Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


''Vecāku maģija" – septiņi vienkārši soļi veiksmīgai bērnu audzināšanai

Redakcija
Redakcija

Ir tūkstošiem grāmatu par bērnu audzināšanu. Ar ko izceļas norvēģu psiholoģes un ģimenes terapeites Hedvigas Montgomerijas darbs “Vecāku maģija”? Norvēģi ir sajūsmā, viņi uzskata, ka tā kļūs par moderno klasiku visiem vecākiem. Angļu izdevēji nodēvējuši Montgomerijas grāmatas par 21. gadsimta bērnu audzināšanas bībeli, norādot, ka šāda veida darbi parādās varbūt reizi vienas paaudzes laikā. “Hedviga Montgomerija runā precīzi un konkrēti par to, kas vecākiem patiešām ir jāzina,” saka Jespers Jūls, grāmatas “Būt vadošajiem vilkiem” autors un bērnu audzināšanas eksperts.

Iztiekot bez sarežģītas terminoloģijas, Montgomerija stāsta, kā droši vadīt bērnu cauri visdažādākajiem bērnības un pusaudzības (aplūkojot posmus no 0 – 17 gadiem) izaicinājumiem. Sods, viņasprāt, nedarbojas; nepelnīti slavēt bērnu nav ieteicams; un vecākiem jāsaprot, ka krīzes periodi ģimenē nav īstais laiks, kad mācīt bērnam “uzvesties”. Audzināšana ir tas, kas notiek ikdienā. Pats svarīgākais – lai kas arī notiktu, jāsargā saikne starp bērnu un vecākiem. Jautāta, kā viņas visai liberālās audzināšanas idejas tiek uztvertas citās valstīs ar atšķirīgām disciplīnas un soda tradīcijām, Montgomerija, kura savā psiholoģes un ģimenes terapeites praksē sastapusies ar daudzu un dažādu kultūru pārstāvjiem, atbild: “Bērni visā pasaulē ir bērni. Mēs mēdzam uzsvērt atšķirīgo, bet ir daudz kopīgā.” Autores idejas sakņojas bērna attīstības specifikā, piemēram, jāapzinās, ko bērni noteiktā vecumā vispār spēj saprast. Divgadnieks neaptver domu, ka “ir labi dalīties”, tāpēc nevajag tērēt laiku, cenšoties viņu uz to piespiest.
Vecāki ir atbildīgi par to, lai bērns nesāk apdraudēt sevi vai citus. Bērns tiek apdraudēts, ja vecāki zaudē kontroli pār sevi. Un bieži vien šāda kontroles zuduma iemesls meklējams pašu vecāku audzināšanā, tāpēc svarīgi strādāt ar sevi un ieskatīties acīs paša, iespējams, sāpīgajai bērnības pieredzei. “Ir vajadzīga gudrība, zināšanas, liela drosme un pašizziņa, ja gribat būt labi vecāki. Turklāt reizēm tas prasa vairāk, nekā iespējams iedomāties. Tomēr pats skaistākais ir tas, ka, kļūstot par labiem vecākiem, reizē kļūstam arī par labākiem cilvēkiem,”
saka Hedviga Montgomerija.

Labdarības organizācija “Giving for Latvia”, ar kuras atbalstu “Vecāku maģiju” saņems daudzas audžuģimenes un organizācijas, par grāmatu saka: “Dakteres Montgomerijas grāmata izstaro to mierīgo, cieņpilno pieeju, kādu katrs vecāks sapņo radīt savā ģimenē. Kļūt par labu vecāku ir apzināts un mērķtiecīgs katra pieaugušā ilgstošas izaugsmes process. Šī grāmata bez nosodījuma par pagātni palīdz noskaņoties uz nākotnes attiecībām ģimenē, veidot emocionālo vidi, kas stiprinās saites starp vecākiem un visa vecuma bērniem, ļaujot veidot ciešu un vienotu “komandu”. “Vecāku maģija” ir pirmais izdevums piecu grāmatu sērijā. Tiesības uz šīs sērijas izdošanu līdz šim iegādājušās 20 valstis, un tā jau kļuvusi par sensāciju.

Pieejama arī e-grāmata.
No norvēģu valodas tulkojusi Guna Gavare.