Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


“Kas nestrādā, tam nebūs jeb Testaments” – romāns labam garastāvoklim

Redakcija
Redakcija

Kas notiek, kad bagāts, paštaisns un zināmā mērā pat vieds vecs kungs nolemj kārtīgi izdancināt savu ģimeni? Sanāk burvīga attiecību komēdija – pazīstamās latviešu rakstnieces Margaritas Grietēnas (viņa arī Inga Jēruma) jaunākais darbs “Kas nestrādā, tam nebūs jeb Testaments”!

Jestrs un mūsdienīgs stāsts par kādas latviešu ģimenes piedzīvojumiem, kad bagātais Kanādas onkulis Miervaldis atstājis šo sauli un katram novēlējis apaļu summiņu.

Sacīsiet, tas taču lieliski? Kā to ņem – onkuļa Miervalža testamentam ir daudz nosacījumu. Katram mantiniekam jāpaveic kāds uzdevums, un to izdarīt nav nemaz tik viegli. Taču neviens īsts latvietis neatsacīsies no naudiņas, vai ne?
Tā viņi ķeras pie lietas, jo Miervaldis, protams, ir paredzējis arī procesa uzraudzību un šmaukties neizdosies. Mantinieku ir daudz: Miervalža otrā sieva Valda, brāļameita Ursula, viņas meita Margita, Margitas dēls Gotfrīds un viņa sieva Katrīna, Miervalža māsas Kristīnes dēls Silvestrs, māsas Mildas mazdēls Klāvs un brāļa Teodora mazdēls Miķelis. Kādi ir tie uzdevumi? Kā nu kuram! Taču jāpiebilst, ka ikviens ir stāvā sajūsmā par to, kas uzdots citiem, bet patiešām sašutis, kad ierauga, kas jāpaveic pašam. Taču mantojumu var saņemt tikai tad, ja visi izpildījuši savus nosacījumus. Ja kāds “izkritīs”, visa onkuļa Miervalža naudiņa aizies labdarībai! Procesu uzrauga testamenta izpildītāji – Miervalža dēls Džimmijs un viņa draugs Gregs, kā arī kāds Kanādas juristu kantoris, un viņiem esot arī ziņotāji te, Latvijā.

Mīļo radiņu nopietnā darbošanās risinās kovida laikā, un rakstniece gaumīgi izspēlē arī šo kārti, bet vislielākā uzslava pienākas par atpazīstamajām situācijām, spraunajiem tipāžiem un omulīgo, maigi dzēlīgo humoru, kurš nemainīgi paliek labestīgas pasmiešanās pusē, nepārkāpjot robežu. Šī ir grāmata, kas uzlabo garastāvokli, raisa smaidu, ik pa brītiņam liek pie sevis izsaukties: “sasodīts, nu kā viņš/ viņa tā!”

Margarita Grietēna ir rakstniece, kas pievērsusies vieglā žanra darbiem: viņa sarakstījusi vairākus lieliskus ironiskos detektīvus – “Ne vienmēr runcim krējuma pods jeb Leo un lauvas”, “Ne viss ir zelts, kas spīd jeb Kristāla galošas”, “Kas otram bedri rok jeb Zilās kurpītes noslēpums”, “Kad visi striķi trūkst jeb Atentāts Burgteātrī” un citus. Ar Ingas Jērumas vārdu viņa raksta grāmatas par latviešu aktieriem – “No Zentas līdz Zentai”, “Teātra bērni”, “Ar teātri šūpulī”, “Ilze Vazdika. Saldā katorga” un citas.

Pieejama arī e-grāmata.