Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Hilarijas Mantelas izcilā triloģija izdota pilnā apjomā

Redakcija
Redakcija

Tikko latviešu valodā iznācis trešais, noslēdzošais romāns par Henrija VIII laika Anglijas galmu, Hilarijas Mantelas “Spogulis un gaisma”. Tāpat kā cikla pirmajos darbos, tajā atainotā realitāte ir spraiga, nežēlības un kaislību piestrāvota.

Tas ir laiks, kad karaļa vara ir teju absolūta, kad likumus pieņem, lai apmierinātu viena cilvēka alkas, kad intrigas galmā ir ikdiena, un kailā dzīvība nebūt nav augstākā likme varas spēlītēs.

Lai gan katrs no romāniem lasāms arī kā atsevišķa grāmata, visi kopā tie ārkārtīgi spilgti (un arī vēsturiski precīzi!) ataino Tjūdoru dinastijas valdīšanas gadus, dažādus svarīgus notikumus Lielbritānijas pagātnē, un – lai cik dīvaini tas neliktos! – atklāj arī tos gadījumus, kad kāds šķietami nenozīmīgs notikums vai viena cilvēka simpātijas kalpojuši par pagrieziena punktu visas valsts vēsturē.

Tomass Kromvels, triloģijas galvenais varonis, ir nācis no tautas, viņš ir kalēja dēls. Jau bērnībā apgūtās izdzīvošanas prasmes apvienojumā ar asu prātu un spēju iepatikties cilvēkiem ved viņu augšup pa karjeras kāpnēm Anglijas galmā strauji un neapturami. Viņš kļūst par Henrija VIII padomnieku, vienu no ietekmīgākajiem ļaudīm galmā, un ir klāt ne tikai publiskos, bet arī ārkārtīgi privātos karaļa dzīves brīžos. Šis neparastais cilvēks, kurš atstājis vēl šodien pamanāmas pēdas Anglijas vēsturē, Mantelas romānos tiek rādīts tāds, kāds visdrīzāk bijis arī dzīvē: daudzšķautņains. Harizmātisks un neatvairāms, uzticams draugs, bet arī pragmatisks un nodevīgs, ja bez tā nevar iztikt. Daudzsejains. Un tieši tas, iespējams, ir pamatā ne vien kritiķu, bet arī lasītāju sajūsmai.

Hilarija Mantela ir pirmā sieviete, kas divas reizes saņēmusi Bukera balvu, un abas par šī cikla darbiem: 2009. gadā par triloģijas pirmo daļu, romānu “Vilku nams” un 2012. gadā par “Ievediet nelaiķus”. Trešais, noslēdzošais romāns “Spogulis un gaisma” tapa garus astoņus gadus un, tāpat kā pirmie, saņēma daudzas prestižas balvas. ““Vilku nama” triloģija ir manas dzīves lielākais projekts, tāpēc ir iepriecinoši, ka visas tā daļas tikušas pamanītas,” rakstniece atzīst 2020. gadā, kad arī triloģijas trešā daļa iekļuvusi Bukera balvas garajā nominantu sarakstā. Triloģija guvusi arī milzīgus komerciālus panākumus: tā tulkota vairāk nekā 40 valodās un pārdoti vairāk nekā 5 miljoni eksemplāru. Pēc tās motīviem uzņemts TV seriāls.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Karīna Tillberga.