Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:425, Did:0, useCase: 3


Grāmata vecākiem – lai bērni izaugtu, mīlēdami sevi un dzīvi

Redakcija
Redakcija

Apgāds Zvaigzne ABC izdevis starptautiski atzītā dāņu psihologa un ģimenes psihoterapeita Jespers Jūla grāmatu “Būt vadošajiem vilkiem”.

Zinātnieki, pedagogi un psihologi daudz diskutē par to, kādas būtu vispiemērotākās un labākās audzināšanas metodes, tomēr par vienu šaubu nav: bērniem nepieciešama pieaugušo vadība. Lai pilnībā attīstītu savu potenciālu, bērniem kopš mazotnes vajag ģimenes atbalstu un iedrošinājumu. Grāmatas pamattēma ir ļoti skaidri definējama: bērnu jāiepazīst, ir jāizzina un jārespektē viņa individuālās robežas un jāizturas pret viņu pēc iespējas patiesāk. Definēt tēmu ir vienkārši, bet ne pietiekami. Tā jārealizē dzīvē. Autoram ir četrdesmit gadus ilga ģimeņu terapeita pieredze, un viņš piedāvā savu redzējumu par ideālu pieaugušo īstenotu vadību, kuras pamatā ir cieņa pret pilnīgi visiem ģimenes locekļiem – kā lieliem, tā maziem.

Jespers Jūls ģimeni salīdzina ar vilku baru, jo tajā labi funkcionējošs barvedis ir izdzīvošanas garants. Bērniem vajag, lai vecāki ir bara (ģimenes) vadošie vilki (tie, kas dod nepārprotamas norādes). Labāk lai mūsdienu vecāki mācās no vilkiem, nekā no simtiem pretrunīgu rakstu internetā un mūžīgi mainīgām bērnu audzināšanas teorijām. Tās ir novedušas vecākus pat līdz bailēm aizrādīt bērniem par nepareizu rīcību, lai viņus neaizvainotu. Rezultātā par barvežiem kļūst bērni, kamēr vecāki dezorientēti klīst pa audzināšanas maldu ceļiem.

Jespers Jūls saka: “Vai vecāki pieļauj kļūdas? O jā – ļoti daudz! Vislabākie vecāki, ko pazīstu, katru dienu pieļauj aptuveni divdesmit kļūdu, un, ja katra individuālais kļūdu skaits nepārsniedz trīsdesmit, ir jāatslābst un jāpiedod sev! Ja vecāki savas kļūdas pamana un atzīst, viņus to dēļ vairs nenomoka vainas apziņa un viņi kļūst par paraugu saviem bērniem. Tomēr tas, ko mēs, šodienas vecāki, cenšamies panākt, ir daudz ambiciozāk un sarežģītāk, proti – lai bērni izaugtu tā, ka mīlētu arī paši sevi!”

Grāmatā tiek piedāvāti daudzi praktiskie piemēri un iedrošinājums vadības stilam, kurš veicina ģimenes locekļu izaugsmi. Vecāki uzzinās kā saglabāt autoritāti mūsdienu ģimenē, kuras robežas audzināšanā noteikti jāsaglabā un no kurām var atteikties, un kā ar mīlošas vadības palīdzību saskarsmi ģimenē padarīt mierīgu un motivējošu.
Jespers Jūls (Jesper Juul) ir starptautiski atzīts lektors, autors, ģimenes terapeits un pedagogs, strādājis vairāk nekā 15 valstīs. Kopš 2007. gada Jespers Jūls ir Family-lab International – organizācija, kas piedāvā visa veida apmācības un konsultācijas audzināšanas jautājumos – dibinātājs un vadītājs.

Pieejama arī e-grāmata.

No vācu valodas tulkojusi Daina Burve.