Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:217, Did:0, useCase: 0


Ziemassvētku cepetis

Redakcija
Redakcija

Ziemassvētku laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Smelies iedvesmu svētku galdam no endokrinoloģes Ievas Tonnes un žurnāla “Pie Galda” sagatavotajām receptēm!

Tradicionālo kartupeļu vietā cepeša piedevām var izmēģināt siltos salātus, kuru sastāvā ir uzturvielām bagāti dārzeņi – bietes un saldie kartupeļi. Tos apvienojot ar grūbām, var iegūt labu salikto ogļhidrātu avotu, ko varam nosaukt arī par tradicionālu latviešu ēdienu. Lai samazinātu tauku daudzumu, gatavojot cepeti, cūkas šķiņķa vietā var izvēlēties fileju. No viena filejas gabala kārtīgai maltītei pietiks diviem līdz trim cilvēkiem.

Marinādei:

Uz katru filejas gabalu – tējkarote medus, divas tējkarotes graudu sinepju, divas ēdamkarotes sojas mērces, viena liela ķiploka daiviņa, šķipsna raudenes.

Marinādi sajauc, tajā apviļā filejas, kuras liek lēzenā traukā vai aizveramā maisiņā. Atlikumu ielej traukā, to aizver un uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pēc tam liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep 180 °C temperatūrā 25 – 30 minūtes.

Klāt gatavo siltus dārzeņus:

Glāze vārītu grūbu (ja iemērc iepriekšējā dienā, tad vārīšana prasa 20 minūtes. Kā ātrāku alternatīvu var izmantot pērļu grūbas, kas nav jāmērcē un kas izvārās 10 minūšu laikā);

Vidējs sīpols;
2–3 vārītas bietes;
½ saldā kartupeļa;
olīveļļa, sāls, rozmarīns.

Izvāra grūbas. Tikmēr pannā sacep sīpolu, tam pievieno rozmarīnu, tad pievieno grūbu lieluma kubiņos sagrieztu saldo kartupeli. Kad tas mīksts, pievieno tāpat sagrieztas izvārītas bietes un grūbas, pārkaisa ar šķipsnu sāls.

Recepte un foto: Ieva Tonne un žurnāls “Pie Galda”