Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:414, Did:0, useCase: 3


Latvijas basketbolisti pārsteidz ar veselīgi gatavotiem Ziemassvētku cepešiem. Iedvesmojies no receptēm

Redakcija
Redakcija

Tradīcijas Latvijā paredz celt Ziemassvētku galdā vismaz deviņus ēdienus, tad nākamais gads būšot bagāts un pārticis. Lai svētkos baudītu ne tikai bagātīgu un gardu, bet arī veselīgu maltīti, Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība atsaucās “Putnu fabrika Ķekava” izaicinājumam pagatavot veselīgus Ziemassvētku cepešus. Garšu meistara Arvja Zēmaņa vadībā, apvienojot labu garšu un veselīgumu, basketbolisti pārsteidza gan sevi, gan savus komandas biedrus, pagatavojot četrus vistas cepešus: ābolu un medus, zaļumu un mārrutku, apelsīnu, kā arī neparastajā - ogu un piparmētru marinādē.

“Ir svarīgi, ka Ziemassvētku maltīte ir ne tikai garšīga, bet arī veselīga. Vistas gaļa ir ļoti piemērota svētku cepetim, tā paver plašas iespējas garšu variācijām, ir veselīga, to gatavojot kļūdīties ir grūti. Veselīguma pamatā ir īsts produkts – piemēram, marinādei izmantojam īstu citronu vai īstas ogas. Veselīgas un svaigas gaļas karamelizēšanai, izmantojam nevis cukuru, bet medu. Otra lieta, ko “Ķekava” cepešu meistarklasē ņēmām vērā - svarīgi atcerēties dažādu garšu sabalansētības principu. Līdzīgi kā rokai pieci pirksti, cepeša gatavošanai nepieciešami pieci elementi – saldinātājs (piemēram, medus), rūgtums (sinepes), sāļums (sāls vai soja), skābums (ogas, citrons vai etiķis). Piektais elements ir aromāts, kuru veido dabiskās garšvielas – timiāns, koriandrs u.c.,“ iesaka meistarklases vadītājs Arvis Zēmanis.

Latvijas basketbola izlases uzbrucējs, Turcijas klubā “Gaziantep” spēlējošais Rolands Freimanis: “Ļoti vēlos būt Ziemassvētkos mājās, bet šobrīd vēl nav skaidrs, vai klubs laidīs. Svētkos galdu visai ģimenei klāj mamma, bet ikdienā gatavoju sev pats, jo man ir svarīgi būt pārliecinātam par ēdiena kvalitāti un sastāvu. Visbiežāk maltītes top no vistas gaļas, tāpēc apgūtās veselīgās cepešu receptes man ļoti noderēs.”

Gatavošanas procesā basketbolisti katram cepetim deva arī īpašu un oriģinālu nosaukumu. Izlases spēlētāji Artūrs Strautiņš un Ronalds Zaķis pagatavoja cepeti “Pollo con catalan”, kas itāļu valodā nozīmē “vista ar ābolu”, savukārt Rolanda Freimaņa un Kaspara Bērziņa gatavotais cepetis zaļumu un mārrutku marinādē ieguva nosaukumu “Zevs”, uzsverot tā izcilo garšu. Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps un “Ķekava” valdes priekšsēdētājs Andrijus Pranckevičs cepetim ogu un piparmētru marinādē deva vārdu “Original Red & Pepper”, savukārt izlases treneris Arnis Vecvagars un Arvis Zēmanis pagatavoja cepeti “Saldskābā dzīve” apelsīnu marinādē.

Iedvesmojies no Latvijas baskebolistu svētku receptēm!

Cepetis “Pollo con catalan” jeb vista ar ābolu

Sastāvdaļas
1 vesela “Ķekava” vista
10 grami kadiķogu
4 kanēļa standziņas
1 ēdamkarote koriandra sēklu
6 lauru lapas
3 sīpoli
1 ķiploks
100 ml eļļas
120 ml ābolu sulas
60 ml vīna etiķa
80 grami medus
3 ēdamkarotes sinepju (vēlams franču)
Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana
Pildījuma masa.
Sakapā sīpolus, sadauza ķiploku ar vienu spēcīgu sitienu, sakapā vai piestā saberž visas garšvielas. Visu liek bļodā un pievieno eļļu, ābolu sulu un vīna etiķi, medu un sinepes. Masu kārtīgi izmaisa, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Sagatavotajā masā marinē cepeti. Liek ledusskapī uz 2 – 5 stundām iemarinēties.

