Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:425, Did:0, useCase: 3


Gardi atklāta Zanes Ozoliņas jaunā grāmata “Našķoties”

Redakcija
Redakcija

Zanes Ozoliņas jaunā grāmata “Našķoties” vienā dienā nonākusi vairākos simtos Latvijas virtuvju. Talantīgās un izdomas bagātās ēst gatavotājas pirmo izdevumu varēja iegādāties gan atklāšanas pasākumā, gan arī tagad jau internetā un veikalos. Grāmatā “Našķoties” iekļauts gandrīz 100 viegli saprotamu garšīgu ēdienu recepšu, kas vienmēr izdosies.

Grāmatu atklājot “Street Food Latvia” Angārā Tallinas ielas kvartālā Rīgā, Zane Ozoliņa aicināja ikvienu saviem spēkiem droši izmēģināt apkopotās receptes, reizē atvainojoties, ka grāmata izdevusies tik apjomīga un smaga, jo strādājusi čakli. Zane Ozoliņa plašu cienītāju loku ieguvusi, aktīvi vadot blogu ar tādu pašu nosaukumu kā grāmatai, kā arī gatavošanu ikdienā rādot sociālajos tīklos. Grāmatas atklāšanas pasākumā “Satura darbnīcas TAPT” vadītāja un izdevēja Liene Vilnīte retoriski jautāja: “Kurš gan nepazīst Našķoties Zani?!” Atklāšanas pasākuma lielākais pārsteigums bija, ka uz pasākumu atnākušie vairāki simti apmeklētāju ne tikai dalījās priekā ar autori un izdevējiem, iepazinās ar Zanes kulināro līdzgaitnieku Susuru, bet arī iegādājās grāmatu un pacietīgi stāvēja garā rindā, lai apsveiktu autori un iegūtu autogrāfu.

Izdevēja Liene Vilnīte, uzrunājot Zani Ozoliņu piekrist grāmatas rakstīšanai, galvenokārt novērtējusi, ka viņai ir tik daudz ideju, deg acis par ēst gatavošanu, ir milzīga enerģija, kā arī darbaspējas. Atklāšanā to vēlreiz apliecināja fakts, ka Zane Ozoliņa no grāmatā “Našķoties” iekļautajām receptēm vairāku simtu viesu cienastam bija izcepusi maizi, fokaču ar tomātiem un biezpiena maizi. “Cienastā – maizē, sviestā – ir tāds pats īstenums, kāds ir Zanē!” uzteica Liene Vilnīte. Visticamāk, ka tā ir īpašība, ko novērtē Zanes Ozoliņas bloga un tagad arī grāmatas lasītāji.
“Ēdienu gatavoju savam priekam, draugiem un ģimenei. Pirms pāris gadiem nolēmu, ka receptes, ko parasti mēdzu nosūtīt draugiem elektroniski, jāpublicē blogā, kur gatavot gribētāji tās visas varētu atrast arī bez manas palīdzības. Pēc kāda laika uzzināju, ka mans draugu loks pārtapis desmitu tūkstošu lasītāju pulkā un receptes gatavo cilvēki ne tikai Cēsīs, Rēzeknē, Daugavpilī, Rīgā un Engurē, bet arī Parīzē, Kairā, Dublinā, Londonā un citās pasaules vietās. Grāmata tomēr ir vērtība ar savu unikalitāti, tādēļ esmu gandarīta, ka līdz šim virtuālajā vidē veiktais darbs ieguvis taustāmu apveidu un noderēs daudzās jo daudzās virtuvēs!” teic autore Zane Ozoliņa.

Grāmatā iekļautas septiņas nodaļas, un, piemēram, “5 minūšu receptes” veidotas tā, lai, pēc Zanes Ozoliņas vārdiem: “Pāris minūtēs var uzburt ko garšīgu!” Receptēs iekļautās sastāvdaļas lielākoties jau ir katrā virtuvē vai noteikti nopērkamas piemājas bodē – atliek aši pagatavot. Sāļās uzkodas noder ne tikai sporta spēļu skatītājiem, draugu sanākšanās, bet arī vienkāršām vakariņām, lai piesietu dūšu un pabarotu izsalkušos. Izcilākās receptes Zane Ozoliņa apkopojusi nodaļā “Našķoties superzvaigznes”, kas iederēsies kā svētkos, tā ikdienā. Saldummīļi grāmatas iepazīšanu var sākt ar nodaļu, kas veltīta kūkām un cepumiem. Nav aizmirsts arī par tiem, kuriem vairāk iet pie sirds sāļie pīrāgi un maize. Brokastīm nav noteikumu, tās var būt tik dažādas, ka arī dienas svarīgākajai ēdienreizei autore veltījusi atsevišķu nodaļu. Ne mazāka uzmanība tikusi vakariņām, jo, kad diena tuvojas noslēgumam, ģimene pulcējas pie galda, pārrunā paveikto un bauda gardu maltīti.

Grāmatu “Našķoties” laidusi klajā “Satura darbnīca TAPT”, autores Zanes Ozoliņas receptes kārdinošās fotogrāfijās iemūžinājusi fotogrāfe Anda Upmale. Grāmata “Našķoties” ir nopērkama visās Latvijas grāmatnīcās.
Atklāšanas pasākumā varēja nogaršot ne tikai talantīgās ēst gatavotājas Zanes Ozoliņas našķus, bet arī “Laima” saldumus un Rīgas Melnā Balzama Espresso kokteiļus.

Par autori: Zane Ozoliņa ikdienā izdomā un gatavo dažādas gardas un vienkāršas receptes. Pārliecībā, ka visam jābūt līdzsvarā, viņa izvēlas ne tikai gatavot visdažādākā veida ēdienus, bet jau vairākus gadus ar savu pieredzi dalās blogā naskoties.com. Autore gardajā nodarbē iesaistījusi arī sunīti Susuru, kas, pēc Zanes teiktā, visvairāk iecienījis svaigi mazgātus Latvijas burkānus.

Par grāmatas atklāšanas norises vietu: “Street Food Latvia” ir kustība, kas tiecas apvienot plašu loku Latvijas street food ēdinātāju, attīstīt kultūru un veidot ēdinātājiem draudzīgu un saliedētu vidi. “Street Food Latvia” pulcē Latvijas street food entuziastus, lai drīz Tallinas ielas kvartālā Rīgā durvis vērtu Angārs, kur neiepazītas garšas varēs piedzīvot visu gadu.

Grāmatas izdošanu atbalstīja: Laima, Rīgas Melnais Balzams, Electrolux, The PIER.