Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātris noslēdz 100. sezonu

Redakcija
Redakcija

15. jūnijā ar Toma Treiņa šīs sezonas pēdējo jauniestudējumu “Kad mēs mostamies” Valmieras teātris noslēdz savu 100. sezonu. Sezona, kas daļēji pavadīta remonta apstākļos bez siltuma, ar jaunu pagaidu mājvietu Kurtuvē un jauniem būvniekiem, kuru jauda un apņēmība dod cerību, ka jau nākamvasar teātris būs pilnvērtīgi atpakaļ savās mājās Lāčplēša ielā. 101. sezonas garumā tiks svinēta teātra simtgade, kurā lielākoties iestudēs latviešu autoru darbus, tādējādi godinot Latvijas dramaturģijas klasiku, kā arī izceļot mūsdienu autoru jaundarbus.

Par tradīciju sezonas noslēgumā kļuvusi visvairāk izrāžu nospēlējušo aktieru un arī izrāžu sumināšana. 2022./2023. sezonā visnoslogotākie bijuši Diāna Krista Stafecka un Kārlis Dzintars Zahovskis. Savukārt spēlētākās izrādes bijušas “Mēs, roks, sekss un PSRS” un “Kalendārs mani sauc”, kas gan mājās, gan izbraukumos pulcēja pilnas skatītāju zāles visas sezonas garumā. Īpašs paldies tika teikts arī teātra tehniskajiem darbiniekiem, bez kuru entuziasma un spēka nebūtu iespējamas daudzās viesizrādes visā Latvijā un, protams, mājās.

Simtgades sezonu teātris uzsāks 1. augustā ar tradicionālo kopsapulci un fotografēšanos pie Krodera ābeles, kā arī preses konferenci Kurtuvē, izklāstot svētku sezonas ieceres. Pirmajā augusta nedēļas nogalē, kā ierasts, tiks aizvadīts Valmieras vasaras teātra festivāls, kas šajā reizē būs jau devītais.

2023./2024. sezonas vaibstus raksturo akcents uz latviešu klasiku un vīriešu koda apzināšanu. Valmieras teātris tic, ka latviešu vīrieši savā patiesajā spējā un būtībā ir hokejisti pēc uzvaras pasaules čempionātā nevis saulesbrāļi pieturā ar aliņu plastmasas pudelē. Kas noiet greizi? Kas dod spēku un kas – ņem? Vai piedot ir viegli? Vai tas ir spēks vai vājums? Kas ir īpašais vīrieša iniciācijas ceļš, lai no puikas kļūtu par vīru? Kas ir vīra spēks un vīra ilgas? Var teikt, ka šī būs “vīriešu smeldzes” sezona ar traģēdijas atvēzienu. No Jāzepam līdz Jānim Daliņam, no Valmieras puikām līdz Vizmas Belševicas stāstu varoņiem.

Šī vīriešu koda izpēte sāksies 5. oktobrī, kad pirmizrāde gaidāma vienam no sezonas centrālajiem notikumiem - Raiņa “Jāzeps un viņa brāļi” Ineses Mičules režijā. Tam 27. oktobrī sekos latviešu klasika Viestura Roziņa interpretācijā, kurš pēc Viļa Plūdoņa darba motīviem iestudēs “Atraitnes dēlu”.

Nākamā solās būt jaudīga sezona, lai gan joprojām teātra rekonstrukcija zīmē, Valmieras teātris pierādījis, ka tas nav šķērslis radīt mākslinieciski augstvērtīgas un skatītāju, kritiķu novērtētas izrādes. Sirsnīga pateicība mūsu vislabākajiem skatītājiem, kuri paliek uzticīgi teātrim visdažādākajos apstākļos.

Tāpat liels paldies visiem sadarbības partneriem un atbalstītājiem, kas palīdz teātrim radīt – restorānam “Akustika”, Valmiermuižas alus darītavai, vīnu lielveikalam