Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Janvārī Valmieras teātrī pirmizrāde stāstam par izcilo soļotāju Jāni Daliņu

Redakcija
Redakcija

Uzsākta biļešu tirdzniecība uz Valmieras teātra janvāra repertuāra izrādēm. 5. janvārī pirmizrādi piedzīvos režisora Toma Treiņa un radošā ansambļa veidotais stāsts “Daliņš” par latviešu soļotāju, valmierieti Jāni Daliņu, kurš 1932. gadā Losandželosā startēja kā viens no diviem Latvijas pārstāvjiem olimpiskajās spēlēs un 50 km soļošanas distancē izcīnīja sudraba medaļu. Tā bija pirmā olimpiskā medaļa, ko ieguva Latvijas sportists, startējot zem savas valsts karoga.

Trīsdesmitajos gados katrs skolas puika mēģināja atdarināt “Daliņa soli”, bet pieaugušie griezās tik populārajā Jāņa Āres fokstrotā “Ak, kaut man Daliņa kājas būtu”. Viens no visu laiku izcilākajiem latviešu vieglatlētiem, soļotājs Jānis Daliņš (1904 – 1978), kas lika pasaulei iemācīties latviešu karoga sarkanbaltsarkanās krāsas.

Kā vienam zemniekam izdevās “aizsoļot” līdz sudraba medaļai 1932. gada olimpiskajās spēlēs Losandželosā un kļūt par pirmo Eiropas čempionu soļošanā 1934. gadā Turīnā?

“Kad sāku strādāt Valmieras teātrī kā režisors, atceros, ka ik pa laikam dzirdēju par Jāni Daliņu. Valmierā ir stadions, kas nosaukts viņa vārdā, ir piemineklis, sienas gleznojums un arī iela. Šķita, ka aiz šī cilvēka ir interesants stāsts, kā viņš no zemnieka kļuva par vienu no izcilākajiem sportistiem Latvijas vēsturē. Izrāde būs soļojums cauri gan karstajām Losandželosas ielām 1932. gadā, gan cauri Jāņa Daliņa dzīvei,” izrādes tapšanas impulsus atklāj režisors Toms Treinis.
Izrādes radošajā komandā arī scenārija autors Mārtiņš Meiers, scenogrāfs Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece Marta Treine, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, komponists Platons Buravickis.

Lomās Anna Nele Āboliņa, Eduards Johansons, Januss Johansons, Ingus Kniploks, Inese Ramute, Klinta Reinholde, Kārlis Dzintars Zahovskis.

Vēl janvāra repertuārā izrādes “Sēras piestāv Elektrai”, “Atraitnes dēls”, “One Hundred*”(*Viens simts), “Paolo un Frančeska”, “Es arī te, kas man ir jādara”, “Burbulis”, “Jāzeps un viņa brāļi” un “Amerikāņu bizons”.

Ar pilnu janvāra repertuāru var iepazīties un biļetes iegādāties valmierasteatris.lv un visās “Biļešu paradīze” kasēs.