcija
Redakcija

LMA un Semarah Hotels sāk sadarbību jauno mākslinieku atbalstam; atklāta gleznotājas Madaras Kvēpas personālizstāde
No kreisās: Olga Smirnova (Latvijā radītās viesnīcu ķēdes “Semarah Hotels” valdes locekle Olga Smirnova) un Kristaps Zariņš (Latvijas Mākslas akadēmijas rektors)

Ceturtdien, 14.jūnijā, Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) un “Semarah Hotels” parakstīja nodomu memorandu jauno mākslinieku ilgtermiņa atbalstam. Sadarbības ietvaros viesnīcas “Grand Poet Hotel” galerijā mainīgā ekspozīcijā būs aplūkojami Latvijas jauno mākslinieku darbi, no kuriem viens ik ceturksni atbilstoši augstākajam saņemtajam balsojumam tiks iegādāts un iekļauts viesnīcas mākslas kolekcijā “Grand Poet Art Collection”.

Svinīgajā pasākumā memorandu parakstīja un mākslas galerijas atvēršanas lenti grieza LMA rektors Kristaps Zariņš un Latvijā radītās viesnīcu ķēdes “Semarah Hotels” valdes locekle Olga Smirnova. Savukārt jaunatvērtajā galerijā tika atklāta LMA 3.kursa studentes Madaras Kvēpas personālizstāde “Parādība”, kas būs vērojama līdz 13.septembrim.
“Sākot veidot Latvijas modernās mākslas kolekciju “Grand Poet Art Collection”, īpaši vēlējāmies izcelt un atbalstīt mūsu pašu jaunos un talantīgos māksliniekus, vienlaikus viesnīcas apmeklētājiem raisot ne tikai interesi un pārdomas par Latvijas mākslu, bet arī ļaujot iesaistīties darbu un mākslinieku novērtēšanā. Mūsu klienti lielākoties ir dzīves baudītāji un ceļotāji no dažādām pasaules valstīm, kuriem citu zemju kultūra ir saistoša, tāpēc jo īpaši gribam viņus iepazīstināt ar Latvijas jaunajiem talantiem,” norāda O.Smirnova, kura vienlaikus ir arī projekta idejas autore.
Sadarbības mērķis ir atbalstīt LMA studentus un Latvijas jaunos māksliniekus – iedrošināt jauniem sasniegumiem, celt pašapziņu un veidot starptautisku karjeru, sniegt finansiālu atbalstu talanta izkopšanai, radīt telpu personālizstāžu veidošanai, tādējādi veicinot mākslas attīstību Latvijā.

“Latvijas Mākslas akadēmijas tuvākie kaimiņi ir Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un viesnīca “Grand Poet Hotel”, tāpēc jo īpaši gandarījums par veiksmīgu sadarbību ar šīm institūcijām. Mūsu studenti ir Rīgas centra dinamiskā skudru pūžņa veidotāji un radošās enerģijas tālāk nesēji. Esam priecīgi, ka viesnīcā jaunajiem māksliniekiem būs iespēja izstādīt savus darbus. Šī ir jauka tradīcija, kas bagātinās abas puses,” norāda K. Zariņš.
“Grand Poet Hotel” vadītājs Māris Alnis:”“Grand Poet hotel“ sevī apvieno milzīgu radīšanas enerģiju. Te īstenotas simtiem pārdrošas un pat trakas idejas. Ir izveidota ārkārtīgi talantīga pasaules līmeņa radošā komanda, kas ikdienā rūpējas, lai palikšana pie mums būtu piedzīvojums, nevis vienkārši pārnakšņošana. Lai aprakstītu to, kas mums ir sanācis, pat nācās radīt jaunvārdu – diplohēmija, kas sevī apvieno diplomātijas un bohēmas jēdzienus. Esmu drošs, ka radīšana, idejas un milzīgs virzītājspēks ir tie vārdi, kas raksturo Latvijas Mākslas akadēmiju, tās personālu un radošos talantus, tādēļ man ir milzīgs prieks, ka ar šo sadarbību mēs viens otru bagātināsim.”

Jaunās mākslinieces Madaras Kvēpas atklātā personālizstāde ir pirmā izstāde jaunatvērtajā galerijā. “Iespēja izveidot ekspozīciju “Grand Poet Hotel” mākslas galerijā ir līdz šim nozīmīgākais pagrieziena punkts manā karjerā. Lai gan glezniecība man vienmēr ir bijis intīms process, kuru es nereti salīdzinu ar īpašu meditācijas formu, nevaru nepiekrist Edgaram Degā, kurš teicis, ka “māksla nav tas, ko tu redzi, bet tas, ko tu liec saredzēt citiem”. Viesnīca ir internacionāls pieturas punkts kultūras baudītājiem no visas pasaules, tādēļ grūti iedomāties labāku vietu, kur es varētu izstādīt savus darbus plašākai auditorijai,” uzsver M.Kvēpa, norādot, ka izstādi var apmeklēt ikviens garāmgājējs un mākslas mīļotājs.

Darbu balsojumā līdz 13.septembrim tiek aicināts piedalīties katrs galerijas apmeklētājs, piešķirot sirdij tuvākajam darbam uzlīmi – monētu piecu grandu vērtībā. Balsojuma uzlīmes iespējams saņemt viesnīcas “Grand Poet Hotel” recepcijā.

Par Madaru Kvēpu
Madara Kvēpa mākslas studijas uzsākusi Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolā, 2012. gadā absolvējusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Modes nodaļu. Šobrīd studē glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļā. Izstādēs piedalās kopš 2016. gada. 2017. gadā sarīkojusi pirmo personālizstādi “IntueriI”. 2018. gada pavasarī piedalījusies starptautiskā projektā “Gattopardo II Palermo-Riga-Vienna”.

Par “Grand Poet Hotel”
“Grand Poet Hotel” izveidojusi Latvijā radītā viesnīcu ķēde “Semarah Hotels”. Šobrīd viesnīcu tīkls var lepoties ar kūrorta viesnīcu “Lielupe” Jūrmalā un divām viesnīcām Rīgā – četrzvaigžņu vēsturisko viesnīcu “Metropole” Aspazijas bulvārī un eleganto pieczvaigžņu dizaina viesnīcu “Grand Poet Hotel” Raiņa bulvārī 5/6. Katra no tām ir ar savu unikālo stāstu un vērtībām.

“Grand Poet Hotel” oficiāli atklāta 31. maijā. Tai jaunradītais “Diplohēmijas” koncepts apvieno diplomātijai un bohēmai raksturīgos dizaina risinājumus, ko veidojusi starptautiski atzītā un godalgotā koncepta un dizaina aģentūra “Stylt Trampoli” (Zviedrija). Savukārt projektu izstrādājis arhitektu birojs “Sarma un Norde” (Latvija), saglabājot ēkas arhitektonisko unikalitāti. Viesnīcas nosaukums sevī nes dualitāti, kas bieži vien iemiesojas arī dzejniekos, – lietišķums un bohēmiskums.