Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Riga IFF aicina uz diskusiju par kino lomu izglītībā

Redakcija
Redakcija

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) bērnu filmu programmas KIDS WEEKEND ietvaros 15. un 16. oktobrī kinoteātris „Splendid Palace” kļūs par tikšanās vietu pašiem jaunākajiem skatītājiem, viņu ģimenēm un izglītības profesionāļiem. Līdzās Eiropas bērnu filmu kinoseansiem un vēlajām brokastīm, ko varēs baudīt restorānā „Tinto” no plkst. 10:00 līdz 15:00, festivāls ir arīdzan vieta sarunai par kino, kur tiekas filmu skatītāji, veidotāji un entuziasti. Riga IFF komanda aicina uz kino palūkoties ne tikai kā labu laika pavadīšanas veidu, spēcīgu mākslas formu un neizmirstamu ceļojumu, bet arīdzan vērtīgu instrumentu pasaules un sabiedrības procesu izziņā.

Interesenti ir laipni aicināti pievienoties sarunā „Kino kā mācību līdzeklis”, kas notiks 15. oktobrī plkst. 13:00 „Cafe Film Noir”, Elizabetes ielā 61, un izteikt viedokli par to, vai kino ir jākļūst par pilntiesīgu mācību programmas sastāvdaļu.

Festivāla veidotāji ir pārliecināti, ka kino ir emocionāli un intelektuāli vērtīgs kultūrizglītības instruments. It īpaši šobrīd — laikā, kad lielāko daļu informācijas uztveram vizuāli. Tāpat kā skolās piedāvā jaunajai paaudzei izglītoties gan literatūrā un mūzikā, gan glezniecībā un citos mākslas veidos, ir vienlīdz svarīgi veicināt māku pazīt kino un „lasīt attēlus”. Un to var izdarīt, cenšoties kino iekļaut mācību procesos. Tādējādi sniedzot jaunajai paaudzei vitāli svarīgu instrumentu un vērtīgu ceļvedi, navigējot cauri nebeidzamajai attēlu un simbolu jūrai multimediālā vidē.

Sarunā piedaloties gan kustības „Iespējamā misija” direktoram Kārlim Andersonam, gan režisorei Kristai Burānei un jaunajai kino apskatniecei Patrīcijai Keišai, gan studijas „Atom Art” producentei Sabīnei Andersonei, Riga IFF komanda rosina padomāt par kino kā vienu no audiovizuālo materiālu pārbagātības laikmeta ietekmīgākajiem medijiem. Tāpat sarunas laikā mēģinās noskaidrot jaunās paaudzes kino skatīšanās paradumus un kritērijus, pēc kuriem tiek izvēlētas un vērtētas filmas.

Diskusija būs skatāma arī tiešsaistē, Latvijas sabiedrisko mediju vietnē Lsm.lv.

KIDS WEEKEND pilnmetrāžas filmu programma

1.Gājputni / Les oiseaux de passage, rež. Olivjē Ranžē (2015), Beļģija, Francija, 84 min.
Keitijas dzimšanas diena ir 29. februārī, bet ar to nedienas nebeidzas. Tēvs viņai uzdāvina savādu dāvanu – olu, no kuras jāizšķiļas putnēnam. Savukārt Margo ir citas rūpes – viņa ir nogurusi pārliecināt vecākus, ka ir daudz patstāvīgāka, nekā viņi domā. Taču, kad noslēpumainā ola beidzot šķiļas, abas meitenes tiek ierautas neaizmirstamā ceļojumā.
Ieteicamais vecums: 6+
Eiropas Bērnu filmu asociācijas (ECFA) balva — Eiropas labākā bērnu filma 2016. gadā.

