Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


K. Lapšina veido oriģinālu laikmetīgās dejas izrādi ar I. Busuli

Redakcija
Redakcija

Starptautiski atzītu mākslinieku komanda latviešu horeogrāfes un dejotājas Karīnas Lapšinas vadībā veido jaunu laikmetīgās dejas izrādi, kurā uz deju grīdas tiks sapludināta laikmetīgā deja un dzīvā mūzika. Viens no izrādes māksliniekiem ir mūziķis Intars Busulis. „Bez Piecām Minūtēm Decembris” tiks izrādīta 22. un 23. septembrī Rīgā. Biļešu iepriekšpārdošana tiks uzsākta 16. jūlijā „Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās.

„Bez Piecām Minūtēm Decembris” apvieno mākslinieku netradicionālu trio – tajā piedalīsies mūziķis Intars Busulis un horeogrāfe Karīna Lapšina no Latvijas, dejotājs un horeogrāfs Cairans Rencins (Cai Rang Ren Qing) no Ķīnas. Horeogrāfi, kas vienlaikus būs arī dejotāji, un mūziķis uz deju grīdas sapludinās laikmetīgo deju un dzīvo mūziku.

„Bez Piecām Minūtēm Decembris” simboliski risinās jautājumu par to, vai vīrietis var rūpēties par sievieti kā dzīvu augu. Izrādes veidotāji to raksturo kā „trijstūri dialogā pa divi” – tajā no trim atšķirīgiem skatupunktiem tiks izspēlētas dažādas dzīves situācijas, sievieti pielīdzinot kaktusam, kuram ir vajadzīga uzmanība, rūpes un pareiza kopšana. „Bez Piecām Minūtēm Decembris” top kā personīgā pieredzē balstīts pētījums par saikni starp diviem pretējiem dzimumiem.

Izrādes autore Karīna Lapšina par izrādi: „Vai ir zināma tā sajūta, kad gribas paslēpties aiz sienām, durvīm un mugurām, kur Tevi neredz tādu - viegli ievainojumu? Katram ir savi aizsargmehānismi. Es brīžiem esmu asa, ar ātri nobeidzināmiem smaidiem, lai neviens neprasa būt aptieciņai sev tīkamā diennakts stundā. Bet brīžiem gribu skatīties spoguļos, kur katra grumba redzama kā apliecinājums smiekliem un priekiem, kas dzīvē ir bijuši. Šī izrāde ir par vēlēšanos piedzīvot vēl nepiedzīvoto, pieredzēt vēl nepieredzēto. Un kaktuss ir kā metafora aizsargmehānismiem, kas ļauj nebalansēt starp divām pasaulēm, kad abas šķiet kā bezizeja. Mūžīgs ir jautājums par to, kas mums ir vajadzīgs, lai izdzīvotu, lai tiešām dzīvotu, lai atrastu sevi un uzziedētu no jauna. Ar šo izrādi to risinu un atbildu gan sev, gan ticu, ka arī citiem.” Izrādes veidotāji atklāj, ka vēlas skatītājam nodot līdz šim nepieredzētas emocijas, piedāvājot uz ikdienišķiem pavērsieniem palūkoties no malas – atsvešināti, bet pietiekami personīgi, lai jebkurš spētu atpazīt izrādē kaut nedaudz no savas rutinētās ikdienas.

Idejas autore Karīna Lapšina – horeogrāfe ar ekonomista domāšanu - plašākai publikai sevi ir pierādījusi pagājušajā gadā, veidojot laikmetīgās dejas izrādi „Viņš Viņu – Viņa Viņu” ar mūziķi Ralfu Eilandu un grupu „The Coco’n’uts”. Izrāde bija kā aizsākums ne tikai oriģinālai laikmetīgās dejas izrādes dalībnieku kombinācijai, bet arī K. Lapšinas sadarbībai ar spāņu izcelsmes horeogrāfu Horhi Kresis (Jorge Crecis), kurš piedalīsies arī „Bez Piecām Minūtēm Decembris” veidošanā kā mentors. H. Kresis savu meistarību ir apliecinājis, darbojoties ar tādiem māksliniekiem kā Pols Makartnijs, „Bat for Lashes”, viņa horeografētās izrādes tiek izrādītas prestižākajos teātros Ņujorkā, Pekinā, Londonā un citur.

Viena no projekta intriģējošākajām detaļām ir Intara Busuļa dalība. Mūziķim šī būs debija laikmetīgās dejas izrādē, tā radot skatītājam jautājumu par to, vai arī I. Busulis dejos. Tas pagaidām zināms vien trim izrādes horeogrāfiem. Līdzās K. Lapšinai par horeogrāfiju rūpēsies arī Alise Madara Bokaldere, kuras bakalaura laikmetīgās dejas izrāde „Manu acu tulkojums” ir atzinīgi novērtēta dejas profesionāļu vidū, un ķīnietis C. Rencins, kurš jau iepriekš ir sadarbojies ar Olgas Žitluhinas dejas kompāniju „ĀRĀ” un ir bijis līdzautors „Spēlmaņu nakts” balvai nominētajai dejas izrādei „Turku kafija” nominācijā „Gada sasniegums laikmetīgajā dejā”. Izrādes „Bez Piecām Minūtēm Decembris" scenārija autore ir Marija Migliniece, kura līdz šim sevi ir pierādījusi, režisējot dažādas īsfilmas un mūzikas video.

Izrāde „Bez Piecām Minūtēm Decembris” būs skatāma 22. un 23. septembrī plkst. 18.00 Rīgā, Lāčplēša ielā 106/108, k-1. Biļetes būs pieejamas iepriekšpārdošanā no 16. jūlija „Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās.