Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 0



10 veselībai visvērtīgākie pārtikas produkti

Redakcija
Redakcija

Veselībai visvērtīgāko produktu TOP- 10 sastādīts pēc vācu zinātnieku pētījumu rezultātiem.

1. Āboli. Vācijā vecmāmiņas saviem mazbērniem bieži atkārto: "viens ābols katru dienu un ārsti paliks bez darba!" Arī zinātnieku pētījumi apstiprina šo apgalvojumu. Tiem, kas apēd katru dienu vienu ābolu, piemēram, ir daudz mazākas iespējas saslimt ar Alcheimera slimību. Vielas, ko satur āboli, ir spējīgas apturēt vēža šūnu attīstību, tām piemīt pretiekaisuma darbība, kā arī tās veicina labāku kuņģa darbību. Pie kam ābolos ir vesela virkne vitamīnu un mikroelementu, kas paaugstina imunitāti un uzlabo sirds asinsvadu sistēmas darbību.

2. Zivis. Ja jūs rūpējaties par savu sirdi, gaļas vietā ēdiet vairāk zivju. Trīs zivju pusdienas nedēļā vai 30 g zivs dienā mazina infarkta iespējamību par veseliem 50%. Japāņi un eskimosi, kas regulāri lieto zivis uzturā, daudz retāk slimo ar sirds asinsvadu slimībām. Zivis ir labas arī smadzenēm un nervu šūnām, jo veicina to reģenerāciju. Un tieši tāpat kā āboli, zivis mazina iespēju saslimt ar Alcheimera slimību.

3. Ķiploki. Tautas ticējums apgalvo, ka ķiploki atbaida vampīrus. Savukārt, zinātnieki pievieno vampīriem arī baktērijas un vīrusus, kas tieši tāpat nepanes specifisko ķiploku aromātu. Ķiploki ir bagāti ar fitoncīdiem un ēteriskajām eļļām.
Ķiploks ir neaizstājams ārstniecības līdzeklis saaukstēšanās gadījumā. Bez tam, tā lietošana samazina kuņģa un zarnu trakta vēža rašanās iespējamību, uzlabo gremošanas trakta darbību, kā arī mazina risku saslimt ar asinsvadu slimībām.

4.Zemenes. Tās ir ne tikai garšīgas, bet arī ļoti veselīgas. Zemenēs ir vairāk C vitamīna, nekā skābos citronos, bet garšas īpašības ir nesalīdzināmas! Taču zemeņu vērtība ar to nebeidzas- augstais dzelzs saturs, kas atrodas zemenēs, paaugstina organisma imunitāti. Dažas krāsvielas un ēteriskās eļļas, ar kurām bagātas šīs ogas, spējīgas apturēt tādu enzīmu veidošanos, kas provocē vēža attīstību. Un vēl jāpiebilst, ka zemenēs ir daudz cinka, kas ļoti labvēlīgi ietekmē sieviešu seksualitāti.

5. Burkāni. Arī burkāni aizkavē vēža šūnu veidošanos. Bez tam, beta- karotīns, ko satur šie dārzeņi, labvēlīgi ietekmē ādu un redzi. Starp citu, beta- karotīns labāk šķīst taukos, tāpēc gatavojot salātus no burkāniem, noteikti pievienojiet tiem nedaudz eļļas vai krējuma.

6. Čili pipari. Asie čili pipari uzlabo vielmaiņu, tādējādi veicinot svara samazināšanos. Kapsaicīns, kas piparam piedod aso garšu, veicina kuņģa sulas izstrādāšanos un neļauj kuņģī un zarnu traktā vairoties kaitīgajām baktērijām.
Arī saldajiem pipariem jeb paprikai jābūt jūsu ēdienkartē. Bez tā, ka tas satur daudz C vitamīna, sarkanās paprikas krāsviela pat mazās devās aptur vēža šūnu attīstību un pasargā no sirds asinsvadu saslimšanām.

7. Soja. Soja satur lielu daudzumu lecitīna un B grupas vitamīnus, kas veicina smadzeņu darbību un nostiprina nervu sistēmu. Sevišķi vērtīgi ir sojas dzinumi.

8. Banāni. Ļoti garšīgi augļi. Sev radniecīgo vidū banāni ir vissātīgākie un ogļhidrātiem bagātākie, bez tam tie satur vielas, kas neļauj cukuram pārāk ātri nonākt asinīs. Magnija daudzums, ko satur viens banāns, sastāda vienu sestdaļu no diennakts nepieciešamās devas. Magnijs nepieciešams muskuļu audiem, tas stiprina kaulus un nervu šūnas. Īpaši svarīgs magnijs ir tiem, kas strādā fizisku darbu vai nodarbojas ar sportu. Bez magnija, banāni bagāti ar kāliju un B6 vitamīnu, kas arī piedalās nervu sistēmas stiprināšanā.

9. Zaļā tēja. Zaļās tējas brīnumainās spējas saistītas ar katehīnu, ko tā satur. Šī bioaktīvā viela aizkavē aterosklerozes attīstību un pasargā no saslimšanas ar prostatas vēzi. Tāpat zaļā tēja labi palīdz vājēšanai, tikai vēlamā rezultāta iegūšanai nepieciešams izdzert ne mazāk par četrām tasītēm dienā.
Savukārt, melnajā tējā katehīna nav.

10. Piena produkti. Ne velti piens tiek pieskaitīts pie uztura pamatproduktiem. Tas satur vērtīgas olbaltumvielas, viegli pārstrādājamus taukus un lietderīgo cukuru- laktozi. Piens bagāts arī ar kalciju, kas nepieciešams nervu sistēmas funkcionēšanai un pareizai muskuļu darbībai. Ārsti apgalvo, ka pat viena glāze piena dienā strauji samazina risku saslimt ar kuņģa vēzi.
Visi piena produkti ir vērtīgi, taču jo īpaši vērtīgs ir jogurts, tā kā tiek uzskatīts par neaizvietojamu cilvēkiem, kas nepanes laktozi.

Izvēlies veselīgu uzturu. Uzturlīdzekļu ķīmiskā sastāva tabulas

Maijas Kulakovas sastādītās tabulas jautājiet Apgāda Zvaigzne ABC grāmatnīcās.

Tabulas palīdzēs objektīvi novērtēt savu ķermeni, noteikt uzturvielu, minerālvielu un vitamīnu daudzumu dažādos pārtikas produktos un gatavos ēdienos un izvēlēties iespējami veselīgāku uzturu.