Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Latvijas Televīzijas ēterā gaidāma dokumentālā stāsta “Nolaupīt Vosu” pirmizrāde

Redakcija
Redakcija

Latvijas Televīzijā (LTV) 21. septembrī pulksten 21.10 LTV1 pirmizrādīs dokumentālo stāstu “Nolaupīt Vosu” (2023), kura režisors ir Uģis Kronbergs, scenārija autors – Gundars Rēders, redaktore – Odita Krenberga. Tas ataino 20. gs. 70. gadus, vēstot par bruņotu jauniešu grupu, kas cīnās pret padomju varu ar mežabrāļu metodēm.

Kā vērtēt grupas darbošanos, kur vairākas epizodes gan tolaik, gan tagad var traktēt kā kriminālnoziegumus? Bandīti vai partizāni? Šis gadījums iziet ārpus konformisma un nevardarbīgas pretošanās rāmjiem. “Jā – tur ir kriminālas epizodes, jā – tas, iespējams, ir pat puiciski huligāniski brīžiem, bet stāsts rosina domāt un mēģināt rast atbildi, kādas var būt cīņas formas par brīvas Latvijas ideju, pret okupācijas režīmu. Domāju, ka pilnvērtīgs juridisks, politisks un arī sabiedrisks novērtējums līdz mūsdienām līdz šim nav noticis, tādēļ mēs šīs vēstures lappuses gribam izstāstīt plašākai publikai,” pauž scenārija autors Gundars Rēders.

Dokumentālais stāsts vēsta par 20. gadsimta septiņdesmito gadu beigām, kad Padomju Savienībā valda Brežņeva laiku stagnācija un apātija. Gruzd etniska un sociāla spriedze. Latvijā parādās bruņota jauniešu grupa, kas grib pret padomju varu darboties ar mežabrāļu metodēm. Viņi spridzina dzelzceļu, veic bruņotus uzbrukumus, iebiedē čekas ziņotājus. Jauniešu pārdrošākais nodoms: izsekot un nolaupīt tā laika Latvijas PSR Komunistiskās partijas vadītāju Augustu Vosu. PSRS Valsts drošības komiteja viņus sauca par Zilberta bandu.

“Bandas piedzīvojumi tiek izstāstīti dažādās epizodēs – katra no tām atklājas trīs līmeņos – atmiņu stāstos, arhīva materiālos un inscenējumos. Skatītājam pavērsies varianti, kā tvert šo vēstījumu. Pirmkārt – caur lielo domu, kas ir labi, slikti, vai tā vajadzēja darīt vai gluži pretēji, otrkārt – caur sižeta līniju inscenējumu veidā, kuru pamatā darbojas trīs bandas locekļi – Zilberts, Kanders un Tinte,” teic režisors Uģis Kronbergs.

Gundars Rēders norāda, ka tajā laikā nebija dzeltenās preses vai dzīvesstila žurnālu. Valdīja cenzūra. Neviens nezināja, kā dzīvo tā laika komunistu elite. “Tolaik cilvēki “barojās” no baumām un anekdotēm. Tai skaitā par Augustu Vosu. Strādājot pie šī dokumentālā stāsta, mēs apzinājām un atradām cilvēkus, kas ar kompartijas līderiem kopā medīja, zināja, kur un kā viņi brauca, kāda bija viņu apsardze, ko viņi darīja medību laikā – tas ļāva ielūkoties tā laika komunistu elites dzīvesveidā un vaļaspriekos.”

“Un, kas vēl interesanti, tolaik viņi – Zilberta banda – bija huligāni, kurus notiesāja, aizsūtīja uz Sibīriju. Parasti tad, kad aizsūta uz Sibīrīju, dzīvesstāsts beidzas, bet šoreiz nekas ar to nebeidzas, jo tiek atklāts, kas šie cilvēki ir šodien un ar ko viņi nodarbojas.” – Uģis Kronbergs.

Radošo komandu veido režisors Uģis Kronbergs, scenārija autors Gundars Rēders, redaktore Odita Krenberga, mūzikas autors Jēkabs Rēders, galvenais operators Mārtiņš Šalmis, kā arī operatori – Lauris Dundurs, Mārtiņš Priežkalns, Raivo Freimanis, Ivans Milovs, Sandris Polis, Olafs Perševics, Oto Ailts. Aktieru sastāvā – Marģers Majors (ataino Mārtiņu Zilbertu), Dante Pecolli (ataino Arni Kanderu), Rihards Romušs (ataino Robertu Tinti).

Dokumentālais stāsts “Nolaupīt Vosu” – 2023. gada 21. septembrī plkst. 21.10 LTV1 un REplay.lv.