Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


Top Artura Maskata «Valentīna» multimediālas monooperas formā un Sonoras Vaices režijā

Redakcija
Redakcija

17.aprīlī, plkst. 19.00, Rīgā, VEF Kultūras pilī notiks Operetes teātra multimediāla jauniestudējuma – monooperas «Valentīna» pirmizrāde. Tas ir starptautiski pazīstamā latviešu komponista Artura Maskata pilnformāta operas jauns traktējums – kamerversija. Titullomu Latvijas kultūras leģendas – Valentīnas Freimanes mīlas stāstā atveidos operdīva Sonora Vaice (soprāns), kura ir arī topošās izrādes režisore.

Opera atklāj Latvijas un Eiropas vēstures notikumu pretrunīgu un dramatisma pilnu laikmeta panorāmu no 1939. līdz 1944.gadam. «Operu caurvij skaists dziļu mīlestības jūtu caurstrāvots, spilgts stāsts. Valentīnas šarmantā, viedā personība, kura izstarot izstaroja mīlestību, ir pilnīgs pretstats notikumiem, laikam un videi, kurā risinās darbība, tā ir apliecinājums mīlestības iespējamībai neatkarīgi no apstākļiem, kuri nesuši lielu postu un daudz ciešanu, un kurus nekad vairs negribam piedzīvot, bet kas ir aktuāli šodienas sarežģītajā pasaules situācijā. Ar šo iestudējumu Operetes teātris turpina sievietes daudzpusīgās personības tēmas padziļinātu izpēti multimediālas monooperas formā, to iesākām 2021. gadā ar Sonoras Vaices režijas debijas iestudējumu «Cilvēka balss. Telefons», kurš izpelnījās augstāko valsts apbalvojumu mūzikā – «Lielo Mūzikas balvu,» saka Agija Ozoliņa-Kozlovska, Operetes teātra mākslinieciskā vadītāja.

Opera ir veltījums Latvijas kultūras leģendai – izcilajai kino zinātniecei Valentīnai Freimanei (1922 – 2018). «Valentīnas Freimanes dzīve bija milzīgs VĒRTĪBU un CILVĒCĪBAS – APZIŅAS vai NEapziņas kopums. Ja mēs vairāk iedziļinātos un izprastu šādu dzīvesgudru personību piedzīvoto un pārdzīvoto, pasaulē beigtos kari,» – tā izrādes režisore.

«Biju gandarīta uzzinot, ka notiks Artura Maskata operas «Valentīna» jaunuzvedums augstas raudzes profesionāļu izpildījumā un ar nepacietību gaidu pirmizrādi 17. aprīlī. Operā aplūkotie notikumi ļauj paskatīsies uz cilvēkiem lielu krīžu laikā. Arī šobrīd kara laiks Ukrainā apliecina dziļu krīzi rietumu pasaulē, kurā mums katram atvēlēta sava loma, tādēļ uzskatu, ka opera «Valentīna» ir aktuāla un veicinās refleksiju par būtisko,» uzskata libreta autore Liāna Langa.

Valentīnas Freimanes bērnība ritējusi starp Rīgu un Berlīni, kur viņas tēvs bija UFA kinostudijas jurists, bet māte – apburoša sabiedrības dāma, ap kuru pulcējas tā laika kino pasaules zieds. Pēc atgriešanās Rīgā inteliģento ebreju ģimeni pārsteidza masveida genocīds – sistemātiska, mērķtiecīga un brutāla ebreju iznīcināšana, kurā gāja bojā gan Valentīnas vecāki, gan vīrs, bet toreiz vēl pavisam jaunā Valentīna slēpās līdz pat kara beigām. Ārkārtīgi nozīmīga izrādē ir mīlestības tēma, kas Valentīnas Freimanes liktenī ir spēlējusi nozīmīgu lomu, ar viņas brīnumaino izglābšanos no holokausta šausmām, ļaujot izturēt līdz galam.

