Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Kino vakari Iļģuciemā «Tālā zeme Sibīrija. Kāpēc 1949. gada 25. marts?»

Redakcija
Redakcija

Piedāvājam noskatīties režisores Dzintras Gekas filmu “Tālā zeme Sibīrija. Kāpēc 1949. gada 25. marts?” dienu pirms Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas. Filma ir patiess un emocionāls stāsts par deportāciju, tajā savās atmiņās dalās cilvēki, kurus izsūtīja kā bērnus. Pēc filmas tikšanās ar režisori Dzintru Geku.

Filma pirmizrādi piedzīvoja Latvijas televīzijā 2021. gada 25. martā, kad Latvijā atzīmējam Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienu. Šogad aprit 75 gadi kopš 1949. gada 25. marta traģiskajiem notikumiem.
Fonds “Sibīrijas bērni” vairāku gadu garumā vācis dokumentālos materiālus par izsūtījumiem uz Sibīriju, ar darba grupu devušies ekspedīcijās uz ciemiem Sibīrijā, kur nonāca izsūtītie cilvēki. Līdz šim tapušas vairākas Dzintras Gekas dokumentālās filmas par izsūtījumiem Padomju okupācijas laikā un izdotas arī grāmatas.

“Ir pienācis laiks, lai atgādinātu un nākamajām paaudzēm izstāstītu par 1949. gada 25. marta deportāciju, lielāko Latvijas vēsturē - vienā naktī vairāk kā 42 tūkstoši iedzīvotāji, viņu vidū 7 tūkstoši bērnu, arī vecu, pat paralizētu cilvēku, tika aizvesti uz Amūras, Tomskas un Omskas apgabaliem.

Iepriekšējās “Tālā zeme Sibīrija” sērijās rādījām braucienus un emocionālos pārdzīvojumus, apmeklējot izsūtījuma vietas, tikšanos ar bērnības biedriem. Filmā hrestomātiski parādīta vēsturiskā situācija, kāpēc tas notika, kādos apstākļos ģimenes nokļuva, kā bērni mācījās vai nemācījās skolās, atgriezās Latvijā bez izglītības, kā Dzimtenē nācās cīnīties par atgriešanos savās mājās. Materiāli ir izvilkumi no Sibīrijas bērnu intervijām, plašs foto materiāls un Sibīrijā filmētie materiāli,” stāsta filmas režisore Dzintra Geka.

Režisore un producente Dzintra Geka
Scenārija autors Valdis Lūriņš
Operatori Viktors Grībermans, Aivars Lubānietis
Redaktors Artūrs Hnikins
Komponists Pēteris Vasks
Režisora asistente Madara Filipova
Studija SB (c) 2021. 52′

Filma tapusi ar Latvijas republikas Kultūras ministrijas atbalstu.

24. martā plkst 16.00

Ieeja bez maksas

Pārdaugavas kultūras apvienības
Kultūras centrā “Iļģuciems”
Lielajā zālē
Lidoņu ielā 27 k-2