Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātris atklāj savas jaunās sezonas ieceres

Redakcija
Redakcija

24. augustā Rīgā, kultūras telpā “Hanzas perons”, norisinājās Valmieras teātra rīkotā preses konference, lai iepazīstinātu plašāku publiku ar jaunās, teātra simtgades, sezonas plāniem, kā arī teātra ēkas rekonstrukcijas gaitu. Tajā piedalījās teātra direktore Evita Ašeradena un jauniestudējumos iesaistītie mākslinieki - režisore Inese Mičule, aktieri Aksels Aizkalns un Aigars Apinis.

Simtgades sezonu iezīmēs ilgi gaidītais notikums – 2024. gada vasarā tiks pabeigta Valmieras teātra rekonstrukcija. Šobrīd darbi norit pēc plāna un viss liecina, ka ceturtais noteiktais termiņš būs īstais. Teātra Lielajai zālei un Apaļajai zālei klāt nāks mobilā un elastīgi apdzīvojamā black-box zāle ar 120 vietām. Tā ir 21. gadsimta teātra sastāvdaļa, ideāla vieta gan eksperimentiem teātrī, gan laikmetīgajai dejai, gan dzejas lasījumiem, gan intīmām monoizrādēm. Bet tikmēr teātris turpinās apdzīvot topošo laikmetīgās mākslas telpu “Kurtuve”, kas šogad ir nominēta Latvijas Arhitektūras gada balvai. Tāpat, līdzīgi kā aizvadītajā sezonā, daudz kilometru tiks nobraukti, dodoties viesizrādēs pa visu Latviju

Viscaur sezonai gaidāmi tieši simtgadei veltīti notikumi, īpaši novembrī, kas ir īstais teātra jubilejas mēnesis, kad Eduarda Smiļģa Teātra muzejā tiks atklāta Valmieras teātrim veltīta izstāde, kā arī 1. novembrī VAS “Latvijas Pasts” laidīs klajā teātra simtgades pastmarku. Tāpat gaidāmi arī citi pārsteigumi.

Šajā sezonā neatsveramu atbalstu, vismaz EUR 100`000,- apmērā, sniedz “Borisa un Ināras Teterevu fonds”, kam pateicoties taps četri nozīmīgi jauniestudējumi, arī viens no sezonas centrālajiem notikumiem - Raiņa “Jāzeps un viņa brāļi” Ineses Mičules režijā. Kā arī vēl trīs klasiķu darbi – pēc Viļa Plūdoņa darba motīviem veidotais “Atraitnes dēls” (režisors Viesturs Roziņš), Pāvela Rozīša “Valmieras puikas” (režisors Jānis Znotiņš) un Rūdolfa Blaumaņa “Pazudušais dēls” (režisors Reinis Suhanovs).

2023./2024. gada sezonā gaidāmi 9 jauniestudējumi, no kuriem pirmais jau ir nonācis pie skatītājiem Valmieras vasaras teātra festivālā – izrāde bērniem “Manas domas grib ar mani parunāt” (autore un režisore Kersti Heinlo, Igaunija).
Turpmākās sezonas iestudējumu vaibstus raksturo akcents uz latviešu klasiku un vīriešu koda apzināšanu. Valmieras teātris tic, ka latviešu vīrieši savā patiesajā spēkā un būtībā ir hokejisti pēc uzvaras pasaules čempionātā nevis saulesbrāļi pieturā ar aliņu plastmasas pudelē. Var teikt, ka šī būs vīriešu smeldzes sezona ar traģēdijas atvēzienu, kas spoguļos vīrieti dažādās šķautnēs: vīrietis – karotājs, tēvs, dēls, sapņotājs, mīlētājs, patriots, brālības biedrs u.c. No Jāzepam līdz Jānim Daliņam, no Valmieras puikām līdz Vizmas Belševicas stāstu varoņiem.