Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātris uzsāk simtgades sezonu

Redakcija
Redakcija

Ar tradicionālo kopsapulci un fotografēšanos pie Krodera ābeles, lai iemūžinātu arī teātra ēkas rekonstrukcijas progresu, tika atklāta Valmieras teātra 101. sezona. Novembrī tiks atzīmēta teātra simtgade, un tāpēc visas sezonas garumā tiks iestudēti latviešu autoru darbi, godinot gan Latvijas dramaturģijas klasiku, gan izceļot mūsdienu autoru jaundarbus. Četri nozīmīgi jauniestudējumi taps, pateicoties būtiskam Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstam.

Teātra sezonas atklāšanā Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena un mecenāte Ināra Tetereva parakstīja Valmieras teātra sadarbības vienošanos ar Borisa un Ināras Teterevu fondu. Pateicoties fonda finansiālajam atbalstam vismaz EUR 100`000,- apmērā, Valmieras teātrī 2023. un 2024. gadā taps četri nozīmīgi jauniestudējumi, arī viens no sezonas centrālajiem notikumiem - Raiņa “Jāzeps un viņa brāļi” Ineses Mičules režijā, mākslinieku Reiņa un Kristas Dzudzilo vizuālajā interpretācijā, kas pirmizrādi piedzīvos jau 5. oktobrī. Ar fonda atbalstu tiks iestudēti vēl trīs klasiķu darbi – pēc Viļa Plūdoņa darba motīviem veidotais “Atraitnes dēls” (režisors Viesturs Roziņš), Pāvela Rozīša “Valmieras puikas” (režisors Jānis Znotiņš) un Rūdolfa Blaumaņa “Pazudušais dēls” (režisors Reinis Suhanovs).

Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena: “Borisa un Ināras Teterevu fonda draudzība ar Valmieras teātri aizsākās jau 2017. gadā, kad mecenāti viesojās teātrī, un mēs sapņojām lielus plānus. 2020. gadā sadarbībā ar Krodera fondu tika piepildīts sapnis par režisora Oļģerta Krodera piemiņai veltītā mākslas objekta “Krodera ābele” izveidošanu un uzstādīšanu Valmierā. Tagad mēs sapņojam tālāk – jo tikai ar tik būtisku finansiālu atbalstu ir iespējams realizēt mākslinieciski pilnvērtīgus iestudējumus, tādus, kādus tos ir iecerējuši mākslinieki no paaudzes, kuriem tieši šobrīd ir svarīgi caur klasiku paust savu šodienas Latvijas redzējumu.”

Mecenāte Ināra Tetereva: “Valmieras teātris kā viena no senākajām mākslas mājvietām Vidzemē un visā Latvijā ir bijis viens no svarīgākajiem latviešu kultūras balstiem, un esmu priecīga, ka varam sniegt savu ieguldījumu teātra repertuāra papildināšanā, atbalstot latviešu dramaturģijas klasikas darbu iestudēšanu kā īpašu dāvanu teātra mākslas cienītājiem Valmieras teātra simtgadē. Novēlu Valmieras teātrim arī jaunajā sezonā iedvesmot skatītājus, radot augstvērtīgus mākslas notikumus.”

Kopsapulces laikā ar pievienošanos Valmieras teātrim tika sveikta jaunā aktrise Gerda Embure, kuras debija teātrī gaidāma pirmajā sezonas jauniestudējumā, kas būs skatāms Apaļajā zālē, Valmieras vasaras teātra festivālā šīs nedēļas nogalē. Pēc fotografēšanās teātra saime devās uz savām pagaidu mājām topošajā laikmetīgās mākslas telpā “Kurtuve”, kur notika kostīmu mākslinieces Ilzes Vītoliņas veidotās teātra izrāžu kostīmu skiču izstādes "Kostīmu skices. Mantojumi" atklāšana. Izstāde “Kurtuvē” būs apskatāma visas sezonas garumā.

2023./2024. sezonas vaibstus raksturo akcents uz latviešu klasiku un vīriešu koda apzināšanu. Kopumā jauniestudējumi spoguļos vīrieti dažādās šķautnēs: vīrietis – karotājs, tēvs, dēls, sapņotājs, mīlētājs, patriots, brālības biedrs u.c. No Jāzepa līdz Jānim Daliņam, no Valmieras puikām līdz Vizmas Belševicas stāstu varoņiem. Var teikt, ka šī būs “vīriešu smeldzes” sezona ar traģēdijas atvēzienu.

Plašāk ar sezonas iecerēm un jauniestudējumiem Valmieras teātris iepazīstinās preses konferencē augusta otrajā pusē Rīgā, detalizētāka informācija par laiku un norises vietu sekos.