Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Izrāde "Vērpete" Rīgā un Liepājā no 17. maija

Redakcija
Redakcija

Izrāde "Vērpete" Rīgā un Liepājā no 17. maija
Foto: Andrejs Strokins

Latvieša Krišjāņa Santa un zviedra Ērika Ēriksona kopdarba “Vērpete” pamatā ir tautas melodiju struktūras, kuru ritmiskais kods nosaka dejotāju kustību telpā un laikā. Sākot ar vienu kustību un turpinot to attīstīt, mākslinieki virzās no mierpilnas līdz ātruma un emociju pieblīvētai atmosfērai. Kā dabā, kur vērojot stihiju, gandrīz fiziski var sajust tās spēku, šī izrāde iedarbojas ar fascinējošu dinamiku, kas ievelk ne tikai dejotājus, bet arī skatītājus.

„Vērpetes“ pirmizrāde notika Starptautiskā jaunā teātra festivāla Homo Novus programmā 2015. gada rudenī, izpelnoties klātesošo skatītāju ovācijas.

“Viss, kas notiek apkārt, ir neapstādināma inerce. Skan dejotāju elpas, pret betona grīdu basas pēdas un bikšu staras. Es sajūtu sevī pacilātību, kas jaucas ar pastāvīgu satraukumu, tādu, kāds dabiski pārņem, atrodoties vērpetes vidū.” Kristiāna Šuksta, jest.lv.

“Kopīgs ritms, rituāls, pievilkšanās un cīņa vienlaikus.” Maija Uzula-Petrovska, kroders.lv.

Krišjānis Sants un Ēriks Ēriksons satikās studiju laikā, mācoties prestižajā dejas skolā P.A.R.T.S. Briselē. Pēc Latvijas Kultūras Akadēmijas un P.A.R.T.S. absolvēšanas Krišjānis aktīvi darbojas laikmetīgajā dejā Latvijā. Savos darbos viņš eksperimentē ar latviešu rakstu un tautas melodiju kodu pārnešanu dejā, ir sadarbojies ar koklētāju Laimu Jansoni, bet šobrīd gatavojas darbam pie topošās izrādes “Spēlēju, dancoju” Mārtiņa Eihes režijā ar Valmieras teātra aktieriem un dejotājiem. Ēriks Ēriksons ir zviedru dejotājs un horeogrāfs, kura interese par kustību radās nodarbojoties ar breiku un cirku. Apguvis laikmetīgo deju P.A.R.T.S. skolā, Ēriks turpina strādāt Beļģijā un citur pasaulē kā dejotājs un pasniedzējs, regulāri sadarbojoties ar vairākiem ievērojamiem horeogrāfiem.

Laima Jansone ir koklētāja, kas savā mūzikā apvieno etnogrāfiskās kokles skaņas ar mūsdienīgām improvizācijām. Laima ar solo priekšnesumiem ir uzstājusies dažādai publikai visā pasaulē, piedalījusies koncertos, teātra izrādēs un starptautiskos projektos. Mārtiņš Miļevskis ir sitaminstrumentālists, viens no grupas “Astro’n’out” dalībniekiem, kas paralēli darbojas arī citos sastāvos un ir spēlējis kopā ar pūtēju orķestri “Rīga”, Goran Gora u.c. Rihards Lībietis pieder pie jaunās mūziķu paaudzes, spēlē ģitāru kopš 16 gadu vecuma, ir izdevis savu pirmo albumu un šobrīd uzstājas ar RL Orchestra.

Autori un izpildītāji Krišjānis Sants un Ēriks Ēriksons.
Mūzikas autori un izpildītāji Mārtiņš Miļevskis, Laima Jansone (izņemot 24.05.), Rihards Lībietis (24.05.,29.05).
Producents Latvijas Jaunā teātra institūts.

Rīgā 17., 19., 22., 24. maijā 19.00.
Bijušās rūpnīcas VEF telpās Brīvības gatvē 214 (rūpnīcas teritorijā, ēka blakus klubam Godvil).

Liepājā 29. maijā 17.00 koncertzālē “Lielais dzintars” Radio ielā 8.

Biļetes Rīgā – 7 eur un 5 eur (skolēniem, studentiem, pensionāriem), Liepājā – 7 eur
Biļešu paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv un pirms izrādēm.

Izrādes rīko Latvijas Jaunā teātra institūts un tās ir daļa no starptautiskā projekta DNA programmas Latvijā.
Atbalsta ES programma “Radošā Eiropa”, LR Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Liepājas koncertzāle „Lielais dzintars“
,