Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” tiks atvērta Envijas personālizstāde “Es esmu slikts”

Redakcija
Redakcija

26. oktobrī plkst. 18.00 Izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpa” Intro zālē tiks atklāta mākslinieces Envijas personālizstāde “Es esmu slikts”. Izstāde apmeklētājiem būs pieejama no 2023. gada 28. oktobra līdz 29. decembrim.

“Prom no konkrētā, prom no stāsta, kur paliek tikai juteklisks darbs ar materiālu, par krāsu un virsmas spriegumu, par formu bez nolūka, par ekspresiju, par formas meklējumiem, par to, ka tā nedodas rokā, par kailu glezniecību pašas glezniecības pēc. Es negribu stāstu, es gribu būt tāda, kas nerunā. Es gribu, lai tas ir tikai par vielu, par līnijām, laukumiem, izliekumiem un krāsu saskaņu. Tikai par virsmas spriegumu. Enerģijai nav vajadzīga nozīme, enerģija mīt pašā triepienā. Enerģija ir bezkaislīga pret stāstu. Es negribu stāstu.”

Envijas personālizstāde “Es esmu slikts” veidota kā ekspresīvas, huligāniski brīvas glezniecības teritorija. Izstādi veido pēdējo divu gadu laikā gleznotas dažāda formāta eļļas gleznas, kā arī daži skulpturāli un ready made objekti. Mākslinieces darbi piesaista ar savu sulīgi nepastarpināto glezniecību, kur mākslinieces iekšējās atklāsmes savijas ar brīvu kustību starp glezniecības žanriem un atsaucēm uz pasaules glezniecības meistariem.

Envija kā savu gleznotājas vārdu izvēlējusies lietot tikai personvārdu. 2021. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības apakšnozari. Papildinājusi savas glezniecības zināšanas Gdaņskas Mākslas akadēmijā (2014–2015). Kopš 2013. gada piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā un Polijā, sarīkojusi četras personālizstādes. Nozīmīgākās izstādes un projekti pēdējos gados: ES_TEXT, LNMM, 2022; personālizstāde "Mīts privātai lietošanai" Māksla XO galerijā, 2021; Survival Kit 11, 2020; personālizstāde "Mēs visi smiesimies, skumsim, raudāsim, atkal smiesimies" Jūrmalas pilsētas muzejā, 2020; Indulis Zariņš/Ieva Iltnere un Envija, Mākslai vajag telpu vasaras māja Esplanādē, 2019.
Izstādi organizē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības izstāžu zāle "Rīgas mākslas telpa", atbalsta Rīgas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

27. oktobrī saistībā ar Aleksandra Čaka balvas pasniegšanas ceremoniju Izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa” būs apmeklētājiem slēgta.