Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Nosvinēta viduslaiku krimināltrillera “Aptiekārs Melhiors” pirmizrāde

Redakcija
Redakcija

Kinoteātrī "Splendid Palace" notikusi viduslaiku krimināltrillera “Aptiekārs Melhiors” pirmizrāde, kurā piedalījās filmas radošā grupa un aktieri no Latvijas un Igaunijas, Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis, Igaunijas vēstnieks Latvijā Ēriks Marmei, plašs kino un kultūras sabiedrības pārstāvju loks. Filma ir Latvijas, Igaunijas, Vācijas un Lietuvas kopražojums par aptiekāru no Tallinas, daļēji filmēta Latvijā un ar Latvijas kinoprofesionāļu līdzdalību. No 1. septembra filma skatāma Latvijas kinoteātru repertuārā.

Filmas Aptiekārs Melhiors pamatā ir Indreka Harglas romāns Aptiekārs Melhiors un Olevistes baznīcas noslēpums, igauņu rakstnieka romāni par aptiekāru Melhioru tulkoti somu, ungāru, franču, vācu un latviešu valodās. Arī Latvijas lasītāji iecienījuši apgāda Zvaigzne ABC izdevumus Maimas Grīnbergas tulkojumā. Šogad grāmata Aptiekārs Melhiors un Olevistes baznīcas noslēpums ir piedzīvojusi atkārtotu izdevumu, tā noformējums īpaši veltīts filmai.

Sadarbojoties Latvijas studijai Film Angels Productions ar Igaunijas Taska Film, Nafta Films, Hansa Film, kā arī Vācijas Maze Pictures un Lietuvas Inscript, ir radītas trīs filmas par aptiekāru Melhioru, visas jau izrādītas Igaunijā un katru no tām apmeklējuši vairāk nekā 100 000 skatītāju. Latvijā uz ekrāniem šobrīd nonāk pirmā filma, speciāli izrādīšanai Latvijā tā dublēta latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Pirmizrādē filmas veidotājus un skatītājus sveica Nacionālā Kino centra vadītāja, kinokritiķe Dita Rietuma, uzsverot, ka starptautiski kopražojumi šodien ir aktuālākais un perspektīvākais filmu veidošanas modelis, atzīmējot studijas Film Angels Productions līdzšinējo veiksmīgo pieredzi šādu kopražojumu veidošanā un novēlot arī jaunajai filmai skatītāju interesi, kas izmērāma labos kinoteātru apmeklējuma rezultātos.

Arī studijas Film Angels Productions vadītājs Ivo Ceplevičs novērtē kārtējo veiksmīgo sadarbību: "Kopražojumi ir mūsu iespēja veidot apjomīgākus un kvalitatīvākus projektus, un Aptiekārs Melhiors ir viens no vērienīgākajiem projektiem, kāds tapis Baltijas valstīs." Latvijā filmas ražošanu atbalstīja Nacionālais Kino centrs, Rīgas Filmu fonds un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Režisors Elmo Nīganens (Elmo Nüganen), kurš pazīstams arī Latvijā (spēlfilmas Vārdi marmorā (2002) un 1944 (2015), iestudējums Zeme un mīlestība Nacionālajā teātrī, 2012), norāda: „Aptiekārs Melhiors ir triloģijas spilgtākā un piedzīvojumiem bagātākā filma, droša un rotaļīga pastaiga pa viduslaiku Tallinas ielām. Melhiors, jauns aptiekārs, kļūst par maģistrāta palīgu un šķetina noziegumu lietas, viņam jāatklāj šaušalīgu slepkavību noslēpums, kas draud sagraut visu kristīgo pasauli."

Filmas māksliniece un kostīmu māksliniece ir Kristīne Jurjāne (mākslinieka darbs – kopā ar igauņu kolēģi Matisu Mēsalu / Matis Mäesalu); par darbu šajā filmā Jurjāne tika nominēta Igaunijas Nacionālajai Filmu un TV gada balvai EFTA. "Tā bija neaizmirstama un vērtīga pieredze – strādāt šajā starptautiskajā komandā. Jau sākotnēji radošajā grupā vienojāmies, ka filmas vizuālajam vēstījumam jāizskatās mūsdienīgi un tai pat laikā autentiski – tā, lai skatītājs iemīl viduslaiku dzīvi un stāsta varoņus tikpat ļoti, kā mēs, filmas veidotāji. Liela daļa filmas kostīmu ir roku darbs, ko pa īstam var izbaudīt tuvplāna kadros. Katrai dīvainajai un interesantajai tērpu detaļai ir atrodama reference glezniecībā vai zīmējumos."

Arī filmas producents, Taska Film vadītājs Kristians Taska izceļ veiksmīgo sadarbību: "Ir lieliski atkal sadarboties ar Film Angels, šis ir mūsu trešais kopdarbs pēc Ātrajiem igauņu puišiem (2017) un Sufliera (2022). Paldies Nacionālajam Kino centram un Rīgas Filmu fondam, ka tie atbalsta sadarbību ar kaimiņu valstīm, kas ir tik tuvas vēsturē un kultūras un izklaides izpratnē. Tādi piedzīvojumi kā filmā Aptiekārs Melhiors varēja notikt gan Rīgā, gan Tallinā, gan Lībekā – jebkurā Hanzas pilsētā. Latviešu aktieri, vērienīgās dekorācijas kinopilsētā, Kristīnes Jurjānes veidotais mākslinieciskais noformējums un tērpi būs īsts baudījums skatītājiem!"

Ar visu filmas komandu un treileri var iepazīties filmas oficiālajā mājaslapā https://melhiors.lv .