Sonora turpina: «šajā – Operetes teātra iestudējumā, operu, kas oriģināli rakstīta pilnformātā, es veidošu kā monooperu. Uz skatuves būs mani partneri mūziķi: vijolnieks Gidons Grīnbergs, akordeoniste Inita Āboliņa, pianists Māris Žagars, kuriem uzticēts visai sarežģīts uzdevums. Viņi vienlaicīgi darbosies arī kā aktieri, atveidojot dažādus tēlus Valentīnas kolorītajā mīlas stāstā».

Iestudējumā tiks izmantoti gan iepriekš filmēti video, gan studijā ierakstīti audio, kuros kā aktieri piedalījušies arī: Ģirts Ķesteris, Zigurds Neimanis, Egils Melbārdis, Kārlis Rūtentāls, Aivars Krancmanis, Gidons Grīnbergs, Henrijs Kozlovskis, stepa dejas meistars un skolas attīstītājs Māris Pūris, kā arī: Iveta Apine, Agnese Pauniņa, Dace Strautmane, Inga Martinsone, Rūdolfs Bacāns, Vitālijs Stankevičs, Pēteris Vaickovskis. «Kopā ar manu mīļo radošo komandu, atklāsim savu Valentīnas dzīves versiju mūzikā un multimedijos. Ineta Sipunova, multimēdiju māksliniece-scenogrāfe, izcili prot vizuāli uzburt ainas, kas runā pašas par sevi un ļauj pilnībā iegremdēties telpā,» par ieceri stāsta Sonora Vaice.

Starptautiski pazīstamā latviešu komponista Artura Maskata pirmās operas «Valentīna» pasaules pirmizrāde notika 2014.gada 5.decembrī, kļūstot par vienu no nozīmīgākajiem Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014. – kultūras programmas notikumiem. Operas libretu veidoja Arturs Maskats un dzejniece Liāna Langa pēc Valentīnas Freimanes autobiogāfiskā romāna «Ardievu, Atlantīda!» (2010) motīviem. Pārņemot Eiropas Savienības Padomes prezidentūru, opera "Valentīna" tika iekļauta Latvijas publiskās diplomātijas un kultūras programmā. «Valentīna» joprojām ir viens no īpašajiem notikumiem, kas aizvien tiek pieminēts Latvijas–Vācijas kultūras attiecībās un diplomātu aprindās.

Ineta Sipunova strādājusi ar labākajiem teātra un operas režisoriem Rīgā, Milānā, Berlīnē, Zalcburgā, Vīnē, Maskavā un Sanktpēterburgā, t.sk. veidojusi videoprojekcijas režisora Alvja Hermaņa iestudētajām operām Milānā “Madama Butterflay”, Vīnē “ Parsifāls”, Zalcburgas festivālā “Trubadūrs”, Berlīnes Komiskajā operā “Così fan tutte” un “Jenūfa” La Monnaie teātrī Briselē. Veidojusi videomākslas objektus Francijā, Somijā (Raumas biennālē), Vācijā (festivālā Ars Novi) u.c.

Izrādē piedalīsies operdziedātāja Sonora Vaice (soprāns), Gidons Grīnbergs (vijole), Inita Āboliņa (akordeons) un Māris Žagars (klavieres). Režisore Sonora Vaice, horeogrāfe Ieva Kemlere, kostīmu māksliniece Antra Hanna Elerta («Cinnamon»), multimediju māksliniece-scenogrāfe Ineta Sipunova, stepa dejas treneris-konsultants Māris Pūris, grima māksliniece Liāna Repule, gaismu mākslinieks Ivars Vācers, video filmēšanas asistenti Adams Vaicis un Marks Frīdbergs, producente Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Iestudējums top ar VKKF atbalstu.

Izrādi rudenī varēs noskatīties arī vairākās Latvijas pilsētās, sekojiet līdzi informācijai operetesteatris.lv un sociālajos tīklos. Biļetes uz pirmizrādi «Biļešu Paradīzē»:https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/133986