Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


“Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” GRAND PRIX laureātu darbu izstāde “Retrospekcija”

Redakcija
Redakcija

No 2023. gada 28. septembra līdz 29. oktobrim Rīgas Kultūras un atpūtas centra “Imanta” 2. stāva galerijā skatāma “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” GRAND PRIX laureātu darbu izstāde “Retrospekcija”, kurā eksponēti visu balvas pastāvēšanas laikā godalgoto mākslinieku konkursa darbi, Preiļu plenēros tapušie, kā arī darbi no mākslinieku privātajām kolekcijām.

Godinot latviešu gleznotāja Jāzepa Pīgožņa piemiņu un mūža ieguldījumu Latvijas glezniecībā un, lai veicinātu mākslinieku interesi glezniecībā atveidot Latvijas dabu un izceltu Latvijas ainavu glezniecības nozīmi - Rīgas dome, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība sadarbībā ar Preiļu novada domi un Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju, līdzdarbojoties J. Pīgožņa draugiem un ģimenes locekļiem, 2015. gadā tika dibināja “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā”.
2023. gada izstādē, kas iezīmē balvas devīto pastāvēšanas gadu, galveno balvu ieguva gleznotāja Anna Afanasjeva ar darbu “Pie jūras”. Šogad konkursam iesniegtos darbus vērtēja: žūrijas priekšsēdētājs, profesors Aleksejs Naumovs, māksliniece Laura Pīgozne, māksliniece Sandra Krastiņa, balvas dibinātājs, mākslinieks Jānis Strupulis, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Silvija Berezovska, māksliniece Anda Munkevica un Kristīne Kutepova.

Par “Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā” mākslas zinātniece Ingrīda Burāne ir teikusi: “Šis notikums ir ar tālejošu pienesumu Latvijas kultūras telpā. To var uzlūkot ne tikai kā viena mākslinieka atceres pasākumu, kā Latvijas ainavas glezniecības žanra kopšanu, kā mūsu zemes skaistuma atklāsmes un mīlestības vairošanas darbu, bet, iespējams, tā dziļākā jēga meklējama tieši mākslinieku līdzdalībā. Izstādes raksturs ir demokrātisks: tā vienkopus pulcē gan augstāko mācību iestāžu profesorus, gan studentus; še satiekas vecmeistari ar kupliem lauru vainagiem un bikli iesācēji, kuriem šī izstāde ir pirmais diegs kopīgā audumā…”

Pīgožņa balvas Grand PRIX ieguvēji:
Roberts Muzis (2015), Silva Linarte (2016), Aldis Kļaviņš (2017), Jānis Plivda (2018), Nugzars Paksadze (2019), Agra Ritiņa (2020), Osvalds Zvejsalnieks (2021), Indulis Landaus (2022), Anna Afanasjeva (2023).

“Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” Grand PRIX laureātu darbu izstāde “Retrospekcija” K/C “Imanta” būs skatāma no 28. septembra līdz 29. oktobrim.
Izstādes atklāšana 2023. gada 27. septembrī plkst. 16.00 Rīgas Kultūras un atpūtas centrā “Imanta”

Ieeja bez maksas