Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Jauna Bila Braisona grāmata “Ķermenis. Rokasgrāmata iemītniekam”

Redakcija
Redakcija

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā pasaulslavenā populārzinātnisko darbu autora Bila Braisona darbu “Ķermenis. Rokasgrāmata iemītniekam”. Grāmata sniedz iespēju iepazīt cilvēka ķermeņa noslēpumus un novērtēt to, cik brīnišķīgi mēs esam.

Tā piedāvā interesantu ieskatu dažādos pētniecības un zinātnisko atklājumu procesos, pieminot gan tehnoloģiskos sasniegumus, gan aprakstot lielākās kļūdas, kas pieļautas medicīnā un anatomijā. Autora erudīcija, dedzīgais pētnieka gars un neatkārtojamā humora izjūta padara grāmatu “Ķermenis” gandrīz par enciklopēdisku izziņas materiālu, ko var lasīt kā izklaidējošu romānu.

Apgāds jau iepriekš publicējis citus Bila Braisona darbus: “Īsi stāsti gandrīz par visu”, “Mājās” un “Skarbās takas vilinājums”, un tie visi kļuvuši par latviešu lasītāju iemīļotu lasāmvielu. Izpētījis Saules sistēmu un Zemes dzīles, Braisons ar aizrautību ķeras klāt pie ķermeņa izpētes. Rezultātā “Ķermenis” ir fundamentāls darbs, ko eksperti uzskata teju vai par cilvēka ķermeņa lietošanas pamācību.

Mēs visu mūžu dzīvojam ķermenī, pat nenojauzdami, cik jaudīgi spēki tajā darbojas un cik apbrīnojams ir cilvēka dizains un uzbūve. Braisons aizved mūs ķermeņa izpētes ekspedīcijā “no matu galiņiem līdz papēžiem”, izglītojot gan ar neierastiem faktiem (tavs ķermenis ir radījis miljoniem sarkano asins šūnu, kopš sāki lasīt šo tekstu), gan izklaidējot ar raksturīgajiem stāstiem un jokiem. Braisons lēš, ka cilvēka smadzenes satur līdz pat 200 eksabaitiem informācijas, kas ir aptuveni tikpat daudz kā “šodienas pasaules digitālais apjoms”, un cilvēka ķermenis bez mums izmitina vēl triljoniem sīkbūtņu. Mūsu āda ir gludāka par stiklu, mūsu kauli ir stiprāki par stiprinātu betonu, bet pietiekami viegli, lai ļautu mums skriet. Braisons viennozīmīgi secina: “Cilvēks ir brīnums.” Un tūlīt ar angļu humora pieskaņu piebilst: “Taču jāatzīst, ka tas pats sakāms arī par slieku.”

Šī ir grāmata, kas atklās daudz jauna un nezināma par it kā labi zināmām lietām – un tā balstīta nopietnu zinātnieku jaunākajos pētījumos. Izmantotās literatūras saraksts aizņem 11 lappuses, iedvesmojot gūt vēl dziļākas zināšanas, ja kāda tēma šķitusi īpaši interesanta.
Grāmatu no angļu valodas tulkojis Ilmārs Zvirgzds.

Pieejama arī e-grāmata.