Cepšana.
Liek krāsnī cepties līdz iekšējā cepeša temperatūra sasniedz 75 - 90 grādus (šeit noderēs termometrs). Cep pēc saviem ieskatiem - cepammaisā vai uz pannas ar foliju, to noņemot beigās, lai cepetis apbrūninās. Ja cepeškrāsns temperatūra noregulēta uz 190 - 200 grādiem, cepšana aizņems 40 minūtes līdz 1 stundai.

Cepetis “Zevs” jeb vista zaļumu un mārrutku marinādē

Sastāvdaļas
1 vesela “Ķekava” vista
3 selerijas kāti
2 buntītes pētersīļu
1 ķiploks
1 čili pipars
2 sīpoli
3 ēdamkarotes mārrutki
60 ml medus
80 ml eļļas
80 ml selerijas sulas
50 ml vīna etiķa
zaļie pipari un sāls pēc garšas

Pagatavošana
Pildījuma masa.
Sakapā seleriju un pētersīļus, sadauza ķiploku, sakapā sīpolus, un sagriež čili lielos gabalos. Visu samaisa kopā ar mārrutkiem, eļļu, vīna etiķi, cukura sīrupu, seleriju sulu. Sagatavoto masu pilda cepetī un ap cepeti. Cepeti liek ledusskapī uz 2 - 5 h iemarinēties.

Cepšana.
Liek krāsnī cepties līdz iekšējā cepeša temperatūra sasniedz 75 - 90 grādus (šeit noderēs termometrs). Cep pēc saviem ieskatiem - cepammaisā vai uz pannas ar foliju, to noņemot beigās, lai cepetis apbrūninās. Ja cepeškrāsns temperatūra noregulēta uz 190 - 200 grādiem, cepšana aizņems 40 minūtes līdz 1 stundai.

Cepetis “Original Red & Pepper” ogu un piparmētru marinādē

Sastāvdaļas
1 vesela “Ķekava” vista
200 grami skābās ogas (jāņogas, dzērvenes, brūklenes vai upenes)
6 kātiņi timiāna
8 kātiņi piparmētru
80 grami medus
3 ēdamkarotes lielgraudu sinepes
80 ml eļļas
1 ķiploks
2 sīpoli
melnie pipari un sāls pēc garšas

Pagatavošana
Pildījuma masa.
Sakapā sīpolu un sadauza ķiploku, iemaisa masā ar samīcītām vai sablendētām ogām, pievieno timiānu un saplūktas piparmētras, medu, sinepes, eļļu, sāli un piparus.

Cepšana.
Liek krāsnī cepties līdz iekšējā cepeša temperatūra sasniedz 75 - 90 grādus (šeit noderēs termometrs). Cep pēc saviem ieskatiem - cepammaisā vai uz pannas ar foliju, to noņemot beigās, lai cepetis apbrūninās. Ja cepeškrāsns temperatūra noregulēta uz 190 - 200 grādiem, cepšana aizņems 40 minūtes līdz 1 stundai.

Cepetis “Saldskābā dzīve” apelsīnu marinādē

Sastāvdaļas
1 vesela “Ķekava” vista
2 apelsīni
5 kanēļa standziņas
1 ēdamkarote sarkano piparu
2 ēdamkarotes sinepju
2 ēdamkarotes medus
80 ml apelsīnu sulas
80 ml olīveļļas
3 rozmarīna kātiņi

Pagatavošana
Pildījuma masa.
Apelsīniem nomizo vai norīvē mizu bez baltuma. Sadauza kanēli. Visas sastāvdaļas samaisa kopā vienā traukā un pievieno sāli un piparus pēc garšas. Nomizo atlikušajiem apelsīniem balto mizas daļu un ar tiem piepilda vistu. Vistu ierīvē un piepilda ar marinādi.

Cepšana.
Liek krāsnī cepties līdz iekšējā cepeša temperatūra sasniedz 75 - 90 grādus (šeit noderēs termometrs). Cep pēc saviem ieskatiem - cepammaisā vai uz pannas ar foliju, to noņemot beigās, lai cepetis apbrūninās. Ja cepeškrāsns temperatūra noregulēta uz 190 - 200 grādiem, cepšana aizņems 40 minūtes līdz 1 stundai.