2.Mazais Gangsteris (De Boskampi's), rež. Arne Tūnens (2015), Nīderlande, 102 min.
11 gadus vecajam Rikam ir pamatīgi apnicis, ka viņu un viņa lādzīgo tēvu visi apceļ. Pēkšņa dzīvesvietas maiņa sniedz iespēju šo nepatīkamo situāciju mainīt — Riks, noskatījies televīzijā gangsterfilmu, sāk visiem stāstīt, ka viņa tēvs ir mafijas boss. Taču meliem īsas kājas, un drīz vien tie Riku noved neapskaužamā situācijā.
Ieteicamais vecums: 6+

3.Drosmīgajiem veicas / Fortune Favors the Brave, rež. Norberts Lehners (2016), Vācija, 96 min.
Māsu Linas un Tienas mātei pēkšņi uz laiku ir jāatgriežas Vjetnamā. Viņas prombūtnes laikā Lina braši pieskata mazo māsu un uzrauga ģimenes restorānu, cenšoties nevienam neizpaust noslēpumu, ka abas dzīvo vienas. Taču meiteņu noslēpumu nojauš pāri pagalmam mītošā Paulīne. Viņai ir okšķera daba un jaudīgs teleskops.
Ieteicamais vecums: 6+

4.Hordurs / Hördur - Zwischen den Welten, rež. Ekrems Ergins (2015), Vācija, 84 min.
Padsmitniecei Eilinai pēc saķeršanās ar klasesbiedru tiek piespriests piespiedu darbs piepilsētas zirgu stallī. Tur viņa atklāj citu pasauli — pavisam atšķirīgu no ikdienas, un tajā ik dienu ir jāsastopas ar izaicinājumiem.
Ieteicamais vecums: 10+
Vācijas kinokritiķu balva — labākā 2016. gada filma bērniem un jauniešiem.

Animācijas īsfilmu programma (kopējais garums 50 min)
Ieteicamais vecums: 2+

1.Mazais vilciņš / The Little Gray Wolfey, rež. Natālija Malihina (2016), Norvēģija, 6 min.
Ziema ir gara un auksta – mazajam vilcēnam neklājas viegli. Taču drīz vien viņš mežā nejauši uziet ko brīnumainu. Šis negaidītais atklājums ziemai liek paskriet vēja spārniem.

2.Dunderlija / Dunder, rež. Endre Skandfers (2016), Norvēģija, 10 min.
Mošķu zemes Dunderlijas iemītnieku, draugu Buldera un Modikas, pikošanās kauju pārtrauc klusais Lekss, aicinot Modiku vērot sniegpārslas. Nešpetnais Dunders dara visu, lai atgūtu draudzenes uzmanību.

3.Kādas miniatūras lapsas stāsts / Le Renard Minuscule, rež. Silvija Skilāza, Alīna Kertēna (2015) Francija, 9 min.
Kādā leknā dārzā reiz satikās maza meitene un miniatūra lapsa. Drīz vien viņas atklāj, ka, aplaistīti ar lejkannu , neaug tikai dārzeņi, bet arī citas lietas.

4.Miriamas atrastais suns / Miriam's Stray Dog, rež. Andress Tenusārs, Igaunija, 5 min.
Miriama ar ģimeni ceļ sniegavīru — viņus vēro pieklīdis suns, kuram arī ļoti patīk sniegavīrs. Bērni četrkājaino draugu ielaiž mājās pasildīties, taču nākamajā rītā atrodas suņa saimnieks.

5.Artūrs ģērbjas / Une autre paire de manches, rež. Semjuels Genolē (2016), Francija, Beļģija, 6 min.
Pieaugušajiem šķiet, ka apģērbties ir vienkārši. Mazais Artūrs ir pretējās domās — viņa iztēlē šis ir nevaldāms piedzīvojums!

6.Akmeņu zupa / La soupe au caillou, rež. Klementīne Robāža (2015), rež. Francija, Beļģija, 7 min.
Ir vakariņu laiks, un kāda nama iemītnieki ar nepacietību gaida, kādu recepti atklās iemīļotais kulinārijas šovs. Taču pēkšņi pārtrūkst elektrība! Bet kaimiņi neliekas traucēties un kopīgiem spēkiem gatavo vakariņas pagalmā.

7. Lilī tīra zobus / Lili Brushes Her Teeth, rež. Siri Melhiora (2015), Dānija, Lielbritānija
Trīsgadniece Lilī mācās tīrīt zobus. Viņa ar savu uzticamo draugu, suni Vauvu, dodas uz vannas istabu, atrod zobu pastu un cītīgi birstē visu, kas pagadās pa ceļam, taču aizmirst pašu galveno - savus zobus.

Riga IFF KIDS WEEKEND seansu laiki un biļetes:
rigaiff.lv/2016/lv/category/films-cat/kids-weekend/