Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Rudens laika konservējumi. 8 garšīgas receptes. 1.daļa

Redakcija
Redakcija

Dārzos un arī mežos ienākušies dažādi rudens gardumi, kas tā vien prasās uz mūsu galda. Lai šo gardumu netrūktu arī ziemas aukstajos mēnešos, ķeramies pie konservēšanas.

Rudens salāti

400 g svaigu kāpostu,
160 g burkānu,
160 g sārtu tomātu,
100 g sīpolu.

Marinādei:
300 g ūdens,
3 krustnagliņas,
3 lauru lapas,
4 smaržīgie pipari,
1-2 tējkarotes sāls,
2 tējkarotes cukura,
6 ēdamkarotes eļļas,
3 ēdamkarotes 9% etiķa.

Svaigos galviņkāpostus notīra un sagriež salmiņos. Burkānus nomazgā, notīra un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves.
Tomātus nomazgā un sagriež šķēlēs, sīpolus notīra un sīki sagriež.

Sasmalcinātos dārzeņus traukā sajauc ar sāli, cukuru, augu eļļu un etiķi. Cieši iepilda burkā un pārlej ar garšvielu novārījumu, līdz salāti pārklāti. Marinādei ūdeni ar krustnagliņām, lauru lapām un smaržīgajiem pipariem vāra 5 minūtes, tad caur sietiņu izkāš (atbrīvo no garšvielām), vēlreiz uzvāra un pārlej salātiem.

Burkai uzliek dezinficētu metāla vāciņu un sterilizē 100 grādu temperatūrā:

0,5 litru burkas- 20 minūtes
1 litra burkas- 30 minūtes

Pēc sterilizēšanas burkas aizvalcē, apgāž ar vāciņu uz leju un patur pusstundu.

Biešu un paprikas lečo

1,5 kg sarkano biešu,
1 kg sarkano paprikas pākšu,
1 kg burkānu,
1,5 kg tomātu,
200-250 ml augu eļļas,
sāls pēc garšas,
cukurs pēc garšas,
svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

Nomizotas bietes un burkānus sarīvē rupjās skaidiņās. Paprikai izņem sēklas un mīkstumu sagriež smalkos gabaliņos, tomātus sakapā. Lielā katlā sakarsē eļļu, ieber bietes un burkānus un maisot sautē 15-20 minūtes. Tad pievieno tomātus un papriku, pieber sāli, cukuru pēc garšas un, ik pa laikam apmaisot, uz lēnas uguns sautē apmēram stundu. Pēc tam iemaisa maltus melnos piparus.

Gatavo lečo karstu iepilda burkās un aizvāko.

Marinēti burkāni

Notīrīti burkāni

Marinādei:
1 litrs ūdens,
1 1/2 ēdamkarote sāls,
2 ēdamkarotes cukura,
200 ml 9% etiķa.

Burkānus sagriež šķēlītēs vai salmiņos (mazus burkāniņus var marinēt veselus) un blanšē verdošā ūdenī 2-3 minūtes, tad strauji atdzesē aukstā ūdenī, notecina un pilda burkās. Pārlej ar karstu marinādi, kas vārīta 3-4 minūtes. Burkām uzliek vāciņus, sterilizē (0,5 litru burkas- 20 minūtes), tad aizvāko un patur pusstundu ar vāciņiem uz leju.

Marinēti kāposti armēņu gaumē

2 kg kāpostu,
2 burkāni,
1 maza ķiploka galviņa,
1 svaiga sarkanā čili pāksts

Marinādei:
1 litrs ūdens,
100-120 ml 9% etiķa,
100 ml eļļas,
150 g cukura,
2 ēdamkarotes sāls,
4 lauru lapas,
1/2 tējkarote melno piparu graudiņu.

Kāpostgalviņas sagriež paprāvos gabalos tā, lai tie neizjūk, kārtām liek lielā burkā vai citā traukā. Katru kārtu pārkaisa ar rīvētiem burkāniem, caur ķiploku spiedi izspiestiem ķiplokiem un smalkās ripiņās sagrieztu čili.

Tad pārlej ar karstu marinādi, virsū uzklāj kāpostlapas un uzliek spiedni. Uz 1-2 dienām atstāj istabas temperatūrā, pēc tam pārliek mazākās burkās un pārlej ar šķidrumu. Burkas aizvāko un uzglabā ledusskapī.

Cukini čatnijs ar ķirbjiem

3 vidēji lieli cukini,
800 g gabaliņos sagriezta ķirbja,
300 g ābolu,
2 sīpoli,
400-450 g brūnā cukura,
400 ml vīna etiķa,
2 ēdamkarotes malta karija,
1-2 tējakrotes maltu romiešu ķimeņu,
1 1/2 ēdamkarotes smalki sakapāta svaiga ingvera sakne.

Cukini nomizo plānu miziņu un mīkstumu sagriež mazos gabaliņos. Arī ābolus nomizo un sagriež gabaliņos. Sīpolus smalki sakapā. Visus dārzeņus ber katlā, pielej etiķi, pievieno kariju, romiešu ķimenes un ingveru. Uzvāra un, ik pa laikam apmaisot, turpina vārīt aptuveni 45 minūtes. Tad iemaisa cukuru un turpina vārīt 1- 1 1/2 stundas, līdz čatnijs sabiezē. Karstu pilda burkās un aizvāko.

Marinēti kabači ar sīpoliem

1 kg kabaču
300- 400 g sīpolu

Marinādei:
1 litrs ūdens,
70 ml 9% etiķa,
50 g sāls,
20- 30 g cukura,
2 lauru lapas,
1/2 tējkarote smaržīgo piparu graudiņu.

Burkās kārto šķēlītēs vai gabaliņos sagrieztus nomizotus kabačus un plānās ripiņās sagrieztus sīpolus. pārlej ar karstu marinādi. burkām uzliek vāciņus, pasterizē 10 minūtes (o,5 litru burkas), tad aizvāko un uz 20- 30 minūtēm noliek ar vāciņu uz leju.

Konservēti zaļie zirnīši

Izlobīti zaļie zirnīši

Uzlējumam:
1 litrs ūdens,
30 g sāls,
20 g cukura

Zirnīšus pāris minūšu blanšē verdošā ūdenī, tad strauji atdzesē ledaini aukstā ūdenī un ber burkās. Pēc tam zirnīšus pārlej ar karstu uzlējumu.

Burkām uzliek vāciņus, sterilizē 30 minūtes (0,5 l burkas). Atstāj vismaz 12 stundas un tad sterilizē vēlreiz. Burkas aizvāko un uz pusstundu noliek ar vāciņu uz leju.

Konservētas cūku pupas

1,5 kg izlobītu pupu,
1,5 litri ūdens,
1 liela buntīte pupumētras,
2 tējkarotes sāls.

Katlā uzvāra ūdeni ar sāli. ieber pupas un blanšē 5 minūtes. Tad pupas ar putu karoti izņem laukā un strauji noskalo aukstā ūdenī. Pupumētras buntīti sadala pa zariņiem un tos kopā ar pupām liek burkās. to pašu sālsūdeni vēlreiz uzvāra un pēc tam verdošu pārlej pupām. burkām uzliek vāciņus un sterilizē apmēram stundu.

Lieliski garšo gan salātos, gan apceptas olīveļļā vai sviestā kopā ar sīpoliem un ķiplokiem.

2.daļa ar vēl 8 receptēm ŠEIT