Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


Skolēni aicināti piedalīties Stūra mājas pasākumā „Man piekāst vēsturi!”

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 19.septembrī, plkst.18.00 Stūra mājā notiks diskusija jauniešiem „Man piekāst vēsturi!”. Diskusijas uzmanības centrā būs jautājums, vai 21.gadsimtā ir vērts mācīties vēsturi. Diskusijā piedalīsies vēstures skolotāji, skolēni, kā arī cilvēki, kas dzīvē raduši panākumus gan, pateicoties vēsturei, gan, tieši pretēji - eksaktajā vai sporta nozarē. Pasākuma noslēgumā ar koncertu Stūra mājas pagalmā uzstāsies grupa „Gaujarts”.

Diskusija aicina uz Stūra māju paaudzi, kura nav piedzīvojusi ēkas sienās glabātās šausmas. Vai viņiem par to būtu jāinteresējas un jāzina Stūra mājas pagātne? Un plašākā kontekstā - vai un kāpēc ir jāzina vēsture. Diskusijas mērķis ir pretnostatīt divus viedokļus: Kāpēc man jāzina par pagātnes šausmām (vai tad man nepietiek ar to, ko lasu ziņās šodien)? vs Kā vēstures pārzināšana var palīdzēt saprast notikumus šodien? Tāpat diskusijā centīsimies noskaidrot: kālab mācīties vēsturi laikmetā, kad visu var iegooglēt?

Diskusijā piedalās: Mārtiņš Zvīdriņš (Stūra mājas gids), Aleksejs Popovs (Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 11. klases skolēns), Māris Antons (Digitālo mediju eksperts), Henriks Eliass Zēgers (jaunais dzejnieks, publicists), Roberts Rasums (studē politoloģiju), Oskars Kaulēns („Iespējamās misijas” vēstures skolotājs), Ričards Muižnieks (Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas 11. klases skolnieks), Ģirts Jankovskis (filosofijas doktors), Raimonds Elbakjans („Ghetto Games” izveidotājs). Diskusijas moderators: Jānis Arājs (Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas vēstures skolotājs).

Dalībnieku reģistrācija norisinās līdz 18.septembrim. Ņemot vērā to, ka vietu skaits ir ierobežots, interesentiem jāpiesakās, rakstot uz epastu paula.plavniece@gmail.com, zvanot pa tālruni 20258881.

Stūra mājas ekspozīcija Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projektā „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” ir atvērta līdz 19.oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā, kā arī ekskursiju „Čekas pagrabos” gida pavadībā un piecas izstādes – „Draudzības (re)konstrukcija”, „Latvieša koferis”, „Par spīti visam”, „10 lietu stāsti par cilvēku un varu” un „Liktens lietu muzejs”, kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē, kuras joprojām iespaido mūsu šodienas apziņu. Stūra mājas ekspozīcija tapusi nodibinājumam Rīga 2014 sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju, biedrību „Mākslas telpa”, Latvijas Trimdas muzeju, Latvijas Naivās mākslas muzeju, kultūras un mākslas biedrību „NOASS”, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un SIA „Kinolats”.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu. Iespēju bez raizēm uzņemt apmeklētājus un piedāvāt vērtīgo ekspozīciju apskatei Stūra mājā nodrošina Rīga 2014 oficiālais apdrošinātājs ERGO.